Microsoft произвежда за всяка версия на софтуерния продукт Vindovs определен брой издания (дистрибуции), които имат различни функции и ценова политика. Те имат различни набори от инструменти и функции, които потребителите могат да използват. Най-простите версии нямат възможност да използват големи количества "RAM". В тази статия ще извършим сравнителен анализ на различните версии на Windows 7 и ще идентифицираме техните различия.

Обща информация

Предоставяме Ви списък, който описва различните разпределения на Windows 7 с кратко описание и сравнителен анализ.

Разлики между Windows 7

 1. Windows Starter (Първоначално) - това е най-простата версия на операционната система, тя има най-ниската цена. Първоначалната версия има голям брой ограничения:
  • Поддържа само 32-битов процесор;
  • Максималната граница за физическа памет е 2 гигабайта;
  • Не е възможно да създадете мрежова група, да промените фона на работния плот, да създадете връзка към домейна;
  • Няма поддръжка за прозрачен прозорец - Aero.
 2. Windows Home Basic - тази версия е малко по-скъпа от предишната версия. Максималната граница на "RAM" се увеличава до 8 GB (4 GB за 32-битова версия на операционната система).
 3. Windows Home Premium е най-популярната и популярна дистрибуция на Windows 7. Това е оптималната и балансирана опция за обикновен потребител. Поддържа се функцията Multitouch. Идеалното съотношение цена-качество.
 4. Windows Professional (Professional) - разполага с почти пълен набор от функции и възможности. Няма максимална граница за паметта RAM. Поддръжка за неограничен брой сърцевини на процесора. EFS криптирането е инсталирано.
 5. Windows Ultimate (Ultimate) е най-скъпата версия на Windows 7, която е достъпна за потребителите на дребно. В него се предлага цялата функционалност на операционната система.
 6. Windows Enterprise (корпоративен) - специализирана дистрибуция за големи организации. Обичайна версия на подобна версия за всичко.
 7. Изображения на Widnows 7 версии

Двете разпределения, описани в края на списъка, няма да бъдат разглеждани в този сравнителен анализ.

Първоначална версия на Windows 7

Тази опция е най-евтината и прекалено "съкратена", затова не препоръчваме да използвате тази версия.

Първоначална версия на Windows 7

В това разпределение практически няма възможност да персонализирате системата според вашите желания. Има катастрофални ограничения за хардуера на компютъра. Няма възможност за поставяне на 64-битова версия на операционната система, поради което има ограничение на мощността на процесора. Ще бъдат включени само 2 гигабайта RAM.

От друга страна, все още искам да отбележа липсата на възможност за промяна на стандартния фона на работния плот. Всички прозорци ще се показват в непрозрачен режим (това беше случаят при Windows XP). Това не е толкова ужасна възможност за потребителите, които имат много старо оборудване. Също така, не забравяйте, че като закупите по-висока версия на версията, винаги можете да изключите всички допълнителни функции и да превърнете версията на Basic.

Начало Основна версия на Windows 7

При условие, че няма нужда от фина настройка на системата, използвайки лаптоп или стационарен компютър само за домашна дейност, Home Basic е добър избор. Потребителите могат да инсталират 64-битова версия на системата, която поддържа добра "RAM" (до 8 Gigov на 64 и до 4 на 32-битова).

Начална базова версия на Windows 7

Функцията Windows Aero се поддържа, но не е възможно да се конфигурира, поради това, че интерфейсът изглежда старомоден.

Урокът: Активиране на режим Aero в Windows 7

Добавени функции (различни от първоначалната версия), като например:

 • Способността бързо да превключвате между потребители, което опростява работата на едно устройство от няколко човека;
 • Функцията за поддръжка на два или повече монитора е включена, но е много удобно, ако използвате няколко монитора едновременно;
 • Има възможност за промяна на фона на работния плот;
 • Можете да използвате мениджъра на работния плот.

Тази опция не е оптималният избор за удобно използване на Windows 7. Определено няма пълен набор от функции, няма приложение за възпроизвеждане на различни носители, поддържа се малко памет (което е сериозен недостатък).

Начало Усъвършенстван Windows 7

Препоръчваме ви да спрете избора си на тази версия на софтуера на Microsoft. Максималният размер на поддържаната оперативна памет е ограничен до 16 GB, което е достатъчно за най-сложните игри и приложения с много ресурси. Разпределението има всички функции, които бяха представени в изданията, описани по-горе, а сред допълнителните нововъведения има следното:

 • Пълната функционалност при настройката на Aero-интерфейса е възможно да се промени външността на операционната система, която не е разпознаваема;
 • Въведена е мултитъч функция, която ще бъде полезна при използване на таблет или лаптоп със сензорен екран. Идеално разпознава входа за почерк;
 • Възможност за обработка на видео материали, звукови файлове и снимки;
 • Има вградени игри.
 • Начало Windows 7

Професионална версия на Windows 7

Ако имате много "натрупан" персонален компютър, тогава трябва да обърнете специално внимание на версията на Professional. Можем да кажем, че по принцип няма ограничения за размера на RAM (128 GB трябва да са достатъчни за всички, дори най-сложните задачи). OS Windows 7 в тази версия е в състояние да работи едновременно с два или повече процесора (да не се бърка с ядра).

Тук са приложени инструменти, които ще бъдат изключително полезни за напреднали потребители, а също така ще бъдат приятен бонус за феновете да се вкопчат в опциите за OS. Има функция за създаване на резервно копие на системата чрез локална мрежа. Тя може да бъде стартирана чрез отдалечен достъп.

Имаше функция за създаване на среда за емулация Windows XP. Такива инструменти ще бъдат изключително полезни за потребители, които искат да използват остарели софтуерни продукти. Това е изключително полезно, за да включи стара компютърна игра, пусната преди 2000-те.

Емулиране на Windows XP Windows 7

Има възможност за криптиране на данни - много полезна функция, ако трябва да обработвате важни документи или да се предпазите от натрапници, които имат достъп до поверителни данни, използвайки вирусна атака. Можете да се свържете с домейн, да използвате системата като хост. Възможно е да върнете системата на Vista или XP.

Така че ние разгледахме различните версии на Windows 7. Според нас най-добрият избор ще бъде Windows Home Premium, защото представя оптималния набор от функции на достъпна цена.