Всеки рутер изпълнява функциите си поради взаимодействието на два комплекта компоненти: хардуер и софтуер. И ако не е възможно да се намесва в техническите модули на устройството за обикновен потребител, тогава фърмуерът може да е добре и дори да се обслужва от собственика на маршрутизатора самостоятелно. Нека разгледаме как се извършват операциите, които включват актуализиране, повторно инсталиране и възстановяване на фърмуера (фърмуера) на многофункционалните и популярните ASUS RT-N12 VP маршрутизатори.

Всички указания по-долу обикновено се документират от производителя по начини, които взаимодействат с фърмуера на рутера, т.е. са относително безопасни за устройството. С това:

В резултат на непредвидени повреди или в резултат на грешни действия от страна на потребителя по време на фърмуера на рутера, съществува известен риск устройството да не работи! Извършвайте всички манипулации по препоръките на статията от собственика на устройството на свой собствен риск и риск и само той отговаря за резултатите от операциите!

Подготвителен етап

Няма значение каква е причината за намесата на рутера - актуализирането на фърмуера, преинсталирането му или възстановяването на устройството - за бързо и успешно изпълнение на всяка операция, трябва да се извършат няколко подготвителни действия.

ASUS RT-N12 VP подготовка за фърмуер

Ревизии на хардуер, изтегляне на файлове от софтуер

Техническите характеристики на мрежовото оборудване се развиват не толкова бързо, колкото другите устройства от света на компютрите, така че производителите често нямат възможност да пускат нови модели маршрутизатори. В същото време все още се развиват и подобряват, което води до възникването на нови хардуерни ревизии, всъщност едно и също устройство.

ASUS RT-N12 VP различни хардуерни ревизии на маршрутизатора

ASUS маршрутизаторите на модела, който се разглежда, са произведени в две версии: "RT-N12_VP" и "RT-N12 VP B1" . По този начин се показват хардуерните версии на уеб сайта на производителя, което е важен фактор при избора и изтеглянето на фърмуера за конкретно копие на устройството.

Модификации на маршрутизаторите ASUS RT-N12 на уеб сайта на производителя

Методите за манипулиране на фърмуера и инструментите, използвани за това, са еднакви и за двете ревизии. Между другото, долупосочените указания могат да се използват за други версии на RT-N12 от Asus ( "D1" , "C1" , "N12E" , "LX" , "N12 + B1" , "N12E C1" , "N12E B1" " ), Важно е само да изберете правилния пакет от фърмуер, който да записвате на устройството.

За да разберете хардуерната версия на ASUS RT-N12 VP, трябва да завъртите маршрутизатора и да погледнете стикера, намиращ се в долната част на корпуса му.

ASUS RT-N12 VP как да разберете хардуерната версия на маршрутизатора

Стойността на елемента "H / W Ver:" ще ви покаже коя версия на устройството е пред нас, което означава, за коя модификация трябва да потърсите пакет с фърмуер:

 • "VP" - в бъдеще търсим "RT-N12_VP" на уеб сайта на производителя;
 • Опцията ASUS RT-N12 VP RT-N12_VP на уеб сайта на производителя

 • "B1" - изтеглете пакета за "RT-N12 VP B1" от страницата за техническа поддръжка на ASUS.

ASUS RT-N12 VP версия RT-N12 VP B1 на уеб сайта на производителя

Изтегляне на фърмуера:

 1. Отидете на официалния уеб ресурс на ASUS:

  Изтеглете фърмуера за маршрутизатори RT-N12 VP от официалния сайт

 2. Официалният сайт на производителя на ASUS RT-N12 VP B1

 3. В полето за търсене влизаме в нашия модел на маршрутизатора, както бе установено по-горе, т.е. според хардуерната версия. Кликнете върху "Enter" .
 4. Търсене на модел ASUS RT-N12 VP B1 на уеб сайта на производителя

 5. Кликнете върху връзката "Поддръжка", намираща се под резултатите от търсенето на модели.
 6. ASUS RT-N12 VP B1 преход към страницата за техническа поддръжка на модела

 7. Отворете раздела "Драйвери и помощни програми" на отварящата се страница, след което изберете "BIOS и софтуер".

