Управлението на файлове и директории е цялостна дейност за разработчиците на софтуер. Сред файловите мениджъри по популярност няма равен общ командир. Но след като истинската й конкуренция беше готова да направи друг проект - Far Manager.

Безплатният мениджър на файлове FAR Manager е разработен от основателя на известния архивен RAR формат от Евгени Рошал през 1996 г. Тази програма е проектирана да работи в операционната система Windows и всъщност е клонинг на известния файлов мениджър Norton Commander, работещ с операционна система MS-DOS. С течение на времето Юджийн Рошал започна да обръща повече внимание на другите си проекти, по-специално на разработването на WinRAR, а мениджърът на FAR беше натиснат на заден план. За някои потребители програмата изглежда остаряла, тъй като липсва графичен интерфейс и се използва само конзолата.

Въпреки това до този момент този продукт има своите привърженици, които го оценяват. На първо място, за простотата на работа и ниските изисквания за системни ресурси. Да научим повече за всичко.

Навигация в файловата система

Преместването на потребител през файловата система на компютъра е една от основните задачи на програмата Far Manager. Преместването е доста удобно, благодарение на дизайна на двата панела на прозореца на приложението. Също така има подчертано от един и същ тип файлове, което благоприятно влияе върху ориентацията на потребителя.

Навигиране във файловата система в Far Manager

Навигацията във файловата система е почти идентична с тази, използвана в файловия мениджър Total Commander и Norton Commander. Но това, което привежда FAR Manager по-близо до Norton Commander и се различава от приложението Total Commander, е наличието на интерфейс изключително за конзола.

Манипулиране на файлове и папки

Както всеки друг файлов мениджър, задачите на FAR Manager също включват различни манипулации с файлове и папки. С тази програма можете да копирате файлове и директории, да ги изтривате, премествате, преглеждате, променяте атрибутите.

Копиране с Far Manager

Преместването и копирането на файлове е много по-лесно, благодарение на двупанелния интерфейсен дизайн на Far Manager. За да копирате или преместите файл в друг панел, просто го изберете и кликнете върху съответния бутон в долната част на интерфейса на главния прозорец.

Преглед на текстов файл в Far Manager

Работа с плъгини

Основните характеристики на програмата FAR Manager значително разширяват приставките за Plug-in. В това отношение това приложение по никакъв начин не е по-лошо от известния файлов мениджър Total Commander. Far Manager може да свърже повече от 700 плъгини. Повечето от тях са налични за изтегляне на официалния сайт, но някои добавки са включени в стандартното изграждане на програмата. Те включват елемент за FTP връзка, архиватор, приставки за печат, сравняване на файлове и сърфиране в мрежата. Освен това можете да свържете плъгини за манипулиране на съдържанието на кошчето, редактиране на системния регистър, завършване на думите, шифроване на файлове и много други.

Plugins в програмата Far Manager

предимства:

  1. Леко управление;
  2. Многоезичен интерфейс (включително руски език);
  3. Търсенето на системни ресурси;
  4. Възможност за свързване на плъгини.

недостатъци:

  1. Липса на графичен интерфейс;
  2. Проектът се развива бавно;
  3. Работи само под операционната система Windows.

Както можете да видите, въпреки много простото и дори може да се каже, примитивен интерфейс, функционалността на програмата FAR Manager е много голяма. И с помощта на plug-in файлове, той може да бъде разширен. В същото време някои приставки ви позволяват да направите дори това, което не може да се направи в популярните файлови мениджъри като Total Commander.

Свали FAR Manager безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт