Използването на външно устройство е най-лесният начин за увеличаване на пространството за съхранение на файлове и документи. Това е много удобно за собствениците на лаптопи, които нямат възможност да инсталират допълнително устройство. Потребителите на стационарни компютри, без уменията да монтират вътрешен твърд диск, също могат да свързват външен твърд диск.

За да бъде покупката успешна, е важно да знаете основните нюанси при избора на външен твърд диск. И така, какво трябва да обърнете внимание и как да не допуснете грешка при придобиването му?

Опции за избор на външен твърд диск

Тъй като има определени видове твърди дискове, е необходимо да се определи предварително кои параметри трябва да се използват при избора на:

 • Тип памет;
 • Капацитет и цена;
 • Форм фактор;
 • Тип интерфейс;
 • Допълнителни функции (скорост на предаване на данни, защита на корпуса и т.н.).

Нека анализираме всеки от тези параметри по-подробно.

Тип памет

На първо място, трябва да изберете типа памет - твърд диск или SSD.

SSD и HDD

HDD е твърд диск в класическия му смисъл. Този тип твърд диск се инсталира в почти всички компютри и лаптопи. Тя работи, като завърта диска и информацията за запис с магнитна глава.

Предимства HDD:

 • достъпност;
 • Идеален за съхранение на данни в дългосрочен план;
 • Достъпна цена;
 • Голям капацитет (до 8 TB).

Недостатъци на HDD:

 • Ниска скорост на четене и писане (по съвременни стандарти);
 • Когато се използва малък шум;
 • Нетърпимост към механичните ефекти - треперене, падане, силни вибрации;
 • Фрагментиране с времето.

На този тип памет се препоръчва да изберете за феновете да съхраняват на диска голям брой музика, филми или програми, както и хора, работещи с снимки и видеоклипове (за съхранение). Много е важно да го третирате внимателно - не се разклащайте, не падайте, не удряйте, защото поради крехката конструкция е много лесно да се счупи устройството.

SSD - модерен тип устройство, което обаче не може да се нарече твърд диск, тъй като няма механични движещи се части, като HDD. Такъв диск също има редица предимства и недостатъци.

Предимства на SSD:

 • Висока скорост на писане и четене (около 4 пъти по-висока от тази на твърдия диск);
 • Пълна безшумна работа;
 • Устойчивост на износване;
 • Липса на фрагментация.

Недостатъци на SSD:

 • Висока цена;
 • Малък капацитет (на достъпна цена може да се закупи до 512 GB);
 • Ограничен брой цикли на пренаписване.

Обикновено SSD се използва за бързо стартиране на операционната система и тежки приложения, както и за обработка на видео и снимки, а след това се запазва на твърдия диск. Поради тази причина няма смисъл да се придобива голям капацитет, надплащащ няколко хиляди рубли. Такива задвижвания могат да се вземат свободно с вас навсякъде, без да се страхувате от повреда.

Между другото, за ограничен брой цикли на пренаписване - новите SSD имат много голям резерв и дори при ежедневен товар те могат да работят в продължение на много години, преди скоростта да започне да намалява значително. Следователно това минус е по-скоро формалност.

Капацитет и цена

Капацитетът е вторият най-важен фактор, от който зависи крайният избор. Правилата тук са възможно най-прости: колкото по-голям е обемът, толкова по-ниска е цената за 1 GB. Трябва да започнете от това, което планирате да задържите на външно устройство: мултимедийни и други тежки файлове, искате да направите диска стартиращ или да съхранявате малки документи и различни малки файлове върху него.

По принцип потребителите купуват външни твърди дискове, защото им липсва вградената памет - в този случай най-добре е да избирате между големи обеми. Например, в момента средната цена за 1TB твърд диск е 3200 рубли, 2 TB - 4600 рубли, 4 TB - 7500 рубли. Като се има предвид как качеството (и размерите на аудио и видео файловете, съответно) нараства, просто не е разумно да купувате малки обеми.

Но ако устройството е необходимо за съхраняване на документация, стартирайте операционна система или тежки програми като мощни редактори / 3D дизайн, а вместо HDD, струва си да погледнете SSD. Обикновено минималният обем на външните твърди дискове е 128 GB, а цената започва от 4500 рубли, а 256 GB - най-малко 7000 рубли.

Особеността на твърдото устройство е, че скоростта на работа зависи от капацитета - 64 GB е по-малък от 128 GB и от своя страна е по-бавен от 256 GB, а увеличението не е особено забележимо. Ето защо най-добре е да изберете диск с 128 GB, а ако е възможно - с 256 GB.

Форм фактор

Физическите характеристики зависят от капацитета за съхранение на устройството. Размерът се нарича "формален фактор" и се случва да бъде от три типа:

 • 1.8 "- до 2 TB;

  Форма диск 1.8 инча

 • 2,5 "- до 4 TB;

  Форм фактор задвижване 2,5 инча

 • 3,5 "- до 8 TB.

