Когато избирате слот за памет, трябва да знаете какъв тип памет, честота и обем поддържа вашата дънна платка. Всички модерни RAM модули ще работят безпроблемно на компютри с почти всяка дънна платка, но колкото по-ниска е тяхната съвместимост, толкова по-лоша ще бъде производителността на RAM.

Обща информация

Когато купувате дънна платка, не забравяйте да запазите цялата документация за нея, защото С него можете да видите всички характеристики и бележки на този компонент. Ако не разбирате нищо от документацията (понякога може да е на английски и / или китайски), тогава във всеки случай ще познаете производителя на дънната платка, неговата линия, модел и серия. Тези данни са много полезни, ако решите да "google" информация на сайтовете на производителите на борда.

Урокът: Как да разпознаем производителя на дънната платка и нейния модел

Метод 1: Търсене в интернет

За да направите това, имате нужда от основна информация за дънната платка. След това следвайте тази инструкция (ASUS дънната платка ще се използва като пример):

 1. Отидете официалния сайт ASUS (може да имате друг производител, например MSI).
 2. В търсенето, което е в дясната част на горното меню, въведете името на дънната платка. Пример - ASUS Prime X370-A .
 3. Търсене на ASUS

 4. Отидете на картата, която ще даде търсачката ASUS. Първоначално ще прехвърлите рекламния преглед на дънната платка, където ще бъдат нанесени основните технически спецификации. На тази страница няма да знаете много за съвместимостта, така че отидете на "Характеристики" или "Поддръжка" .
 5. Информация за дънната платка

 6. Първият раздел е подходящ за напреднали потребители. Ще бъдат написани основните данни за поддържаната памет.
 7. Характеристики на RAM

 8. Вторият раздел съдържа връзки към таблици за изтегляне, които съдържат списък с поддържани производители и модули памет. За да отидете на страницата с връзки към файлове за изтегляне, трябва да изберете "Поддръжка за памет и други устройства" в менюто.
 9. Данни за компонентите

 10. Изтеглете таблицата със списък с поддържани модули и вижте от кои производители се поддържат RAM слотите.

Ако имате дънна платка от друг производител, тогава ще трябва да отидете на официалния му уеб сайт и да намерите информация за поддържаните модули памет. Имайте предвид, че интерфейсът на уебсайта на вашия производител може да се различава от интерфейса на уеб сайта на ASUS.

Метод 2: AIDA64

В AIDA64 можете да намерите всички необходими данни относно поддръжката на дънната ви платка за някои RAM модули. Все пак, няма да е възможно да се научат производителите на RAM слотовете, с които борда може да работи.

Използвайте това ръководство, за да получите цялата необходима информация:

 1. Първоначално трябва да знаете максималната сума на RAM, която може да поддържа вашият съвет. За да направите това, идете в " Основната " в главния прозорец на програмата или в лявото меню и по аналогия в "Чипсет" .
 2. В "Свойства на Северния мост" намерете полето "Максимална памет" .
 3. Максималното количество RAM

 4. Останалите параметри могат да се извлекат, като се разгледат характеристиките на текущите платформи RAM. За да направите това, отидете на "Дънна платка" , а след това на "SPD" . Обърнете внимание на всички елементи, които са в секцията "Модули на паметта" .
 5. Информация за RAM в AIDA64

Въз основа на данните, получени от третия елемент, опитайте да изберете нов RAM модул, който е подобен на вече инсталиран такъв.

Ако изграждате само компютър и избирате RAM слотове за дънната платка, използвайте само първия метод. В някои магазини (особено онлайн) може да ви бъде предложено да купите най-съвместимите компоненти с дънната платка.