Свободното сирене е не само в мишката. В света на компютърните програми почти всеки платен продукт може да бъде намерен безплатно аналогов. Със сигурност всеки е чувал за такъв отличен редактор като Adobe Photoshop , която е широко функционална, благодарение на която е обичан от професионалисти от цял ​​свят.

Но ... струва много пари, за разлика от GIMP. Последният, освен че е свободен, също има отворен код! Това означава, че почти всеки може да участва в подобряването му. Да видим дали свободното сирене от елитния Рокфорт е зад гърба си.

чертеж

Чертеж в GIMP

Да започнем, може би, с инструментите за рисуване. Те ще се нуждаят не само от художници, които създават компютърни рисунки, но и от фотографи. Наборът от инструменти е стандартен: четка, печат, молив, аерограф, калиграфска писалка, размазване и осветяване / потъмняване.

Все още има обаче функции. Първо, има доста необичайни четки, като ... патладжан. Да, да, в GIMP можете да рисувате със зеленчуци, ако изведнъж имате нужда от тях. На второ място, можете да промените не само размера на четката, но и нейната форма и ъгъл на наклон. Трето, бих искал да отбележа много удобна система за настройка на параметрите - просто насочете мишката към желаната и завъртете я с колелото. Значителен недостатък бе намерен само един - не можете ръчно да коригирате твърдостта на четката - ще трябва да се задоволи със стандартните (25, 50, 75, 100) стойности.

разпределяне

Разпределение на GIMP

Разбира се, за да създадете добър образ, често ще трябва да имате достъп до инструментите за избор. И тук те, трябва да кажа, много. В допълнение към стандартния правоъгълник и овална, има избор на определен цвят, който разпознава краищата с ножица и подчертава преден план. В зависимост от конкретния инструмент в разширените настройки, можете да зададете праг, да замъглите ръбовете и да активирате антилибриране. Разбира се, разпределението може да бъде обобщено, извадено или пресечено.

групи

Слоеве в GIMP

Те, както прилича на сериозен графичен редактор, присъстват. Те не са само в момента, но имат такива необходими функции като дублиране, настройване на режима, прозрачност, групиране и маски. За съжаление няма бързи коригиращи маски и функция за автоматично подравняване на слоевете, което е във Photoshop.

Преобразуване на изображението

преобразуване в GIMP

Изненадващо, разработчиците решиха да вземат инструментите, за да трансформират изображението незабавно в лентата с инструменти за бърз достъп. Това ви позволява бързо да мащабирате, изрязвате, завъртате и отразявате снимката. Винаги правите огледална версия на снимката, нали? Освен това има възможност за промяна на перспективата в хоризонталните и вертикални оси.

Работа с текст

текст в GIMP

Честно казано, редактирането на текст не е най-силната част от GIMP. Настройки - минимум: шрифт (освен това няма списък), размери и стилове на писане (курсив, удебелен шрифт и др.). Въпреки това бих искал да отбележа, че редактираният текст се показва допълнително в специален прозорец, с помощта на който е по-удобно да се променя и форматира.

филтри

филтри в GIMP

Какво мога да кажа? Те са там и доста от тях. Както и при всеки друг редактор. От функциите може би само наличието на прозорец за визуализация, който ви позволява да получите представа за ефекта много по-бързо, защото ресурсите на компютрите не се изразходват за изобразяване на цялото изображение наведнъж.

История на промените

История на ревизиите на GIMP

Такава привидно незначителна функция се изпълнява перфектно в GIMP. И всичко, защото, за да отмените действието може да бъде безкраен (!) Брой пъти. Макар и до самото начало на обработката. Разбира се, по-добре е да се научите как да работите със слоеве, за да избегнете това, но самата възможност да го харесате. Това е особено полезно за начинаещи.

Предимства на програмата

• Безплатно
• Широка функционалност
• Имате голям брой приставки
• Безкрайно "отмяна"

Недостатъци на програмата

• Непълна работа на някои функции
• Малка функционалност при работа с текст
• Неправилно спиране

заключение

Така че, отговаряйки на въпроса от заглавието на статията - не. И все пак GIMP не може да се нарече "убиец на снимки", с оглед на факта, че му липсват полезни и удобни функции. Въпреки това тази програма е идеална за начинаещи.

Свали GIMP безплатно

Изтеглете последната версия от официалния уебсайт