  Форма диск 3,5 инча

Първите две опции са малки и мобилни - лесно можете да ги вземете със себе си. Третият е настолен компютър и е предназначен за използване без транспорт. Обикновено формният фактор е важен при закупуване на вътрешни устройства, тъй като в този случай е важно да поставите диска навътре в свободното пространство. Този параметър обаче ще играе важна роля при избора на външен диск.

Най-подходящите форм-фактори са 2,5 "и 3,5" и се различават по следния начин:

 1. Цената. Цената за 1 GB е 3,5 "по-евтина от 2,5", така че един и същ 4 TB диск в зависимост от форм-фактора може да струва по различен начин.
 2. Ефективността. Резултатите от тестовете за производителност са водещи твърди дискове 3,5 ", обаче, в зависимост от производителя, 2,5" диск може да е по-бърз от аналоговия 3,5 ". Ако скоростта на твърдия диск е важна за вас, направете справка с бенчмарковите показатели.
 3. Тегло. 2 твърди диска със същия обем могат да имат значителна разлика в зависимост от формата. Например, 4 TB 2.5 "тежи 250 g и 4 TB 3.5" - 1000 g.
 4. Шум, консумация на енергия, топлина. Форматът 3,5 "е по-шумен и изисква повече енергия от 2,5". Съответно, колкото по-голямо е потреблението на електроенергия, толкова по-силно е отоплението.

Тип интерфейс

Тази характеристика, подобно на типа интерфейс, е отговорна за начина, по който устройството е свързано към компютъра. И има две възможности: USB и USB тип C.

USB и USB тип C

USB - най-популярната опция, но понякога неопитни потребители могат да закупят диск с грешен стандарт. Към днешна дата модерен и актуален стандарт е USB 3.0, чиято скорост на четене е до 5 GB / s. Въпреки това, при по-стари компютри и лаптопи най-вероятно не е и използва USB 2.0 със скорост на четене до 480 MB / s.

Затова не забравяйте да разберете дали вашият компютър поддържа USB 3.0 - този диск ще работи многократно по-бързо. Ако няма поддръжка, след това свържете устройството, оборудвано с 3.0, това ще стане, но скоростта на изход ще спадне до стандарт 2.0. Разликата в стандартите в този случай на практика не влияе на цената на диска.

USB Type-C е нова спецификация, която се появи преди 2,5 години. Стандартен USB 3.1 с тип конектор тип С и скорост до 10 GB / s. За съжаление такъв конектор може да бъде намерен само в лаптопи или компютри, закупени след 2014 г. или ако потребителят е променил отделно дънната платка на модерна, поддържаща тип С. Цените на твърдите дискове тип USB тип C са много по-високи, например 1 TB струва от 7000 рубли и повече.

Още опции

В допълнение към основните критерии, съществуват вторични, които по някакъв начин засягат принципа на използване и цената на диска.

Защита от влага, прах, удар

Тъй като външен твърд диск или SSD може да бъде на място, напълно непредвидено за това, има възможност за разпадането му. Постъпването на вода или прах ще навреди на работата на устройството, докато не се счупи напълно. HDD също се страхува от падания, удари, шокове, така че, когато активно се транспортирате, е по-добре да си купите устройство с анти-шокова защита.

Устойчив на удари външен твърд диск

скорост

От този параметър HDD зависи от това колко бързо ще се прехвърлят данните, какви ще бъдат нивата на шум, енергия и отопление.

 • 5400 об / мин - бавно, тихо, подходящо за USB 2.0 или за съхранение на данни без активно четене;
 • 7200 об / мин - балансирана версия за всички индикатори, предназначени за активна употреба.

SSD тази информация не се прилага, тъй като изобщо нямат ротационни елементи. В секцията "Капацитет и цена" можете да намерите обяснение защо скоростта на работата е повлияна от обема на твърдия диск. Също така погледнете обявените скорости на четене и запис - за SSD със същия капацитет, но различни производители, те могат да варират значително. Обаче не си струва да се постигне най-високата производителност, защото на практика потребителят не забелязва разликата между средната и увеличена скорост на SSD.

вид

В допълнение към разнообразието от цветови решения можете да намерите модел с наличието на индикатори, които помагат да се разбере състоянието на диска. Погледнете материала, от който се прави тялото на устройството. Метал, както е известно, прави топлина по-добре от пластмаса, така че е по-добре да се предпази от прегряване. И за да предпазите тялото от външни влияния, можете да си купите защитно покритие.

Говорихме за основните точки, на които трябва да разчитаме, когато избираме външно твърдо или твърдо състояние. Качественото задвижване с правилна работа ще угоди на работата ви в продължение на много години, така че има смисъл да не се спестявате от купуването и да се подхождате с него с пълна отговорност.