  ASUS RT-N12 VP B1 Драйвери и помощни програми - BIOS и софтуер

  В резултат на това получаваме достъп до бутона "Изтегляне", за да изтеглите най-новата версия на фърмуера за интернет центъра.

  ASUS RT-N12 VP B1, за да изтеглите най-новия фърмуер за рутера с офис. на сайта

  Ако имате нужда от предишни версии на фърмуера, кликнете върху "SHOW ALL +" и изтеглете една от по-старите версии на системния софтуер.

 8. ASUS RT-N12 VP B1 изтеглите всички версии на фърмуера за рутер

 9. Полученият архив е разопакован и в резултат на това получаваме файлово изображение * .trx, готово за писане на устройството

ASUS RT-N12 VP B1 разопакован фърмуер от официалния уебсайт на файла ASUS-TGZ

Административен панел

Всички манипулации със софтуера на рутера на въпросния модел обикновено се извършват чрез уеб интерфейса (admin). Този удобен инструмент ви позволява лесно да конфигурирате маршрутизатора според нуждите на потребителя и да поддържате фърмуера.

ASUS RT-N12 VP Уеб интерфейс (администраторски панел) Рутер - ASUSWRT

 1. За да получите достъп до "страницата за настройка", трябва да стартирате браузъра и да отидете на един от адресите:

  http://router.asus.com

  ASUS RT-N12 VP B1 отваря уеб интерфейса на маршрутизатора - router.asus.com

  192.168.1.1

 2. ASUS RT-N12 VP B1 Вход за админ панел - адрес 192.168.1.1

 3. След това системата ще изисква въвеждане на потребителско име и парола (по подразбиране - администратор, администратор).

  Оторизиране за вход ASUS RT-N12 VP B1

  След упълномощаване ще се покаже администраторският интерфейс, наречен ASUSWRT, и ще бъде достъпен конфигурацията на параметрите и контролните функции на устройството.

 4. ASUS RT-N12 VP B1 уеб интерфейс на маршрутизатор ASUSWRT

 5. Ако има такава нужда, и за да се движите между функциите е удобно, можете да превключите езика на уеб интерфейса на руски, като изберете съответния елемент от падащия списък в горния десен ъгъл на страницата.
 6. ASUS RT-N12 VP B1 превключване на езика на интерфейса на администратора

 7. Никъде, без да преминете от главната страница на ASUSWRT, е възможно да откриете версията на фърмуера на маршрутизатора. Номерът за изграждане е изброен близо до елемента "Версия на фърмуера:" . Сравнявайки този показател с версиите на пакетите, налични за изтегляне от уеб сайта на производителя, можете да разберете дали е необходимо да извършите актуализация на фърмуера.

ASUS RT-N12 VP B1 как да разберете версията на фърмуера, инсталирана в рутера

Настройки за архивиране и възстановяване

Както знаете, извън полето, маршрутизаторът няма да функционира като основа за изграждане на домашна мрежа, трябва предварително да конфигурирате редица параметри. В същото време, след като сте конфигурирали ASUS RT-N12 VP, можете да запазите състоянието на устройството в специален конфигурационен файл и да го използвате по-късно, за да възстановите настройките до стойности, валидни в определен момент от време. Тъй като по време на фърмуера на маршрутизатора е възможно да има необходимост от нулиране на настройките до фабричните настройки, ние създаваме резервно копие на тях.

 1. Отидете в уеб интерфейса на маршрутизатора и отворете секцията "Администриране" .
 2. ASUS RT-N12 VP B1 Администрация секция в администраторския панел за създаване на резервни настройки

 3. Превключете в раздела "Управление на настройките" .
 4. Администрация ASUS RT-N12 VP B1 - Управление на настройките за запазване на настройките

 5. Натиснете бутона "Запазване", разположен близо до името на опцията "Запазване на настройките" . В резултат на това файлът "Settings_RT-N12 VP.CFG" ще бъде изтеглено на диска на компютъра - това е резервното копие на параметрите на нашето устройство.

