Когато маршрутизаторът поддържа няколко режима на работа, може да възникне въпросът, каква е разликата между тях. В тази статия правим кратък преглед на двата най-често срещани и най-популярни режима, както и характеристиките на всеки един от тях.

Крайният резултат от конфигурацията на устройството е стабилен интернет навсякъде. За съжаление, обстоятелствата не винаги позволяват това да бъде постигнато. Нека разгледаме всеки от тях на свой ред.

Сравнение на режима на точката на достъп и режима на маршрутизатора

Безжичната точка за достъп позволява на всички устройства да се свързват към кабелна мрежа, като преходна връзка за тези устройства, които физически не могат да направят това. Разбира се, можете да намерите няколко адаптера за свързване на телефона към кабелна мрежа, но е много по-удобно да използвате безжична връзка. Точката за достъп може да бъде сравнена с такъв набор от адаптери, но работи само за по-голям брой устройства. Режимът на маршрутизатора предлага повече функции от режима на точка за достъп, той е по-гъвкав, но може да е необходимо повече усилия за конфигуриране.

Зависимост от изискванията на доставчика

За да осъществите достъп до интернет, може да се наложи да настроите връзка. В режима за точка за достъп тези настройки ще трябва да бъдат изпълнени на всяко устройство, например, за да въведете потребителско име или парола. Това не е необходимо да се прави, само ако връзката с интернет бъде установена веднага, когато кабелът е свързан. Ако интернет работи веднага, когато кабелът е свързан, доставчикът може да ограничи броя на свързаните устройства. В този случай интернет ще работи само на едно устройство и ще бъде свързан с конкретно устройство или ще бъде достъпен първият свързан компютър или телефон.

В режим рутер всичко е много по-лесно, защото всички настройки се извършват само веднъж на рутера. Всички останали устройства могат да се свързват само към безжичната връзка.

Работете с трафика

В режима на точката за достъп устройството няма защита срещу мрежови атаки, ако не е осигурена, и няма възможност за ограничаване на трафика. От една страна, това може да не е много удобно, но от друга - всичко работи "както е", освен това не трябва да се създава нищо.

В режима на рутер всяко свързано устройство има свой собствен "вътрешен" IP адрес. Мрежовите атаки от интернет ще бъдат насочени към самия рутер, вероятността те да намерят определен компютър или смартфон е изключително малък. Освен това някои маршрутизатори са оборудвани с вградена защитна стена и това е допълнителна защита, която несъмнено е голям плюс.

В допълнение, в зависимост от възможностите на маршрутизатора, можете да ограничите входящата или изходящата скорост както за свързаните устройства, така и за програмите, които използват интернет връзката. Например, комуникацията чрез аудио или видео комуникация може да бъде най-удобна и стабилна, ако в същото време файлът се изтегля от Интернет. Разпределението на приоритета на връзките ви позволява да правите и двете едновременно.

Работете в една и съща подмрежа

Ако ISP инсталира маршрутизатор на входа, то в режим на точка за достъп, компютрите ще се видят в една подмрежа. Възможно е обаче всички устройства да са свързани чрез вход и парола, а компютрите в един апартамент може да не са свързани помежду си.

Когато маршрутизаторът е в режим на точка за достъп, свързаните към него устройства ще се виждат в една подмрежа. Това е много удобно, ако искате да прехвърлите файла на друго устройство, защото това ще се случи много по-бързо, отколкото при изпращането му през интернет.

Трудност при конфигурирането

Конфигурирането на рутера, така че да работи в режим на точка за достъп, е относително проста и обикновено не отнема много време. Единственото нещо, което трябва да разберете, е как да решите алгоритъма за шифроване на паролите и режима на безжичната мрежа.

В режима на маршрутизатора има повече възможности, отколкото в режима на точката за достъп. Но това също означава, че е по-трудно и по-трудно да се създаде. Към това можем да добавим факта, че някои програми няма да работят правилно, ако маршрутизаторът не изпълнява определена конфигурация, например препращане на портове. Конфигурацията на маршрутизатора не изисква непременно много познания или умения, но във всеки случай е необходимо време.

заключение

Може би отначало е трудно да се реши начинът на работа на рутера. Но като претеглим обстоятелствата и нуждите си, а също така не забравяйки да вземем под внимание изискванията на доставчика, можете да вземете правилното решение и да изберете начина, който най-добре ви е подходящ.