На изпълнението на майката карта зависи от това дали компютърът ще работи. За неговата нестабилност може да се каже, че често се нарушават работата на компютъра - сини / черни екрани на смъртта, внезапно рестартиране, проблеми с входа и / или работата в BIOS, проблеми при включване / изключване на компютъра.

При всяко подозрение в нестабилност на работата при плащане на родител е необходимо да се направи проверка на работната способност на този компонент. За щастие, често се появяват проблеми с други компоненти на компютъра или дори с операционната система. Ако откриете сериозни проблеми при работата на дънната платка, компютърът ще бъде отстранен или ще бъде подменен.

Основни препоръки преди тестване

За съжаление, с помощта на програми е много трудно да се направи правилна проверка на дънната платка за работен капацитет. Възможно е да се направи само примитивен системен тест за стабилност, но в този случай той ще бъде проверен не от самия борд, а от работата на компонентите, които са инсталирани върху него и работят съвместно (CPU, видео карта, RAM и т.н.).

За да направите теста на дънната платка по-правилен, ще трябва да разглобите компютъра и да извършите както визуална проверка, така и някои манипулации със самия борд. Следователно, ако не можете да си представите как изглежда компютърът в системата, е по-добре просто да минете през визуална проверка на дънната платка и да поверите останалите тестове на професионалисти.

Ако ще извършите всички манипулации вътре в компютъра със собствените си ръце, тогава трябва да следвате определени мерки за сигурност, препоръчително е да работите с гумени ръкавици, т.е. с голи ръце можете да донесете компонентите на кожата, косата и / или потта, което също влияе отрицателно върху работата на целия компютър.

Метод 1: Визуална проверка

Най-лесният начин - просто трябва да извадите капака от системата и да проверите картата на майката за щети. За да видите по-добре различните дефекти, почистете дъската от прах и различни отломки (може би ще подобрите производителността на компютъра). Не забравяйте да изключите компютъра от захранването.

Почистването трябва да се извършва с твърда четка и специални салфетки за компютърни компоненти. Можете също така да използвате прахосмукачка, но само при минимална мощност.

При инспекция не забравяйте да забележите наличието на такива дефекти:

  • Увеличаване на размера на транзисторите, кондензаторите, батериите. Ако установите, че те са започнали да се разрастват и / или горната част е станала по-видна, веднага заплатете таксата за ремонт, защото съществува риск той скоро да се провали напълно;
  • Оксидиране на транзистори

  • Скреч, срязан. Особено опасни, ако преминават специални вериги на борда. След това ще трябва да бъде заменен;
  • драскотини

  • Отклонения. Погледнете внимателно дънната платка, тя не се огъва. Причината за тази деформация може да бъде твърде много свързани компоненти, които са прикрепени директно към дъската, например охладител.

При условие, че тези дефекти не бяха открити, можем да продължим с по-напреднали тестове.

Метод 2: Тестване на оперативността чрез RAM

Ако извадите паметта от компютъра и се опитате да го включите, операционната система няма да започне. В този случай, ако дънната платка работи правилно, трябва да се появи специален аудио сигнал и в някои случаи на монитора се извежда специално съобщение за грешка.

За да проверите този тест, следвайте инструкциите стъпка по стъпка, които изглеждат така:

  1. За известно време изключете компютъра от захранването и извадете капака от системния модул. Задайте системния модул в хоризонтално положение. Така че ще ви бъде по-лесно да работите с неговите "вътрешни". Ако прахът се натрупва вътре, почистете го.
  2. Изключете всички компоненти от дънната платка, оставяйки на мястото си само CPU, звукова карта, охладител и твърд диск.
  3. Свържете компютъра си към мрежата и опитайте да го включите. Ако видеокартата излъчва аудио сигнал и изобразява изображението на монитора (ако е свързано), най-вероятно картата на майката е напълно функционираща.

Ако процесорът няма вграден видео ядро, нищо няма да бъде изведено на монитора, но дънната платка трябва да издава поне специален аудио сигнал.

Метод 3: Тестване чрез графичния адаптер

Тя може да се използва като вид "продължение" на предишния метод. Тя ще бъде ефективна само ако процесорът няма вграден графичен адаптер.

Този метод е почти същият като предишния, само вместо RAM слотовете всички видео адаптери се изтеглят и по-късно компютърът се включва. Ако дънната платка издава специален сигнал за липсата на видео адаптер, в 99% от случаите дънната платка е напълно оперативна.

По този начин можете да проверите колко добре работи дънната платка. Ако той показва някакви външни дефекти и / или не излъчва никакви сигнали, когато няма RAM, препоръчително е да помислите за ремонт или замяна на този компонент.