ASUS RT-N12 VP B1 архивиране на настройките, записани на компютърния диск

За да възстановите стойностите на параметрите на маршрутизатора от даден файл в бъдеще, използвайте същия раздел и раздела в административния панел, както и за създаване на резервно копие.

ASUS RT-N12 VP B1 възстановява настройките от архивиране

 1. Кликнете върху "Избор на файл" и задайте пътя към запазения преди това архив.
 2. ASUS RT-N12 VP B1 изберете конфигурационен файл за възстановяване на настройките

 3. След изтеглянето на файла "Settings_RT-N12 VP.CFG" името му ще се покаже до бутона за избор. Кликнете върху "Изпрати" .
 4. ASUS RT-N12 VP B1 възстановява настройките от архивиране

 5. Очакваме завършването на зареждането на стойностите на параметрите от резервното копие и рестартирането на маршрутизатора.

ASUS RT-N12 VP B1 процес на възстановяване на настройките от резервно копие

Нулиране на параметрите

В процеса на конфигуриране на рутера за конкретни цели и при определени условия на работа, не се изключват грешките и въвеждането на неправилни / неподходящи стойности на параметрите от потребителя. Ако целта на интерфейса с RT-N12 VP ACS е да коригирате неправилното изпълнение на една или няколко функции на устройството, може да се окаже, че възстановяването на параметрите до фабричните настройки и извършването на настройката "от нулата" ще помогне.

ASUS RT-N12 VP нулира настройките на маршрутизатора до фабричните настройки по подразбиране

 1. Отворете панела с параметри, отворете секцията "Администриране" - раздела "Управление на настройките" .
 2. ASUS RT-N12 VP B1 Нулиране на администрацията - Управление на настройките - фабрични настройки

 3. Натиснете бутона "Възстановяване", разположен срещу опцията "Фабрични настройки" .
 4. ASUS RT-N12 VP B1 Фабрични настройки - бутон Възстановяване, за да нулирате настройките на рутера

 5. Утвърждаваме намерението да върнете настройките на маршрутизатора до фабричните настройки, като кликнете върху "OK" под поканата.
 6. Искане на ASUS RT-N12 VP B1 за възстановяване на фабричните настройки по подразбиране

 7. Очакваме завършването на процедурата за възстановяване на параметрите и рестартиране на рутера.

Процесът на нулиране на ASUS RT-N12 VP B1

В случаите, когато потребителското име и / или паролата за достъп до уеб интерфейса са забравени или IP адреса на администратора е променен в настройките и след това е загубен, трябва да възстановите настройките до фабричните настройки, като използвате хардуерен ключ.

 1. Включете устройството, намираме бутона "WPS / RESET" близо до съединителите за свързване на кабелите към кутията.
 2. ASUS RT-N12 VP B1 Задна стена с конектори и бутон за нулиране

 3. Наблюдавайки светодиодните индикатори, натиснете бутона, отбелязан на снимката по-горе, и го задръжте за около 10 секунди, докато индикаторът "Power" започне да мига, след което освободете "WPS / RESET" .
 4. ASUS RT-N12 VP B1 Светодиоден индикатор за захранване

 5. Очакваме устройството да се рестартира - индикаторът "Wi-Fi" , между другото, ще светне.
 6. ASUS RT-N12 VP B1 Wi-Fi LED индикатор

 7. Това завършва връщането на маршрутизатора до фабричното състояние. Отиваме в администраторския панел, отиваме в браузъра на стандартен адрес, влизаме с думата "admin" като login и парола и конфигурираме настройките или възстановяваме параметрите от архива.

ASUS RT-N12 VP B1 първо стартиране, конфигурация на параметрите

препоръки

Опитът, натрупан от много потребители, които извършиха фърмуера на маршрутизаторите, позволи да се създадат няколко съвета, с които можете да сведете до минимум рисковете, възникващи в процеса на повторно инсталиране на фърмуера.

