Disk Defragmentation е процедура за сливане на фрагментирани файлове, която се използва основно за оптимизиране на Windows. Почти във всяка статия за ускоряване на компютъра ви можете да намерите съвети за дефрагментиране.

Но не всички потребители разбират какво е дефрагментирането и не знаят кога да го направят и какво не. кой софтуер си заслужава да се използва - има ли достатъчно вградена помощна програма или по-добре да инсталирате програма на трета страна.

Какво представлява дисфрагментирането на диска?

Докато правите дефрагментиране на диска, много потребители дори не мислят или не се опитват да разберат какво е всичко. Отговорът може да се намери в заглавието: "Дефрагментацията" е процес, който съчетава файлове, които, когато са написани на твърдия диск, са били разбити на фрагменти. Изображението по-долу показва ясно, че отляво фрагментите от един файл се записват в непрекъснат поток, без празни интервали и дялове, а отдясно същият файл е разпръснат на твърдия диск под формата на парчета.

Пример за разпокъсаност на файла

Разбира се, дискът е много по-удобен и по-бърз за четене на твърд файл, отколкото разделен на празно пространство и други файлове.

Защо се получава фрагментация на HDD

Твърдите дискове се състоят от сектори, всеки от които може да съхранява определено количество информация. Ако на твърдия диск се запази голям файл, който не може да се впише в един сектор, той се разбива и се съхранява в няколко сектора.

По подразбиране системата винаги се опитва да напише фрагментите на файла колкото е възможно по-близо една до друга - до съседни сектори. Въпреки това, поради изтриването / запазването на други файлове, промяната на размера на вече запазените файлове и други процеси не винаги има достатъчно свободни сектори, разположени един до друг. Ето защо, Windows прехвърля файловия запис на други части на твърдия диск.

Как фрагментацията влияе върху скоростта на устройството

Когато искате да отворите записан фрагментиран файл, главата на твърдия диск ще се премести последователно в секторите, където е бил запазен. По този начин, колкото повече пъти той трябва да се движи около твърдия диск в опит да намери всички части на файла, по-бавно четене ще се случи.

Изображението вляво показва колко движения е необходимо, за да накара главата на твърдия диск да прочете файловете, разделени на части. Отдясно и двата файла, отбелязани със сини и жълти цветове, се записват непрекъснато, което значително намалява движението на повърхността на диска.

Преди и след дефрагментиране

Дефрагментирането е процесът на пренареждане на парчетата от един файл, така че общият процент на фрагментация да бъде намален и всички файлове (ако е възможно) да се намират в съседни сектори. Благодарение на това четене ще се извършва непрекъснато, което ще повлияе положително на скоростта на твърдия диск. Това е особено забележимо при четене на големи файлове.

Има ли някакъв смисъл в използването на програми на трети страни за дефрагментиране?

Разработчиците създадоха голям брой програми, които се занимават с дефрагментиране. Можете да намерите и двете малки програми, дефрагментиращи, и да ги срещнете като част от комплексните оптимизатори на системата. Има безплатни и платени опции. Но те са необходими?

Определената ефективност на комунални услуги от трети страни несъмнено е налице. Програми от различни програмисти могат да предлагат:

 • Персонализирани настройки за автоматично дефрагментиране. Потребителят може по-гъвкаво да управлява графика на процедурата;
 • Други алгоритми за процеса. Софтуерът на трета страна има свои собствени характеристики, които са по-изгодни в дългосрочен план. Например, те изискват по-малко процент от свободното място на твърдия диск, за да стартирате дефрагментацията. Успоредно с това оптимизирането на файловете увеличава скоростта на изтегляне. Също така, свободното пространство на обема се обединява, така че по-късно нивото на фрагментация се увеличава по-бавно;
 • Допълнителните функции, например, дефрагментират регистъра.

Разбира се, функциите на програмите варират в зависимост от разработчика, така че потребителят трябва да избере помощната програма въз основа на техните нужди и възможностите на компютъра.

Трябва ли да дефрагментирам диска постоянно

Всички съвременни версии на Windows предлагат автоматично изпълнение на този процес в график веднъж седмично. Като цяло е по-безполезно от необходимото. Факт е, че самата фрагментация е стара процедура и наистина е била необходима. В миналото дори фрагментацията на светлината вече е имала отрицателно въздействие върху производителността на системата.

