Често при създаването на таблици в Excel се избира отделна колона, в която номерата на редовете са показани за удобство. Ако таблицата не е твърде дълга, значи не е голям проблем да въвеждате номера ръчно, като въведете числата от клавиатурата. Но какво ще стане, ако има повече от десет или дори сто линии? В този случай автоматичното номериране идва за спасяване. Нека да разберем как да правим автоматично номериране в Microsoft Excel.

номерация

Microsoft Excel предоставя на потребителите няколко начина за автоматично номериране на линиите. Някои от тях са възможно най-прости в изпълнение и във функционалност, докато други са по-сложни, но те също така съдържат големи възможности.

Метод 1: попълване на първите два реда

Първият метод включва ръчно попълване на първите две линии с номера.

 1. В първата колона, избрана за колоната за номериране, въведете числото - "1", във втората (същата колона) - "2".
 2. Номериране на първите редове в Microsoft Excel

 3. Изберете тези две пълни клетки. Ставаме в долния ляв ъгъл на най-ниския от тях. Появява се дръжката за пълнене. Кликваме с левия бутон на мишката и с натиснатия бутон го простираме до края на масата.

Копиране на клетки в Microsoft Excel

Както можете да видите, номерацията на редовете е попълнена автоматично по реда.

Номериране на клетки в Microsoft Excel

Този метод е доста лесен и удобен, но е добър само за сравнително малки маси, защото дърпането на маркера през маса от няколкостотин или дори хиляди линии все още е трудно.

Метод 2: Използвайте функцията

Вторият начин за автоматично зареждане е използването на функцията "LINE" .

 1. Изберете клетката, в която ще се намира числото "1". Въведете израза "= LINE (A1)" в низа на формулата . Кликнете върху бутона ENTER на клавиатурата.
 2. Formula LINE в Microsoft Excel

 3. Както и в предходния случай, ние копираме формулата като използваме маркера за попълване в долните клетки на таблицата в тази графа. Само този път не избираме първите две клетки, а само един.

Копиране на клетки с номера в Microsoft Excel

Както можете да видите, номерацията на линиите в този случай също е подредена в ред.

Таблицата е номерирана в Microsoft Excel

Но, като цяло, този метод не е много по-различен от предишния и не решава проблема с необходимостта да премествате маркера по цялата таблица.

Метод 3: Използване на прогресията

Само третият начин на номериране, използващ прогресията, е подходящ за дълги маси с голям брой редове.

 1. Първата клетка е номерирана по най-обичайния начин, като въведете числото "1" там от клавиатурата.
 2. Номериране на първата клетка в Microsoft Excel

 3. На лентата в панела с инструменти "Редактиране", която се намира в раздела "Начало" , кликнете върху бутона "Попълване" . В менюто, което се показва, кликнете върху елемента "Прогресия" .
 4. Отворете настройката за прогресиране в Microsoft Excel

 5. Отваря се прозорецът "Прогрес" . В параметъра "Местоположение" задайте превключвателя на позиция "по колони" . Превключвателят "Тип" трябва да е в позиция "Аритметик" . В полето "Стъпка" трябва да зададете числото "1", ако има още една инсталирана. Уверете се, че сте попълнили полето "Лимитирана стойност" . Тук трябва да посочите броя линии, които трябва да бъдат номерирани. Ако този параметър не е попълнен, автоматичното номериране няма да бъде извършено. Накрая кликнете върху бутона "OK".

Прозорец за прогресия в Microsoft Excel

Както можете да видите, това поле, всички редове на вашата маса ще бъдат номерирани автоматично. В този случай, дори няма да трябва да дърпате нищо.

Таблицата е номерирана в Microsoft Excel

Друга възможност е да използвате следната схема по същия начин:

 1. В първата клетка поставете числото "1", след което изберете целия диапазон от клетки, които искате да номерирате.
 2. Избиране на графа в Microsoft Excel

 3. Обадете се до прозореца на инструмента за прогресиране по същия начин, както по-горе. Но този път не е нужно да влизате или да променяте нищо. Включително, че не е необходимо да въвеждате данни в полето "Limit value" , тъй като желаният диапазон вече е избран. Просто кликнете върху бутона "OK".

Провеждане на прогресия в Microsoft Excel

Тази опция е добра, защото не е нужно да разберете колко реда съдържа таблицата. В същото време ще трябва да изберете всички клетки в колоната с числа, което означава, че се връщаме към същото, както при първите методи: превъртете таблицата надолу до долу.

Както можете да видите, има три основни начина за автоматично номериране на линиите в програмата. От тях най-практичната опция е версията с номерирането на първите две линии, последвани от копиране (като най-проста), а версията използва прогресията (поради способността да работи с големи таблици).