 1. Извършвайте всички операции, включващи смущения в софтуера на маршрутизатора, като го свържете към компютър, като използвате кабел за кръпка, но не и чрез безжична връзка!
 2. Осигурете непрекъснато захранване на рутера и компютъра, използван за манипулациите. Препоръчително е да свържете двете устройства към UPS!
 3. По време на операциите със софтуерната част на маршрутизатора, ограничавайте използването му от други потребители и устройства. Преди да извършите манипулациите съгласно инструкциите "Метод 2" и "Метод 3", описани по-долу , премахнете кабела, през който интернет идва от доставчика от WAN порта на маршрутизатора.

вмъкване

В зависимост от състоянието на софтуера RT-N12 VP и целите на потребителя се използва един от трите метода на фърмуера на маршрутизатора.

ASUS RT-N12 VP начини на фърмуера на рутера

Метод 1: Актуализация на фърмуера

Ако устройството функционира нормално като цяло и има достъп до административния панел и целта на потребителя е единствено да актуализира версията на фърмуера, ние процедираме както следва. За да актуализирате фърмуера, използвайки най-простият метод, описан по-долу, дори не е нужно да изтегляте файлове - всичко става без да напускате уеб интерфейса на ASUSWRT. Единственото изискване е устройството да получава Интернет чрез кабел от доставчика.

 1. Отворете административния панел на рутера в браузъра, влезте в профила си и отидете в секцията "Администриране" .
 2. ASUS RT-N12 VP B1 Актуализация на фърмуера - секция "Администриране"

 3. Изберете раздела "Актуализация на фърмуера" .
 4. ASUS RT-N12 VP B1 Файл за актуализация на фърмуера

 5. Кликнете върху бутона "Проверка", намиращ се срещу елемента "Версия на фърмуера" в областта с едно и също име.
 6. ASUS RT-N12 VP B1 Проверете за нова версия на фърмуера

 7. Очакваме завършването на процеса на търсене за актуализирания фърмуер на сървърите на ASUS.
 8. ASUS RT-N12 VP B1 процесът на намиране на нов фърмуер

 9. Ако има по-нова версия на фърмуера, отколкото е инсталирана в рутера, ще бъде издадено съответното известие.
 10. Има актуализация на ASUS RT-N12 VP B1

 11. За да започнете процедурата за актуализиране на фърмуера, кликнете върху "Update" .
 12. ASUS RT-N12 VP B1 Стартиране на актуализация на фърмуера

 13. Очакваме края на процеса на изтегляне на системните софтуерни компоненти

  ASUS RT-N12 VP B1 изтегля актуализации от сървърите на ASUS

  и след това да изтеглите фърмуера в паметта на устройството.

 14. ASUS RT-N12 VP B1 процесът на изтегляне на актуализирания фърмуер в рутера

 15. След завършване на процедурата рутерът ще се рестартира и стартира вече функциониращ под контрола на актуализираната версия на фърмуера.

Актуализираният фърмуер на ASUS RT-N12 VP B1 рутер

Метод 2: Преинсталиране, надстройване, понижаване на версията на фърмуера

Освен описания по-горе метод предлаганата по-долу инструкция позволява актуализирането на версията на фърмуера на интернет центъра, но също така дава възможност да се върнете към по-стария фърмуер, както и да преинсталирате напълно фърмуера на устройството, без да променяте версията му.

За манипулацията ще ви е нужен графичен файл със софтуер. Изтеглете архива с желаната версия от официалния уеб сайт на ASUS и го разопаковайте в отделна директория. (Подробна информация за процеса на изтегляне на архиви със софтуер е описана по-горе в статията).

