Всички потребители на компютри и лаптопи винаги персонализират операционната система въз основа на собствените си вкусове и предпочитания. Но има една категория хора, които просто не знаят как да променят този или онзи параметър. В днешната статия бихме искали да ви разкажем за няколко начина, които ще ви помогнат да настроите нивото на яркостта на екрана Windows 10 ,

Методи за промяна на яркостта

Наведнъж насочваме вниманието Ви към факта, че всички действия, описани по-долу, бяха тествани на Windows 10 Pro. Ако имате операционна система с различно издание, някои елементи може да не съществуват за вас (например Windows 10 Enterprise ltsb). Въпреки това един от горните методи ще ви помогне недвусмислено. Така че, нека се сведем до описанието им.

Метод 1: Мултимедийна клавиатура

Този метод е един от най-популярните днес. Факт е, че повечето съвременни PC клавиатури и абсолютно всички лаптопи имат вградена функция за промяна на яркостта. За да направите това, задръжте клавиатурата "Fn" и натиснете бутона, за да намалите или увеличите яркостта. Обикновено такива бутони се намират на стрелките "Left" и "Right"

Променете яркостта на клавиатурата на лаптопа

или на "F1-F12" (зависи от производителя на устройството).

Променете яркостта, като използвате клавиатурата

Ако нямате възможност да променяте яркостта чрез клавиатурата, не се безпокойте. Има и други методи за това.

Метод 2: Настройки на системата

Регулирайте нивото на яркостта на монитора и можете да използвате стандартни настройки за OS. Ето какво трябва да направите, за да направите това:

 1. Кликнете с левия бутон на мишката върху бутона "Старт" в долния ляв ъгъл на екрана.
 2. В отворения прозорец, малко над бутона "Старт" , ще видите изображението на предавката. Натискаме върху него.
 3. Отворете настройките на операционната система

 4. След това отидете в раздела "Система" .
 5. Отворете раздела Система в настройките на Windows

 6. Подразделът "Екран" ще бъде автоматично отворен. Това е, от което се нуждаем. От дясната страна на прозореца ще видите лента с регулиране на яркостта. Ако го преместите наляво или надясно, можете да изберете оптималния режим за себе си.
 7. Промяна на яркостта в настройките на Windows 10

След като зададете желаната яркост, прозорецът може да бъде просто затворен.

Метод 3: Център за уведомяване

Този метод е много прост, но има един недостатък. Факт е, че с него можете да зададете само фиксирана стойност на яркостта - 25, 50, 75 и 100%. Това означава, че няма да можете да създавате междинни индикатори.

 1. В долния десен ъгъл на екрана кликнете върху бутона "Център за уведомяване" .
 2. Отворете центъра за уведомяване в Windows 10

 3. Ще се покаже прозорец, в който обикновено се извеждат различни уведомления за системата. Най-долу трябва да намерите бутона "Разгъване" и да го натиснете.
 4. Това ще отвори целия списък с бързи действия. Бутонът за промяна на яркостта ще бъде сред тях.
 5. Променете яркостта в центъра за уведомяване на Windows 10

 6. Натискането на посочената икона с левия бутон на мишката ще промени нивото на яркост.

Когато желаният резултат бъде постигнат, можете да затворите "Център за уведомяване" .

Метод 4: Център за мобилност на Windows

Този метод по подразбиране може да се използва само от собствениците на лаптопи с операционната система Windows 10. Но все още има начин, който ще позволи тази опция на стационарен компютър. Ще опишем това по-долу.

 1. Ако сте собственик на лаптоп, натиснете едновременно клавишите "Win + X" или натиснете бутона PCM на бутона "Старт" .
 2. Ще се покаже контекстно меню, в което ще трябва да кликнете върху линията "Център за мобилност" .
 3. Отворете центъра за мобилност в Windows 10

 4. В резултат на това на екрана ще се появи отделен прозорец. В първия блок ще видите настройките за яркост със стандартната лента за настройка. При преместването на плъзгача вляво или надясно ще намалите или увеличите съответно яркостта.
 5. Променете яркостта в центъра за мобилност Windows 10

Ако искате да отворите този прозорец на обикновен компютър, ще трябва да редактирате малко регистъра.