Съвременните твърди дискове имат по-висока скорост на работа и новите версии на операционните системи стават много "по-умни", така че дори при определен фрагментационен процес потребителят може да не забележи забавяне на производителността. И ако използвате твърд диск с голям обем (1 TB и по-висок), тогава системата може да разпределя тежките файлове по най-добрия начин, за да не се отрази на производителността.

В допълнение, постоянният старт на дефрагментатора намалява живота на диска - това е важен недостатък, който трябва да се вземе предвид.

Тъй като по подразбиране дефрагментирането на Windows е активирано, трябва да бъде деактивирано ръчно:

 1. Отидете на "Този компютър" , щракнете с десния бутон върху устройството и изберете "Properties".

  Дискови свойства

 2. Превключете в раздела "Инструменти" и кликнете върху бутона "Оптимизиране" .

  Стартиране на дефрагментацията

 3. В прозореца кликнете върху бутона "Промяна на настройките" .

  Промяна на настройките за дефрагментиране

 4. Премахнете отметката от "Изпълнение по график (препоръчително)" и кликнете върху "OK" .

  Деактивиране на автоматичното дефрагментиране

Трябва ли да дефрагментирам SSD устройството

Много често срещаната грешка на потребителите, използващи твърди дискове, е използването на дефрагментиращи устройства.

Не забравяйте, че ако имате SSD устройство, инсталирано на компютър или лаптоп, не дефрагментирайте по никакъв начин - това значително ускорява износването на устройството. Освен това подобна процедура не увеличава скоростта на твърдотелен диск.

Ако преди това не сте деактивирали дефрагментирането в Windows, не забравяйте да го направите или за всички дискове, или само за SSD.

 1. Повторете стъпки 1-3 от инструкциите по-горе, след което кликнете върху бутона "Избор" .
  Управление на дискове за дефрагментиране
 2. Задайте квадратчетата за отметки само до тези твърди дискове, които искате да дефрагментирате според графика, и кликнете върху "OK".

  Избиране на дискове за дефрагментиране

В помощните програми на трети страни такава функция е налице, но начинът на персонализиране ще бъде различен.

Характеристики на дефрагментирането

Има няколко нюанса за качеството на тази процедура:

 • Въпреки факта, че дефрагментиращите устройства могат да работят на заден план, за да постигнат най-добри резултати, те се управляват най-добре, ако няма активност от страна на потребителя или в минималната сума (например по време на почивка или при слушане на музика);
 • При периодично дефрагментиране е по-подходящо да се използват бързи методи, които ускоряват достъпа до основните файлове и документи, но част от файловете няма да бъдат обработени едновременно. Пълната процедура в този случай може да се направи по-рядко;
 • Преди пълно дефрагментиране, се препоръчва да изтриете боклуци и, ако е възможно, да изключите файловете pagefile.sys и hiberfil.sys от обработката. Тези два файла се използват като временни файлове и се пресъздават при всяко стартиране на системата;
 • Ако програмата има способността да дефрагментира файловата таблица (MFT) и системните файлове, то не бива да се пренебрегва. Обикновено тази функция не е налице, когато операционната система работи и може да се извърши след рестартиране, преди да стартирате Windows.

Как да дефрагментирам

Има два основни начина за дефрагментиране: инсталиране на помощната програма от друг програмист или използване на програмата, вградена в операционната система. Оптимизирайте, но не само вградени устройства, но и външни устройства, свързани чрез USB.

На нашия сайт вече има инструкция за дефрагментиране, използвайки примера на Windows 7. В него ще намерите ръководство за работа с популярни програми и стандартна програма за Windows.

Прочетете повече: Методи за дефрагментиране на диск в Windows

Като обобщим горното, съветваме:

 1. Не дефрагментирайте твърдия диск (SSD).
 2. Деактивирайте стартирането на дефрагментирането по график в Windows.
 3. Не злоупотребявайте с този процес.
 4. Първо, направете анализа и разберете дали има нужда от дефрагментиране.
 5. Ако е възможно, използвайте висококачествени програми, чиято ефективност е по-висока от вградената програма за Windows.