Futuremark е финландска компания, която разработва софтуер за тестване на системните компоненти (benchmarks). Най-известният продукт на разработчиците е програмата 3DMark, която оценява производителността на желязото в графиката.

Тестване на Futuremark

Тъй като в тази статия говорим за видеокарти, тогава ще тестваме системата в 3DMark. Този критерий определя рейтинг на графичната система, ръководен от броя точки. Точките се изчисляват съгласно първоначалния алгоритъм, създаден от програмистите на компанията. Тъй като не е напълно ясно как работи този алгоритъм, резултатите от общността са просто "папагали". Въпреки това, разработчиците отидоха по-далеч: въз основа на резултатите от проверките, съотношението на производителността на графичния адаптер към неговата цена беше получено, но ние ще говорим за това малко по-късно.

3DMark

 1. Тъй като тестването се извършва директно на компютъра на потребителя, трябва да изтеглите програмата от официалния сайт на Futuremark.

  Официален уебсайт

 2. На главната страница намираме блок, наречен "3DMark", и кликнете върху бутона "Изтегляне" .

  Връзка за изтегляне на показалеца 3DMark на официалния сайт за разработчици

 3. Архивът, съдържащ софтуера, тежи малко по-малко от 4 GB, така че ще трябва да изчакате малко. След като изтеглите файла, трябва да го разопаковате на удобно място и да инсталирате програмата. Инсталацията е изключително проста и не изисква специални умения.

  Стартиране на инсталатора на benchmark 3DMark за тестване на производителността на системата

 4. При стартирането на 3DMark виждаме основния прозорец, съдържащ информация за системата (дисково пространство, процесор, видеокарта) и предложението за стартиране на теста "Fire Strike" .

  Основният прозорец на показалеца 3DMark, съдържащ информация за системата и бутона за стартиране на теста Fire Strike

  Този показател е новост и е предназначен за мощни игрални системи. Тъй като тестовият компютър има много скромни възможности, имаме нужда от нещо по-просто. Нека да преминем към елемента от менюто "Тестове" .

  Елемент от менюто Тества в основния прозорец на бенчмарка Futuremark 3DMark

 5. Тук представяме няколко опции за тестване на системата. Тъй като изтеглихме базовия пакет от официалния сайт, не всички от тях ще бъдат налични, но това, което е там, е достатъчно. Изберете "Sky Diver" .

  Избиране на теста Sky Diver в тестовата програма за 3DMark от разработчиците на Futuremark

 6. След това в пробния прозорец просто кликнете върху бутона "Пусни" .

  Стартиране на теста на Sky Diver в тестовата програма за 3DMark от разработчиците на Futuremark

 7. Изтеглянето ще започне, след което еталонната сцена ще започне в режим на цял екран.

  Сцена на тестване на ефективността на системата Sky Diver в 3DMark

  След като свирим на видеоклипа, чакаме четири теста: две графики, една физическа и последната - комбинирани.

 8. Когато тестването завърши, се отваря прозорец с резултати. Тук можем да видим общия брой "папагали", въведени от системата, както и да прочетем резултатите от тестовете отделно.

  Резултатите от прозореца за тестване на системния бенчмарк 3DMark от компанията Futuremark

 9. Ако искате, можете да отидете на сайта на програмиста и да сравните ефективността на вашата система с други конфигурации.

  Преминете към сравнението на резултатите от тестовите системи в 3DMark от Futuremark

  Тук виждаме нашия резултат с оценка (по-добра от 40% от резултатите) и сравнителни характеристики на други системи.

  Сравнение на резултатите от системните тестове в 3DMark от Futuremark

Индекс на ефективността

За какви са тези тестове? Първо, за да сравните ефективността на графичната си система с други резултати. Това ви позволява да определите силата на видеокартата, ефективността на овърклок, ако тя се е осъществила, както и да въведе елемента на конкуренцията в процеса.

На официалния сайт има страница, на която са публикувани резултатите от показателя, представен от потребителите. Въз основа на тези данни можем да оценим нашия графичен адаптер и да разберем кои графични процесори са най-продуктивни.

Връзка към страницата със статистически данни на Futuremark

Статистическата страница на системния тест е резултат от програмата 3DMark на Futuremark, предоставена от потребителите

Стойност за парите - производителност

Но това не е всичко. Разработчиците Futuremark, въз основа на събраните статистически данни, са получили коефициента, за който говорихме по-рано. На сайта той се нарича "Стойност за пари" и е равен на броя точки, отбелязани в програмата 3DMark, разделен на минималната цена за продажба на видеокартата. Колкото е по-висока тази стойност, толкова по-добра е покупката от гледна точка на производителността на единица цена, т.е. колкото повече, толкова по-добре.

Съотношението на цената на видео адаптера към представянето му на статистическата страница на официалния сайт на Futuremark

Днес дискутирахме как да тестваме графичната система с помощта на програмата 3DMark и също така научихме за какво е тази статистика.