ASUS RT-N12 VP B1 изображение на фърмуера от архива от официалния сайт

 1. Както в предишния метод на манипулиране, който включва само актуализиране на версията на софтуера, за да преинсталирате файла и да получите каквото и да е фърмуер да се базира на рутера, отидете в секцията "Администриране" на уеб интерфейса и отворете раздела "Firmware Update" .
 2. Управление на фърмуера на маршрутизатора ASUS RT-N12 VP B1 - Обновяване на фърмуера

 3. В областта "Версия на фърмуера" до елемента "Нов фърмуер" има бутон "Избор на файл" , щракнете върху него.
 4. ASUS RT-N12 VP B1 Firmware - бутон за избор на файл със софтуер

 5. В прозореца, който се отваря, посочете къде се намира файлът с фърмуера, изберете го и кликнете върху "Отваряне" .
 6. ASUS RT-N12 VP B1 отваряне на файл с фърмуер за инсталиране през администраторската област

 7. Уверете се, че името на файла на фърмуера се показва отляво на бутона "Изпрати" и кликнете върху него.
 8. ASUS RT-N12 VP B1 стартирайте инсталирането на фърмуера от trx файла

 9. Очакваме завършването на инсталирането на системния софтуер в маршрутизатора, като се спазва прогресивната лента за пълнене.
 10. ASUS RT-N12 VP B1 процес на инсталиране на фърмуера от файл

 11. В края на манипулацията маршрутизаторът автоматично ще се рестартира и стартира под контрола на версията на фърмуера, избрана за инсталацията.

Метод 3: Възстановяване на фърмуера

В резултат на неуспешни експерименти с фърмуер, след неуспешна актуализация или инсталиране на персонализиран фърмуер, както и в други ситуации, ASUS RT-N12 VP може да спре да работи правилно. Ако не можете да отворите уеб интерфейса на маршрутизатора, възстановяването на параметрите с помощта на бутона на кутията не помага да възстановите производителността, като цяло устройството се е превърнало в красива, но не функционална част от пластмаса, е необходимо да възстановите неговата програмна част.

Възстановяване на маршрутизатора от ASUS RT-N12 VP, използвайки помощната програма за възстановяване на фърмуера на ASUS

За щастие маршрутизаторите на Asus обикновено са "поръсени" без никакви проблеми, тъй като специалистите от производствената компания са разработили специализирана патентована програма, която прави лесно излизането от тази ситуация - възстановяване на фърмуера .

 1. Изтеглете от официалния сайт на Asus и разопаковайте архива с фърмуера на всяка версия за нейната хардуерна редакция на маршрутизатора.
 2. ASUS RT-N12 VP B1 файл за възстановяване

 3. Изтеглете архива с комплекта за разпространение и инсталирайте инструмента за възстановяване на фърмуера на ASUS:
 4. Променете настройките на мрежовия адаптер, чрез които ще се възстанови фърмуерът на рутера:
  • Отворете "Центъра за мрежи и споделяне " , например от "Контролен панел" ;
  • ASUS RT-N12 VP B1 мрежов контролен център в контролния панел

  • Кликнете върху връзката "Промяна на настройките на адаптера" ;
  • ASUS RT-N12 VP B1 Управление на мрежата, промяна на настройките на адаптера

  • Чрез десния бутон на мишката върху иконата на мрежовата карта, през която ще бъде свързан маршрутизаторът, ще се обадим в контекстното меню, в което ще изберем елемента "Properties" ;
  • ASUS RT-N12 VP B1 настройките за повикване на картата за мрежови настройки по време на възстановяване

  • В отворения прозорец изберете елемента "Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)" и след това кликнете върху "Properties" ;
  • ASUS RT-N12 VP B1 Преход към TCP IP V4 свойства на мрежова карта

  • Следващият прозорец е нашата цел и служи за въвеждане на параметри.

   ASUS RT-N12 VP B1 променя настройките на мрежовата карта за работа с възстановяването на фърмуера

   Задайте ключа в позиция "Използвайте следния IP адрес" и след това въведете следните стойности:

   192.168.1.10 - в полето "IP адрес" ;

   255.255.255.0 - в полето "Маска на подмрежата" .

  • ASUS RT-N12 VP B1 IP адрес и маска на подмрежа за свързване към Firmware Restaration

  • Кликнете върху "OK" в прозореца, където са въведени IP параметрите, и "Close" в прозореца за свойства на адаптера.