 1. Натиснете клавишите "Win + R" едновременно на клавиатурата.
 2. В показалия се прозорец регистрирайте командата "regedit" и натиснете "Enter" .
 3. Отворете редактора на системния регистър в Windows

 4. В лявата част на прозореца, който се отваря, ще видите дърво на папките. Отворете секцията "HKEY_CURRENT_USER" .
 5. Сега, по същия начин, отворете папката "Софтуер", която е вътре.
 6. Отворете папката "Софтуер" в редактора на системния регистър на Windows

 7. Резултатът е по-дълъг. В него трябва да намерите папката "Microsoft" . Кликнете върху него с десния бутон на мишката и изберете реда "Създаване" в контекстното меню, след което кликнете върху "Раздел" .
 8. Създайте нова папка в системния регистър

 9. Нова папка трябва да се нарича "MobilePC" . След това в тази папка трябва да създадете още една. Този път трябва да се нарича "MobilityCenter" .
 10. Създайте папките MobilePC и MobilityCenter в системния регистър

 11. В папката "MobilityCenter" кликнете върху десния бутон на мишката. Изберете "Създаване" от списъка и след това изберете "DWORD параметър" .
 12. Създайте нов параметър в папката на MobilityCenter в системния регистър

 13. Новият параметър трябва да има името "RunOnDesktop" . След това трябва да отворите създадения файл и да го зададете стойност "1" . След това щракнете върху OK в прозореца.
 14. Задайте стойност на нов параметър в системния регистър

 15. Сега можете да затворите редактора на системния регистър. За съжаление, собствениците на компютъра няма да могат да използват контекстното меню, за да се обадят в центъра за мобилност. Ето защо трябва да натиснете клавишната комбинация "Win + R" . В появяващия се прозорец въведете командата "mblctr" и натиснете "Enter" .
 16. Въведете команда mblctr в Изпълнение на Windows

Ако в бъдеще трябва да се обадите отново в центъра за мобилност, можете просто да повторите последния параграф.

Метод 5: Настройки на захранването

Този метод може да се използва само от собствениците на мобилни устройства с инсталиран Windows 10. Той ще ви позволи да регулирате отделно яркостта на устройството, когато работите от мрежата и от батерията.

 1. Отворете "Контролен панел" . Всички възможни начини да направите това можете да прочетете в нашата отделна статия. Използваме комбинацията от клавиши "Win + R" , въведете командата "control" и натиснете "Enter" .
 2. Прочетете повече: 6 начина да стартирате "Контролен панел"

 3. Изберете секцията "Захранване" от списъка.
 4. Отворете раздела за захранване в контролния панел на Windows

 5. След това трябва да кликнете върху линията "Конфигуриране на схемата за захранване", противоположна на тази, която е активна.
 6. Отиваме до настройките на схемата за захранване на OS WIndows

 7. Ще се отвори нов прозорец. В него можете да зададете коефициента на яркост и за двата режима на устройството. Трябва само да преместите плъзгача наляво или надясно, за да промените настройката. След като направите промените, не забравяйте да кликнете върху бутона "Запазване на промените" . Той е в долната част на прозореца.
 8. Променете яркостта в настройките на схемата за захранване

Това заключава статията ни до нейното логично заключение. Надяваме се, че един от тези методи ще ви позволи да зададете желаното ниво на яркост на монитора. Също така, не забравяйте да периодично почиствате операционната система на боклука, за да избегнете различни грешки. Ако не знаете как да направите това, прочетете нашия урок.

Прочетете повече: Почистване на Windows 10 от боклука