В действителност Adobe Flash Player е монопол и е трудно да се намери достоен заместител за него, което би било също толкова добро при справянето с всички задачи, които Flash Player изпълнява. Но все пак се опитахме да намерим алтернатива.

Microsoft Silverlight

Microsoft Silverlight е платформа за различни платформи и платформи, с която можете да създавате интерактивни интернет приложения, програми за персонални компютри, мобилни устройства. Веднага след като Silverlight от Microsoft се появи на пазара, той веднага получи статута на "убиец" на Adobe Flash, защото продуктът е разработен специално, за да подобри възможностите на браузъра. Приложението е популярно не само сред обикновените потребители, но и сред разработчиците на уеб продукти, благодарение на широките му възможности.

За потребителя основното предимство на използването на този плъгин в сравнение с Adobe Flash Player е по-ниските системни изисквания, което ви позволява да работите с приставката дори и на нетбук.

Логото на Microsoft Silverlight

Изтеглете Silverlight Microsoft от официалния сайт

HTML5

HTML5 дълго време е основният инструмент за визуални ефекти върху обекти от различни посоки.

За да се интересува потребителя, всеки интернет ресурс трябва да бъде висококачествен, високоскоростен и атрактивен. Adobe Flash, за разлика от HTML5, силно претоварва страниците на сайта, което влияе върху скоростта на зареждане. Но, разбира се, HTML5 е много по-нисък от функционалността на Flash Player.

Разработването на интернет приложения и сайтове, базирани на HTML5, осигури тяхната функционалност, лекота и визуална привлекателност. В същото време, начинаещите в уеб разработката на пръв поглед е малко вероятно да намерят разликата между проектите, създадени на HTML5 и Adobe Flash.

Лого на HTML5

Изтеглете HTML5 от официалния сайт

Възможно ли е живот без Flash Player?

Много потребители изобщо не използват Adobe Flash Player. Тъй като много браузъри се опитват да се отдръпнат от използването на Flash Player, след като премахнете този софтуер, почти не забележите никакви промени.

Можете да използвате браузъра Google Chrome, който съдържа Flash Player с възможност за автоматично надстройване. Това означава, че ще имате Flash Player, но не и система, но вградена, за чието съществуване не бихте предположили.

Така че, на заключенията. Adobe Flash Player вече е малко остаряла технология, която трябва да търси заместител. Ето защо се опитахме да намерим какво да я заменим. От разглежданите технологии никой не надхвърля функционалността на Flash Player, но независимо от това те печелят популярност.