Операционната система Windows, както знаете, е много популярна. Това е така, защото имаме огромен избор от софтуер от всякакъв вид. Това е само една и съща популярност и се използва от киберпрестъпници, разпространение на вируси, червеи, банери и подобни муцуни. Но има и последствие - цяла армия от антивируси и защитни стени. Някои от тях струват много пари, други, като героя на тази статия, са абсолютно безплатни.

Comodo Internet Security е разработен от американска компания и включва не само антивирус, но и защитна стена, проактивна защита и пясък. Ще анализираме всяка от тези функции по-късно. Но първо искам да ви уверя, че въпреки безплатното си разпространение, ОНД има много прилично ниво на защита. Според независими тестове, тази програма открива 98,9% (от 23 000) злонамерени файлове. Резултатът, разбира се, не е брилянтен, а за свободен антивирус, дори много.

антивирусен

антивирус в CIS

Антивирусната защита е в основата на цялата програма. Включва проверка на файлове, които са вече на компютъра или сменяеми устройства. Както повечето други антивирусни програми, има няколко шаблона, предназначени за бързо и пълно сканиране на компютър.

Въпреки това, заслужава да се отбележи, че ако е необходимо, можете да създадете свои собствени видове сканиране. Можете да изберете конкретни файлове или папки, да конфигурирате настройките за сканиране (декомпресиране на компресирани файлове, прескачане на файлове, по-големи от зададения размер, приоритет на сканиране, автоматично действие при откриване на заплаха и др.) И задаване на график за автоматично стартиране на сканирането.

антивирус 2 в CIS

Също така има общи антивирусни настройки, с които можете да настроите времето за показване на сигнали, да зададете максималния размер на файла и да зададете приоритета за сканиране за потребителски задачи. Разбира се, някои файлове, по съображения за сигурност, по-добре да се скрият от "окото" на антивируса. Можете да направите това, като добавите необходимите папки и конкретни файлове към изключенията.

защитна стена

защитна стена в CIS

За тези, които не знаят, защитната стена е набор от инструменти, които филтрират входящия и изходящия трафик за целите на защитата. Просто казано, това е такова нещо, което ви позволява да не вдигате всичко, докато се скитате по Интернет. В ОНД съществуват няколко режима на работа на защитната стена. Най-лоялният от тях е "тренировъчен режим", най-трудният е "пълен заключване". Струва си да се отбележи, че режимът на работа зависи от мрежата, към която сте свързани. Вкъщи, например, защитата е минимална, на обществено място - максималната.

защитна стена 2 в CIS

Както и в предишната секция, можете да конфигурирате вашите собствени правила тук. Задавате комуникационния протокол, посоката на действие (приемане, изпращане или и двете) и действието на програмата, когато се установи активност.

"Sandbox"

пясъчника в CIS

И тук е функцията, която много конкуренти нямат. Същността на т.нар. Sandbox е да изолира подозрителната програма от самата система, за да не я навреди. Потенциално опасният софтуер се изчислява чрез HIPS - проактивна защита, която анализира програмните действия. При подозрителни действия този процес може автоматично или ръчно да бъде поставен в пясъчната кутия.

Също така си струва да отбележим наличието на "виртуален работен плот", в който не можете да пускате едно, а няколко програми наведнъж. За съжаление, защитата е такава, че дори не може да се направи скрийншот, така че ще трябва да вземете думата си за него.

Други функции

Разбира се, на горните три функции комплектът от инструменти Comodo Internet Security не свършва, но нищо не може да се каже за останалата част от останалата част, така че просто го избройте с кратки обяснения.
* Режим на игра - ви позволява да скривате известия при работа с приложения на цял екран, така че да не ви разсейват по-малко от останалите.
* Облачно сканиране - изпраща подозрителни файлове, които не са в антивирусната база данни, до сървъра Comodo.
* Създаване на авариен диск за почистване - ще ви трябва, когато проверявате друг компютър, особено заразен с вируси.

достойнство

* безплатно
* функционален набор
* много настройки

недостатъци

* Добро, но не и максимално ниво на защита

заключение

Така че Comodo Internet Security е добър антивирусен и защитна стена, която включва няколко полезни допълнителни функции. За съжаление, за да се нарече тази програма най-добрата, сред безплатните антивирусни програми е невъзможно. Независимо от това, струва си да обърнете внимание и да го изпробвате сами.