Както знаете, файловата система на компютъра е подложена на фрагментация. Това явление се дължи на факта, че файловете могат да бъдат физически разделени на няколко части, когато са написани на компютър и поставени в различни части на твърдия диск. Особено силна фрагментация на файловете на дискове, в които данните често бяха презаписани. Това явление оказва отрицателно въздействие както върху работата на отделните програми, така и върху системата като цяло, защото компютърът трябва да използва допълнителни ресурси за търсене и обработка на отделни фрагменти от файлове. За да се намали този минимум, препоръчваме периодично да дефрагментирате дяловете на твърдия диск със специални помощни програми. Една такава програма е Defragler.

Безплатно приложение Defraggler е продукт на известната британска компания Piriform, която също произвежда популярната програма CCleaner. Въпреки факта, че операционната система Windows има свой собствен дефрагментиране, Defragler е много популярен сред потребителите. Това се дължи на факта, че за разлика от стандартен инструмент той изпълнява процедурата по-бързо и има редица допълнителни функции, по-специално може да дефрагментира не само твърди дискове като цяло, но и избрани файлове.

Анализ на състоянието на диска

По принцип програмата Defraggler изпълнява две основни функции: анализ на състоянието на диска и неговото дефрагментиране.

При анализиране на диск програмата оценява колко диск е разпокъсан. Той разпознава разделените файлове и намира всичките им елементи.

Анализ на твърдия диск в програмата Defraggler

Анализът на данните се представя на потребителя в подробна форма, така че той може да прецени дали дискът се нуждае от дефрагментиране или не.

Резултати от анализа на твърдия диск в програмата Defraggler

Дефрагментиране на диска

Втората функция на програмата е да дефрагментира дяловете на твърдия диск. Тази процедура се стартира, ако потребителят реши, че дискът е твърде фрагментиран.

В процеса на дефрагментиране се поръчват отделни части от файловете.

Процесът на дефрагментиране на твърдия диск в програмата Defraggler

Трябва да се отбележи, че не винаги е възможно ефективно да дефрагментирате диска. На фрагментираните твърди дискове, пълни с почти пълна информация, това се усложнява от факта, че части от файловете са по-трудни за "разбъркване" и понякога напълно невъзможни, ако дискът е напълно зает. По този начин, колкото по-малко е капацитетът на диска, толкова по-ефективно ще бъде дефрагментирането.

В програмата Defraggler има две опции за дефрагментиране: нормално и бързо. При бързо дефрагментиране процесът протича много по-бързо, но резултатът не е толкова добър, колкото при нормалното дефрагментиране, тъй като процедурата не е толкова задълбочена и не отчита фрагментацията на файловете в себе си. Затова се препоръчва да използвате бързо дефрагментиране само когато изпитвате временен дефицит. В други случаи предпочитайте обичайния сценарий за дефрагментиране. Обикновено процедурата може да отнеме няколко часа.

Видове дефрагментиране на твърдия диск в програмата Defraggler

Освен това е възможно да дефрагментирате отделни файлове и свободно дисково пространство.

Дефрагментиране на отделни файлове в Defraggler

плановик

Помощната програма Defraggler има свой собствен график за задачи. С негова помощ можете да планирате преди дефрагментирането на диска, например, когато домакинният компютър отсъства у дома, или да направите тази процедура периодична. Можете също така да конфигурирате вида дефрагментиране, което правите.

Също така, в настройките на програмата, можете да насрочите процедурата за дефрагментиране, когато компютърът стартира.

Scheduler в програмата Defraggler

Предимства на Defraggler

  1. Висока скорост на дефрагментиране;
  2. Простота на работа;
  3. Сравнително голям брой функции, включително дефрагментиране на отделни файлове;
  4. Програмата е безплатна;
  5. Портативна версия;
  6. Многоезичен език (38 езика, включително руски език).

Недостатъци на Defraggler

  1. Работи само в операционната система Windows.

Помощната програма Defraggler е заслужено една от най-популярните програми за дефрагментиране на твърди дискове. Този статут е получил поради висока скорост на работа, лекота на управление и многофункционалност.

Изтеглете софтуер Defragler безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт