Преди да печатате на 3D принтер, моделът трябва да бъде преобразуван в G-код. Това може да стане с помощта на специален софтуер. Cura е един от представителите на такъв софтуер и ще бъде разгледан в статията. Днес ще анализираме подробно функционалността на тази програма, ще говорим за нейните предимства и недостатъци.

Избор на принтер

Всяко устройство за отпечатване има различни характеристики, което ви позволява да работите с много материали или да обработвате сложни модели. Поради това е важно генерираният код да бъде изострен, за да работи с конкретен принтер. По време на първото стартиране на Cura ще бъдете подканени да изберете устройството си от списъка. Необходимите параметри вече са били приложени и са зададени всички настройки, което го освобождава от извършване на ненужни манипулации.

Добавяне на принтер към Cura

Настройки на принтера

По-горе, говорихме за избора на принтер при започване на работа с програмата, но понякога е необходимо ръчно да конфигурирате устройството. Това може да се направи в прозореца "Настройки на принтера" . Тук са зададени размерите, са избрани формата на масата и варианта на G-код. В две отделни таблици е налице стандартният и окончателен изглед с код.

Конфигуриране на настройките на принтера в Cura

Обърнете внимание на съседния раздел "Екструдер" , който се намира в същия прозорец с настройки. Преминете към него, ако искате да персонализирате дюзата. Понякога се избира код за екструдера, така че той ще се показва в подобни таблици, както в предишния раздел.

Настройки на дюзите в Cura

Избор на материали

Проектите за 3D печат използват разнообразни материали, поддържани от принтера. G-кодът е създаден, като се вземат предвид и избраните материали, затова е важно да се зададат необходимите параметри дори преди рязането. Поддържаните материали се показват в отделен прозорец и предоставят обща информация за тях. Имате достъп до всички функции за редактиране на този списък - архивиране, добавяне на нови редове, експортиране или импортиране.

Избор на кура

Работете със заредения модел

Преди да започнете да рязате, важно е не само да изпълните правилните настройки на устройството, но и да извършите предварителна работа с модела. В главния прозорец на програмата можете да заредите необходимия файл с поддържания формат и веднага да отидете да работите с обекта в отделна избрана област. Тя съдържа малка лента с инструменти, която отговаря за мащабиране, преместване и редактиране на параметрите на модела.

Cura главния прозорец

Вградени приставки

Cura има набор от вградени добавки, благодарение на които се добавят нови функции, които са необходими за отпечатване на определени проекти. В отделен прозорец се показва целият списък с поддържани плъгини с кратко описание на всеки от тях. Трябва само да намерите точното и да го инсталирате директно от това меню.

Инсталиране на плъгини в програмата Cura

Подготовка за рязане

Най-важната функция на въпросната програма е превръщането на 3D модел в код, който принтерът разбира. Тя е с помощта на тези инструкции и печат. Преди да започнете да рязате, обърнете внимание на препоръчаните настройки. Разработчиците донесоха всички важни в един раздел. Това обаче не винаги завършва с редактирането на параметрите. Cura има свой собствен раздел, където можете ръчно да настроите необходимата конфигурация и да запишете неограничен брой профили, за да можете бързо да превключвате между тях в бъдеще.

Подготовка за рязане в Cura

Редактиране на G-код

Cura ви позволява да редактирате вече създадена инструкция, ако има проблеми в нея или конфигурацията не е напълно точна. В отделен прозорец не само можете да промените кода, но можете също така да добавите скриптове за последваща обработка и да редактирате подробно параметрите им тук.

Редактиране на Cura кода

достойнство

  • Cura се разпространява безплатно;
  • Добавен интерфейс на руски език;
  • Поддръжка на повечето модели принтери;
  • Възможност за инсталиране на допълнителни приставки.

недостатъци

  • Поддържа се само на 64-битова операционна система;
  • Не можете да редактирате модела;
  • Няма вграден асистент за конфигуриране на устройства.

Когато трябва да преобразувате триизмерен модел в инструкциите за принтера, трябва да прибягвате до използването на специални програми. В статията ви можете да се запознаете с Cura - многофункционално средство за рязане на 3D обекти. Опитахме се да разкажем за всички основни характеристики на този софтуер. Надяваме се, че прегледът ви е полезен.

Свали Cura безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт