Outlook 2010 е една от най-популярните приложения за електронна поща в света. Това се дължи на високата стабилност на работата, както и на факта, че производителят на този клиент е марка с глобално име - Microsoft. Но въпреки това тази програма също има грешки в работата си. Нека разберем какво причини грешката "Няма връзка с Microsoft Exchange" в Microsoft Outlook 2010 и как да го коригирате.

Въвеждане на невалидни идентификационни данни

Най-честата причина за тази грешка е въвеждането на неправилни идентификационни данни. В този случай трябва да проверите отново входните данни. Ако е необходимо, свържете се с мрежовия администратор, за да ги изясните.

Неправилна настройка на профила

Една от най-честите причини за тази грешка е неправилната настройка на потребителския акаунт в Microsoft Outlook. В този случай трябва да изтриете стария профил и да създадете нов.

За да създадете нов профил в Exchange, трябва да затворите програмата Microsoft Outlook. След това отидете в менюто "Старт" на компютъра и отидете в контролния панел.

Отворете контролния панел на Windows

След това отидете на подраздел "Потребителски акаунти".

Отворете секцията Потребители на контролния панел

След това кликнете върху елемента "Поща".

Отидете на Mail в контролния панел

В отворения прозорец кликнете върху бутона "Профили".

Преминаване към пощенски акаунти

Ще се отвори прозорец с настройки за профила. Кликнете върху бутона "Създаване".

Отидете, за да създадете пощенски акаунт

В прозореца, който се отваря, по подразбиране ключът за избор на услуга трябва да бъде в позиция "Е-мейл". Ако случаят не е такъв, тогава го поставяме в това положение. Кликнете върху бутона "Напред".

Отидете при създаването на академична електронна поща

Прозорецът за добавяне на профил се отваря. Преместете превключвателя към елемента "Ръчно конфигуриране на сървърни настройки или допълнителни типове сървъри". Кликнете върху бутона "Напред".

Отворете настройката на сървърните настройки за сървъра

В следващата стъпка превключете бутона на позиция "Microsoft Exchange Server или съвместима услуга". Кликнете върху бутона "Напред".

Избиране на услугата Microsoft Exchange

В отворения прозорец в полето "Server" въведете името на сървъра по шаблона: exchange2010 (Domain) .ru. Клетката до надписа "Използване на режима на кеширане" трябва да бъде оставена само когато влизате от лаптопа или не в главния офис. В други случаи тя трябва да бъде премахната. В полето "Потребителско име" въведете данните за вход, за да влезете в Exchange. След това кликнете върху бутона "Други настройки".

Преминаване към други настройки за поща

В раздела "Общи", където можете незабавно да се движите, можете да оставите имената на профилите по подразбиране (както в Exchange), или можете да ги замените с нещо удобно за вас. След това отворете раздела "Връзка".

Отворете раздела "Връзка"

В блок за настройки "Мобилни Outlook" проверете вписването "Връзка към Microsoft Exchange чрез HTTP". След това бутонът "Exchange Proxy Settings" е активиран. Кликнете върху него.

Отворете настройките на прокси сървъра

В полето "URL адрес" въвеждаме същия адрес, който е въведен по-рано при посочване на името на сървъра. Методът за потвърждение трябва да бъде зададен по подразбиране като NTLM удостоверяване. Ако това не е така, заменете го с желаната опция. Кликнете върху бутона "OK".

Прокси настройки

Върнете се в раздела "Връзка", кликнете върху бутона "OK".

Запазване на настройките на Exchange

В прозореца Създаване на профил кликнете върху бутона "Напред".

Продължете да създавате профил

Ако сте направили всичко правилно, профилът е създаден. Кликнете върху бутона "Завършване".

Завършете създаването на профил

Сега можете да отворите Microsoft Outlook и да влезете в създадения Microsoft Exchange акаунт.

Остаряла версия на Microsoft Exchange

Друга причина, поради която може да възникне грешка "Няма връзка с Microsoft Exchange", е остарялата версия на Exchange. В този случай потребителят може да комуникира само с мрежовия администратор, предполагайки, че преминава към по-модерен софтуер.

Както можете да видите, причините за описаната грешка могат да бъдат напълно различни: от тривиално неправилно въвеждане на идентификационни данни до неправилни настройки на пощата. Следователно всеки проблем има свое собствено решение.