преоразмеряване на икони на работния плот в Windows 10
Всяка година резолюциите на компютрите и екраните на лаптопите стават все по-големи, поради което иконите на системата като цяло и “Desktop” стават все по-малко. За щастие има няколко метода за увеличаването им и днес искаме да говорим за тези, които се отнасят за Windows 10 OS.

Мащабиране на десктоп елементи от Windows 10

Обикновено потребителите се интересуват от икони на "Desktop" , както и икони и бутони "Taskbar" . Да започнем с първата опция.

Етап 1: "Desktop"

 1. Задръжте курсора върху празното пространство на "Desktop" и отворете контекстното меню, в което използвате елемента "View" .
 2. Отворете контекстното меню, за да увеличите иконите на работния плот на Windows 10

 3. Този елемент е отговорен и за преоразмеряване на елементите на "Desktop" - опцията "Large icons" е най-голямата налична.
 4. Изберете размер за по-големи икони на работния плот на Windows 10

 5. Системните и персонализирани етикети ще се увеличат съответно.

Увеличени икони на работния плот на Windows 10 от менюто Изглед

Този метод е най-лесен, но и най-ограничен: налични са само 3 размера, на които не реагират не всички икони. Алтернатива на това решение ще бъде мащабиране в „Настройки на екрана“ .

 1. Щракнете с десния бутон върху работния плот . Ще се появи меню, където трябва да използвате секцията „Настройки на екрана“ .
 2. Отворете настройките на екрана, за да увеличите иконите на работния плот в Windows 10

 3. Превъртете през списъка с опции в блока Scale and Layout . Наличните опции ви позволяват да персонализирате разделителната способност на екрана и мащаба му в ограничени стойности.
 4. Опции за мащабиране на екрана за увеличаване на иконите на работния плот в Windows 10

 5. Ако тези параметри не са достатъчни, използвайте връзката "Разширени опции за мащабиране" .
  Допълнителни възможности за мащабиране за увеличаване на иконите на работния плот в Windows 10
  Опцията “Scaling fix in applications” елиминира проблема с размазаното изображение, което затруднява възприемането на информация от екрана.
  Коригиране на мащаба за увеличаване на иконите на работния плот в Windows 10
  Функцията “Custom scaling” е по-интересна, защото ви позволява да изберете произволна скала на изображението, която е удобна за вас - просто въведете желаната стойност в текстовото поле в диапазона от 100 до 500% и използвайте бутона “Apply” . Заслужава да се има предвид обаче, че нестандартното увеличение може да повлияе на показването на програми на трети страни.

Конфигурируемо мащабиране за увеличаване на иконите на работния плот в Windows 10

Въпреки това, този метод не е без недостатъци: удобната стойност на произволно увеличение трябва да бъде взета от око. Най-удобният вариант за увеличаване на елементите на основното работно пространство е следният:

 1. Задръжте курсора над свободното пространство, след което задръжте клавиша Ctrl .
 2. Използвайте колелото на мишката, за да зададете произволен мащаб.

Използвайте колелото на мишката и CTRL, за да увеличите иконите на работния плот в Windows 10

По този начин можете да изберете подходящия размер на иконите на основната работна среда Windows 10.

Етап 2: „Задача“

Мащабирането на бутоните и иконите на "Задача" е малко по-трудно, тъй като е ограничено до включването на една опция в настройките.

 1. Задръжте курсора на мишката върху "Задача" , щракнете с десния бутон и изберете елемента "Опции на лентата на задачите" .
 2. Отворете настройките на лентата на задачите, за да увеличите иконите в Windows 10

 3. Намерете опцията “Използване на малки бутони на лентата на задачите” и я деактивирайте, ако превключвателят е в активирано състояние.
 4. Деактивирайте малките бутони на лентата на задачите за по-големи икони в Windows 10

 5. Обикновено посочените параметри се прилагат незабавно, но понякога може да се наложи да рестартирате компютъра, за да запазите промените.
 6. Друг метод за увеличаване на иконите в лентата на задачите ще бъде да се използва мащабирането, описано в версията на десктопа .

Разгледахме методи за увеличаване на иконите на "десктопа" на Windows 10.