В момента офис пакети с отворен код, като Apache OpenOffice, придобиват популярност, която се различава леко от платените им колеги. Качеството и функционалността им всеки ден достигат ново ниво, което ни позволява да говорим за тяхната реална конкурентоспособност на ИТ пазара.


Apache OpenOffice е безплатен набор от офис програми. И той се отличава благоприятно от другите в качеството му. Подобно на платения пакет за Microsoft Office, Apache OpenOffice предлага на потребителите си всичко необходимо, за да работят ефективно с всякакви електронни документи. С този пакет създавате и редактирате текстови документи, електронни таблици, бази данни, презентации, формули тип и графични файлове за обработка.

Струва си да се отбележи, че Apache OpenOffice за електронни документи използва собствен формат, но е напълно съвместим с MS Office

Apache OpenOffice

Пакетът Apache OpenOffice включва: OpenOffice Writer, OpenOffice Math (редактор на формули), OpenOffice Calc (редактор на електронни таблици), OpenOffice Draw (редактор на изображения), OpenOffice Impress (инструмент за създаване на презентации) и OpenOffice Base за работа с базата данни).

OpenOffice

OpenOffice Writer

OpenOffice Writer е текстообработваща програма, както и визуален HTML редактор, който е част от Apache OpenOffice и е безплатен аналог на търговски Microsoft Word. С OpenOffice Writer можете да създавате и съхранявате електронни документи в различни формати, включително DOC, RTF, XTML, PDF, XML. Списъкът с основните му функции включва писане на текст, търсене и замяна в документа, включително проверка на правописа, намиране и замяна на текст, добавяне на бележки и коментари, създаване на стилове на страници и текстове, добавяне на таблици, графични обекти, индекси, съдържание и библиографии. Автокорекцията също работи.

Трябва да се отбележи, че OpenOffice Writer има някаква функционалност, която не е в MS Word. Една такава функция е поддръжката на стилове на страници

OpenOffice Writer

OpenOffice Math

OpenOffice Math е редактор на формули, който е включен в пакета Apache OpenOffice. Позволява ви да създавате формули и да ги вграждате в други документи, например текст. Функционалността на това приложение позволява на потребителите да променят шрифтовете (от стандартния набор) и също да експортират резултатите в PDF формат.

OpenOffice Math

OpenOffice Calc

OpenOffice Calc - мощен табличен процесор - безплатен аналог на MS Excel. Неговата употреба ви позволява да работите с масиви от данни, които могат да се въвеждат, анализират, изчисляват нови стойности, прогнозират, обобщават и изграждат различни графики и диаграми.
За начинаещи програмата дава възможност да използвате Wizard, който улеснява работата с програмата и формира уменията за работа с OpenOffice Calc. Например, за формулите съветникът показва на потребителя описание на всички параметри на формулата и резултата от нейното изпълнение.

Наред с други неща, функционалността на табличния процесор може да се различава от възможността за условно форматиране, стилизиращи клетки, огромен брой формати за експортиране и импортиране на файлове, проверка на правописа и възможност за извършване на настройки за печат за електронни таблици.

OpenOffice Math

OpenOffice Draw

OpenOffice Draw е безплатен векторен графичен редактор, включен в пакета. С него можете да създавате чертежи и други подобни обекти. За съжаление, не можете да се обадите на OpenOffice Draw пълноправен графичен редактор, тъй като функционалността му е доста ограничена. Стандартният набор от графични примитиви е доста ограничен. Също така не е доволен от възможността за експортиране на създадени изображения само до растерни формати.

OpenOffice Draw

OpenOffice Impress

OpenOffice Impress е инструмент за създаване на презентации, чийто интерфейс е доста подобен на програмата MS PowerPoint. Функционалността на приложението включва настройване на анимацията на създадените обекти, обработка на отговора на натискане на бутони и настройване на връзки между различни обекти. Основният недостатък на OpenOffice Impress може да се счита за липса на поддръжка за флаш технология, с която можете да създадете ярки, богати медийни обекти.

OpenOffice Impress

OpenOffice Base

OpenOffice Base е приложение на пакета Apache OpenOffice, с който можете да създавате бази данни (бази данни). Също така, програмата ви позволява да работите със съществуващи бази данни и при стартиране подканя потребителя да използва съветника, за да създаде база данни или да конфигурира връзка с крайната база данни. Струва си да се отбележи един приятен интерфейс, който в много отношения се припокрива с интерфейса на MS Access. Основните елементи на OpenOffice Base - таблиците, заявките, формулярите и отчетите напълно покриват цялата функционалност на такива платени СУБД, което прави приложението идеално за малки фирми, за които не е възможно да се плащат скъпи системи за управление на бази данни.

OpenOffice Base

Предимства на Apache OpenOffice:

  1. Прост и удобен за ползване интерфейс за всички приложения, включени в опаковката
  2. Обширна функционалност на пакета
  3. Възможност за инсталиране на разширения за приложения за пакети
  4. Продуктова поддръжка от разработчика и непрекъснато подобряване на качеството на офис пакета
  5. Cross-платформа
  6. Рускоезичен интерфейс
  7. Безплатен лиценз

Недостатъци на Apache OpenOffice:

  1. Проблемът със съвместимостта на форматите на Office Suite с продуктите на Microsoft.

Apache OpenOffice е доста мощен набор от продукти. Разбира се, в сравнение с Microsoft Office, предимствата няма да бъдат от страна на Apache OpenOffice. Но като се има предвид, че е свободен, той просто става незаменим софтуер за лична употреба.

Свали OpenOffice безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт