Калибрирането е настройката на яркостта, контраста и цвета на монитора. Тази операция се извършва, за да се постигне най-точното съответствие между визуалния дисплей на екрана и това, което се случва при отпечатване на принтера. В опростена версия калибрирането се използва за подобряване на картината в игрите или при гледане на видеосъдържание. В този преглед нека да поговорим за няколко програми, които ви позволяват да конфигурирате повече или по-малко точно настройките на екрана.

CLTest

Тази програма ви позволява точно да калибрирате монитора. Тя има функцията за определяне на черно-белите точки, както и два режима на калибриране, които са стъпка по стъпка корекция на гама в различни точки на кривата. Една от характеристиките е възможността да се създават персонализирани ICC профили.

CLTest Калибриращ софтуер

Изтеглете CLTest

Атриса Лутрек

Това е друг софтуер, който може да помогне при калибрирането. Мониторът е настроен на няколко етапа с последващо запазване и автоматично изтегляне на ICC файла. Програмата може да зададе черно-бели точки, съвместно да коригира рязкостта и гама, да дефинира параметри за избраните точки от кривата на яркостта, но за разлика от предишния участник, работи само с един профил.

Софтуер за калибриране на монитор на Atrise Lutcurve

Изтеглете Atrise Lutcurve

Natural Color Pro

Тази програма, разработена от Samsung, ви позволява да регулирате настройките на дисплея на картината на екрана на ниво домакинство. Състои се от функциите на яркост, контраст и гама корекция, избор на тип и интензивност на осветлението, както и редактиране на цветовия профил.

Програмата за калибриране на монитора Natural Color Pro

Изтеглете Natural Color Pro

Adobe Gamma

Този прост софтуер е създаден от разработчиците на Adobe за използване в техните маркови продукти. Adobe Gamma ви позволява да регулирате температурата и блясъка, да регулирате дисплея на RGB цветовете за всеки канал, да регулирате яркостта и контраста. По този начин можете да редактирате всеки профил за по-късна употреба в приложения, които използват ICC в своята работа.

Програмата за калибриране на монитора Adobe Gamma

Изтеглете Adobe Gamma

QuickGamma

Калибраторът на QuikGammu може да бъде наречен с голяма разтегливост, но е в състояние да промени някои от параметрите на екрана. Това е яркостта и контраста, както и дефиницията на гама. Тези настройки може да са достатъчни, за да подобрят субективно картината на монитори, които не са предназначени за работа с снимки и видеоклипове.

Програма за калибриране на монитора QuickGamma

Изтегляне на QuickGamma

Програмите, представени в тази статия, могат да бъдат разделени на аматьори и професионалисти. Например, CLTest и Atrise Lutcurve са най-ефективните инструменти за калибриране, дължащи се на възможността за фина настройка на кривата. Участниците в аматьори са останалите участници в прегледа, тъй като те нямат такива възможности и не ви позволяват да определите точно някои параметри. Във всеки случай е целесъобразно да се разбере, че при използването на такъв софтуер цветното изобразяване и яркостта ще зависят само от възприятието на потребителя, така че за професионалните дейности е по-добре да използвате хардуерни калибратори.