Модулът е абсолютната положителна стойност на всяко число. Дори и за отрицателно число, модулът винаги ще бъде положителен. Нека да разберем как да изчислим стойността на модул в приложение на Microsoft Excel.

Функция ABS

За да се изчисли стойността на модула в Excel, има специална функция, наречена ABS. Синтаксисът на тази функция е много прост: "ABS (номер)". Или формулата може да приеме формата "ABS (cell_address_count_number)".

За да изчислите например модул от числото -8, трябва да качите в формулата или във всяка клетка на листа, следната формула: "= ABS (-8)".

Функция ABS в Microsoft Excel

За да направите изчисление, натиснете бутона ENTER. Както можете да видите, програмата дава положителна стойност от 8 в отговор.

Резултатът от изчисляването на модула в Microsoft Excel

Има и друг начин за изчисляване на модула. Подходящ е за онези потребители, които не са свикнали да имат предвид различни формули. Кликваме върху клетката, в която искаме резултатът да се съхранява. Кликнете върху бутона "Вмъкване на функция", разположен отляво на формулата.

Отидете в съветника за функции в Microsoft Excel

Прозорецът Магьосници се отваря. В списъка, който се намира в него, трябва да намерите функцията ABS и да я подчертаете. След това кликнете върху бутона "OK".

Съветник за функции в Microsoft Excel

Отваря прозореца с аргументи за функциите. Функцията ABS има само един аргумент - число. Влизаме в него. Ако искате да вземете число от данните, които се съхраняват във всяка клетка в документа, кликнете върху бутона отдясно на формуляра за въвеждане.

Отидете на избора на клетки в Microsoft Excel

След това прозорецът е сведен до минимум и трябва да кликнете върху клетката, съдържаща номера, от който искате да изчислите модула. След като се добави номерът, кликнете отново бутона вдясно от полето за въвеждане.

Изберете клетки в Microsoft Excel

Прозорецът се отваря отново с аргументите на функцията. Както можете да видите, полето "Брой" е попълнено със стойност. Кликнете върху бутона "OK".

Изчисляване на прехода към модул в Microsoft Excel

След това стойността на модула на избрания от вас номер се показва в клетката, която сте посочили по-рано.

Модулът в Microsoft Excel се изчислява

Ако стойността е разположена в таблицата, тогава формулата на модула може да бъде копирана в други клетки. За да направите това, трябва да отидете в долния ляв ъгъл на клетката, която вече има формула, задръжте бутона на мишката и го плъзнете надолу до края на таблицата. По този начин в тази колона ще се появи стойност в клетките според модула на оригиналните данни.

Копиране на функцията за изчисляване на модула на други клетки в Microsoft Excel

Важно е да отбележим, че някои потребители се опитват да напишат модула, както е обичайно в математиката, т.е. | (номер) |, например | -48 |. Но в замяна те получават грешка, тъй като Excel не разбира този синтаксис.

Както можете да видите, няма нищо сложно при изчисляването на модула от номера в приложението Microsoft Excel, тъй като това действие се изпълнява с помощта на проста функция. Единственото условие е, че просто трябва да знаете тази функция.