  ASUS RT-N12 VP B1 Завършване на настройката на мрежова карта за възстановяване

 5. Ние свързваме рутера към компютъра, както следва:
  • Изключете всички кабели от устройството;
  • msgstr "ширина =

  • Без свързване на захранването свързваме всеки LAN порт на маршрутизатора с Ethernet кабел с конектор за мрежов адаптер, конфигуриран по начина, посочен в предишната стъпка;
  • ASUS RT-N12 VP B1 Свързване на кабел към LAN порта на устройството

  • Натиснете бутона "WPS / RESET" на пакета ASUS RT-N12 VP и, като го държите, свържете захранващия кабел към съответния гнездо на маршрутизатора;
  • ASUS RT-N12 VP B1 превключване на маршрутизатора към режим за възстановяване за възстановяване

  • Когато светодиодът "Power" мига бързо, освободете бутона за нулиране и преминете към следващата стъпка;

  ASUS RT-N12 VP B1 светодиод Индикатор за захранване бързо - маршрутизаторът е в режим на възстановяване

 6. Започваме да възстановим фърмуера:
  • Откриването на възстановяване на фърмуера е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от името на администратора;
  • ASUS RT-N12 VP B1 възстановяване стартира възстановяването на фърмуера от името на администратора

  • Кликнете върху бутона "Преглед" ;
  • ASUS RT-N12 VP B1 изтегляне на фърмуера във фърмуера Възстановяване - Бутон Преглед

  • В прозореца за избор на файл, посочете пътя към фърмуера на сваления и разопакован маршрутизатор. Изберете файла с фърмуера, кликнете върху "Отваряне" ;
  • Възстановяване на ASUS RT-N12 VP B1, указващо пътя към файла на фърмуера за изтегляне на Firmware Restoration

  • Кликнете върху "Изтегляне" ;
  • ASUS RT-N12 VP B1 стартира възстановяването на фърмуера чрез бутона за възстановяване на фърмуера - изтегляне

  • По-нататъшният процес не изисква намеса и включва:
   • Установяване на връзка с безжично устройство;
   • ASUS RT-N12 VP B1 Установяване на връзка с безжично устройство при възстановяване на фърмуера

   • Изтеглете фърмуера към устройството с памет;
   • ASUS RT-N12 VP B1 изтегляне на файла за възстановяване на Firmware възстановяване на системата

   • Директно автоматично възстановяване на системата;
   • ASUS RT-N12 VP B1 Възстановяване на фърмуера автоматичен процес на възстановяване на системата

   • Завършване на процедурата - известие в прозореца за възстановяване на фърмуера за успешното изтегляне на фърмуера в паметта на устройството.

   ASUS RT-N12 VP B1 Възстановяване на фърмуера - възстановяването на фърмуера завърши, като рестартирате маршрутизатора

 7. Очакваме рестартирането на RT-N12 VP ASUS - краят на този процес ще бъде показан от осветен индикатор "Wi-Fi" на корпуса на устройството.
 8. ASUS RT-N12 VP B1 рутер за изтегляне след възстановяване чрез възстановяване на фърмуера

 9. Връщаме настройките на мрежовия адаптер към стойностите по подразбиране.
 10. ASUS RT-N12 VP B1 настройте мрежовия адаптер към стойностите по подразбиране

 11. Опитваме се да влезем в уеб интерфейса на маршрутизатора чрез браузъра. Ако разрешението в администраторския панел е успешно, възстановяването на софтуерната част на устройството може да се счита за завършено.

Възстановяването на ASUS RT-N12 VP B1 бе успешно - разрешение в администраторския панел

Както можете да видите, разработчиците на софтуер за ASUS RT-N12 VP са направили всичко възможно, за да опростят фърмуера на рутера възможно най-много и да направят възможно, включително и неподготвени потребители. Дори в критични ситуации възстановяването на фърмуера и следователно работата на разглежданото устройство не би трябвало да причинява трудности.