Сега феноменът е доста често срещано, когато самите доставчици блокират някои сайтове, без дори да чакат решението на Розкомадзор. Понякога тези неразрешени ключалки са неразумни или грешни. В резултат на това страдат, както потребителите, които не могат да стигнат до любимия ви сайт, така и администрацията на сайта, губят своите посетители. За щастие има различни програми и добавки за браузъри, които могат да заобиколят такива неразумни ключалки. Едно от най-добрите решения е разширеното разширение за Opera.

Това разширение е различно по това, че ако има нормална връзка към сайта, то не включва достъп чрез прокси сървър и само тази функция се използва, ако ресурсът е блокиран. Освен това, той предава реални потребителски данни на собственика на сайта, а не се заменя, както правят повечето други подобни приложения. По този начин администраторът на сайта може да получи пълни статистически данни за посещенията, а не да бъде подправен, дори ако сайтът му е блокиран от някой доставчик. Това означава, че friGate не е анонимно, а само инструмент за посещение на блокирани сайтове.

Инсталиране на разширението

За съжаление разширението friGate на официалния сайт не е налице, затова този компонент ще трябва да бъде изтеглено от сайта на програмиста, връзката му е даден в края на този раздел.

Изтеглете friGate разширение за Opera

След като изтеглите разширението, ще получите предупреждение, че неговият източник не е известен на браузъра Opera и за да активирате този елемент, трябва да отидете в разширения мениджър. Това става, като кликнете върху бутона "Отиди".

Отидете в мениджъра за разширения на Opera

Влизаме в разширения мениджър. Както можете да видите, добавянето на friGate се появи в списъка, но за активирането му е необходимо да кликнете върху бутона "Инсталиране", който правим.

Инсталиране на разширението FriGate за Opera

След това се появява допълнителен прозорец, в който трябва отново да потвърдите инсталацията.

Потвърждение на разширеното продължение за Opera

След тези действия го пускаме на официалния уебсайт на friGate, където се съобщава, че разширението е успешно инсталирано. Също така иконата за тази добавка се показва в лентата с инструменти.

Съобщението за успешната инсталация на friGate за Opera

Инсталирайте friGate

Работа с разширение

Сега нека да разберем как да работим с разширението FriGate.

Това е доста лесно да се работи с него, или по-скоро, той прави всичко автоматично автоматично. Ако сайтът, на който сте, е блокиран от мрежовия администратор или доставчика и е в специален списък на уеб сайта friGate, прокси сървърът автоматично се включва и потребителят има достъп до блокирания сайт. В противен случай връзката с интернет се извършва в обичайния режим, а в изскачащия прозорец на добавката се появява съобщение "Свободно без прокси".

Съобщение friGate за Opera, че сайтът е достъпен без прокси

Но е възможно да стартирате проксито насилствено, просто като натиснете бутона под формата на превключвател в изскачащия прозорец на добавката.

Принудително включване на прокси в разширеното разширение на Opera

Проксият е деактивиран по същия начин.

Деактивиране на прокси сървъра в разширеното разширение за Opera

Освен това можете да деактивирате напълно добавката. В този случай тя няма да функционира дори когато отидете на блокиран сайт. За да го деактивирате, просто кликнете върху иконата friGate в лентата с инструменти.

Деактивиране на разширението за Opera

Както можете да видите, след щракване се появява надписа ("изключен"). Добавката е включена по същия начин, както е изключена, т.е. като кликнете върху нейната икона.

Активиране на friGate за Opera

Настройки на разширението

Освен това, като отидете в управителя на разширения, с добавянето на friGate, можете да извършите други манипулации.

Отидете на качването на разширения за Opera

Като кликнете върху бутона "Настройки", отидете на настройките на добавката.

Отворете настройките на разширеното разширение за Opera

Тук можете да добавите който и да е сайт в списъка с програми, така че да отидете до него чрез прокси сървър. Можете също така да добавите собствен адрес на прокси сървър, да активирате режима на анонимност, за да запазите поверителността си дори и за администрирането на сайтовете, които посещавате. Можете също да активирате оптимизацията, да правите настройки за известяване и да деактивирате рекламирането.

Настройки на разширенията на FriGate за Opera

Освен това в мениджъра на разширенията можете да деактивирате friGate, като кликнете върху съответния бутон и скриете иконата на добавката, активирате частен режим, разрешите достъп до файловите връзки, събирате грешки, като маркирате съответните полета в блока на разширението.

Работа с други манипулации в разширеното разширение на Opera

Можете да премахнете напълно friGate, ако искате, като кликнете върху кръста, разположен в горния десен ъгъл на блока с разширение.

Деинсталирайте friGate за Opera

Както можете да видите, разширението friGate е в състояние да даде достъп на браузъра Opera дори и на блокирани сайтове. В същото време намесата на потребителя се изисква минимална, тъй като повечето действия, които разширението изпълнява автоматично.