Триизмерната технология за печат придобива все по-голяма популярност. Дори обикновеният потребител вече може да закупи 3D принтер за себе си, да инсталира необходимия софтуер и да започне да извършва печатни работи. В тази статия ще разгледаме CraftWare, софтуера за извършване на подготвителна работа върху 3D модел.

Съвети за инструментите

Разработчиците на CraftWare лично създадоха описание на всяка функция, което ще позволи на неопитни или нови потребители бързо да овладеят всички аспекти на програмата. Тестовете на инструментите не само разказват за целта на инструмента, но също така показват и горещи клавиши за извършване на определени действия. Използването на комбинации ще помогне по-бързо и по-удобно за работа в програмата.

Съвети от разработчиците в програмата CraftWare

Работа с обекти

Преди да започнете разрязването на такъв софтуер, трябва да изтеглите необходимия брой модели. В CraftWare има цял панел с инструменти за управление на обекти. Като ги използвате, можете например да преместите модела, да промените мащаба му, да добавите раздел, да промените местоположението по оста или да се приведете в съответствие с таблицата. Програмата е на разположение за добавяне на неограничен брой обекти в един проект, основното условие е само да се поберат на масата по време на печат.

Работете с модели в програмата CraftWare

Работа с проекти

Отляво в главния прозорец можете да видите друг панел. Ето всички инструменти и функции за управление на проекти. Програмата ви позволява да запазите недовършената работа в специалния си формат CWPRJ. Такива проекти могат да бъдат отворени, всички настройки и местоположението на цифрите ще бъдат запазени.

Работете с проекти в програмата CraftWare

Настройки на принтера

Обикновено съветникът за настройки на устройството е вграден в инструмента за подрязване или се показва специален прозорец, преди да се стартира, за да конфигурирате принтера, таблицата, прикачената и материалите. За съжаление, липсва в CraftWare и всички настройки ще трябва да се извършат ръчно чрез съответното меню. Има само настройка на принтера, размери и координатна система.

Настройки за печат в CraftWare

Персонализиране на цветовете на елементите

Някои елементи в CraftWare са обозначени с техния цвят, което ви позволява да наблюдавате състоянието на обработката или да откривате информация за определена функция. В менюто Настройки потребителят е на разположение не само да се запознае с всички цветове, той също може да ги промени, да зареди нови палитри или да промени само определени параметри.

Опции за цвят на CraftWare

Конфигурирайте и управлявайте клавишните комбинации

Функцията на подканите вече е описана по-горе, където периодично се показва полезна информация за клавишните комбинации, но далеч от целия списък с наличните комбинации. Вижте менюто с настройки, за да научите подробно и, ако е необходимо, да промените клавишите за бързо набиране.

Горещи клавиши в CraftWare

Режещ модел

Основната функция на CraftWare е да извърши рязане на избрания модел за по-нататъшна работа с него. Най-често тази конверсия е необходима, ако моделът е изпратен за печат на 3D принтер, поради което е необходима преобразуване в G-код. В тази програма има две настройки за нарязване. Първият е представен в опростена версия. Тук потребителят избира само качеството на печат и материала. Такива параметри не винаги са достатъчни и е необходима допълнителна конфигурация.

Просто отрязване на режима в програмата CraftWare

В подробния режим се отваря голям брой настройки, които ще направят бъдещото отпечатване възможно най-точно и качествено. Например, тук можете да изберете резолюция за екструдиране, температура, настройка на стените и приоритет на потока. След като сте извършили всички манипулации, остава само да започнете процеса на рязане.

Подробен начин на подготовка за рязане на CraftWare

Настройка на поддръжката

В CraftWare има специален прозорец с поддръжка. В него потребителят извършва различни манипулации преди разрязването. Сред характеристиките на тази вградена функция бих искал да спомена автоматичното поставяне на подпорите и ръчното разполагане на дървесни структури.

Прозорец за поддръжка на CraftWare

достойнство

  • Програмата е безплатна;
  • Руски език на интерфейса;
  • Вграден режим на поддръжка;
  • Подробно намаляване на настройките;
  • Удобна работна област за управление на модела;
  • Наличие на улики.

недостатъци

  • Няма настройки на съветника;
  • Не работи на някои слаби компютри;
  • Не може да се избере фърмуер на принтера.

В тази статия разгледахме програма за рязане на 3D CraftWare модели. Той има голям брой вградени инструменти и функции, които ви позволяват бързо и лесно да подготвите обект за печат върху принтер. Освен това, този софтуер е подходящ и неопитен потребител поради наличието на полезни съвети.

Свали CraftWare безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт