Рекламирането в интернет вече може да се намери почти навсякъде: присъства на блогове, видеонаблюдение, големи информационни портали, социални мрежи и т.н. Има ресурси, чийто брой преминава през всички възможни граници. Ето защо не е изненадващо, че разработчиците на софтуер започнаха да създават програми и допълнения към браузъри, чиято основна цел е да блокира рекламата, тъй като тази услуга е много търсена сред интернет потребителите. Един от най-добрите инструменти за блокиране на рекламата заслужено е разширението Adguard за браузъра Opera.

Добавяне на Adguard ви позволява да блокирате практически всички видове рекламни материали, които се намират в мрежата. С този инструмент можете да блокирате видеореклами в YouTube, да рекламирате в социални мрежи, включително Facebook и VKontakte, анимирани реклами, изскачащи реклами, досадни банери и текстови реклами с рекламна природа. От своя страна, деактивиращата реклама помага да се ускори зареждането на страници, да се намали количеството трафик, както и да се намали вероятността от заразяване с вируси. Освен това има възможност за блокиране на джаджи за социални мрежи, ако те дразнят и фишинг сайтове.

Инсталиране на Adguard

За да инсталирате разширението Adguard, трябва да преминете през главното меню на браузъра към официалната страница с допълнения към Opera.

Отидете на качването на разширения за Opera

Във формуляра за търсене въведете заявката за търсене "Adguard".

Намиране на разширението Adguard в Opera

Ситуацията се улеснява от факта, че разширението, в което тази дума присъства на сайта, е едно и следователно няма да се налага да го търсим дълго време в резултатите от проблема. Отидете на страницата на тази добавка.

Резултати от търсенето на разширението на Adguard в Opera

Тук можете да прочетете подробна информация за разширяването на Adguard. След това кликнете върху зеления бутон на страницата "Добавяне към Opera".

Добавяне на Adguard към Opera

Монтирането на разширението започва, както е показано чрез промяна на цвета на бутона от зелено до жълто.

Инсталиране на разширението Adguard в Opera

Скоро се прехвърляме на официалната страница на сайта Adguard, където най-известното място е благодарността за инсталирането на разширението. В допълнение, иконата Adguard под формата на щит с отметка вътре се появява в лентата с инструменти на Opera.

Завършване на инсталирането на разширението Adguard в Opera

Инсталацията на Adguard е пълна.

Настройване на Adguard

Но за да увеличите максимално използването на добавката за вашите собствени нужди, трябва да я конфигурирате правилно. За да направите това, кликнете с левия бутон върху иконата на Adguard в лентата с инструменти и от падащия списък изберете опцията "Конфигуриране на защитата".

Превключете към настройките на Adguard в Opera

След това го хвърляме на страницата за настройки на Adguard.

Настройките на Adguard в Opera

Превключването на специални бутони от зелен режим ("разрешено") до червено ("забранено") и в обратен ред можете да позволите показването на ненатрапчиви полезни реклами, включване на защита от фишинг сайтове, добавяне на бели списъци в белия списък, където не искате да блокирате рекламиране, добавяне на елемент Adguard в контекстното меню на браузъра, активиране на показването на информация за блокираните ресурси и др.

Променете настройките в Adguard в Opera

Отделно, искам да кажа за използването на персонализиран филтър. Можете да добавите правила към него и да блокирате отделни елементи на сайта. Но трябва да кажа, че само напреднали потребители, запознати с HTML и CSS, ще могат да работят с този инструмент.

Персонализиран филтър Adguard в Opera

Работа с Adguard Add-on

След като създадохме Adguard за вашите лични нужди, можете да сърфирате в сайтовете чрез браузъра на Opera, с увереността, че ако някоя реклама се промъкне, то само тия, които вие сте позволили.

За да деактивирате добавката, ако е необходимо, трябва само да кликнете върху нейната икона в лентата с инструменти, а в полученото меню изберете елемента "Пауза защита Adguard".

Прекратяване на защитата на Adguard в Операта

След това защитата ще бъде спряна и иконата на добавката ще промени цвета си от зелено до сиво.

Прекратяване на защитата на Adguard в Операта

Можете отново да възстановите защитата по същия начин, като извикате контекстното меню и изберете елемента "Resume protection".

Възобновяване на Adguard защита в Opera

Ако трябва да деактивирате защитата на конкретен сайт, трябва просто да кликнете върху зеления индикатор в добавъчното меню, срещу етикета "Филтриране на сайта". След това индикаторът ще стане червен и рекламирането на сайта няма да бъде блокирано. За да активирате филтрирането, трябва да повторите горното действие.

Деактивиране на защита от Adguard в Opera на конкретен сайт

Освен това, с помощта на съответните елементи от менюто Adguard можете да подадете жалба за конкретен сайт, да прегледате отчета за сигурност на сайта и да го забраните на реклами.

Допълнителни функции на Adguard в Opera

Изтриване на разширение

Ако по някаква причина трябва да премахнете разширението Adguard, трябва да отидете в мениджъра на разширенията в основното меню на Opera.

Отворете секцията за управление на разширенията за Opera

В блока Adguard мениджърът на разширенията за антибанни работи в горния десен ъгъл на кръста. Кликваме върху него. По този начин добавката ще бъде премахната от браузъра.

Деинсталирате Adguard от Opera

Веднага в разширения мениджър, чрез натискане на съответните бутони или чрез задаване на маркерите в необходимите графики, можете временно да деактивирате Adguard, да го скриете от лентата с инструменти, да активирате добавката в частен режим, да активирате събирането на грешки, да преминете към настройките на разширението, ,

Други действия с Adguard в мениджъра на разширенията за Opera

Разбира се, до днес Adguard е най-мощното и функционално разширение за блокиране на рекламата в браузъра Opera. Една от основните характеристики на тази добавка е, че всеки потребител може да я конфигурира възможно най-точно за нуждите си.