При избора на колони за компютъра няма нищо сложно, ще са необходими само няколко параметъра, за да се получи добро устройство. Всичко останало зависи само от вкусовите предпочитания на дадено лице. За щастие, сега на пазара има повече от хиляда различни модели от популярни и не толкова производители, така че има какво да избирате.

Изберете колони за компютъра си

В колоните основното е, че звукът трябва да е добър, това е, което първо трябва да обърнете внимание и след това вече внимателно да погледнете външния вид и допълнителната функционалност. Нека да разгледаме основните характеристики, които трябва да имате предвид при избора на устройство.

Дестинация на колони

Условно, моделите са разделени на няколко вида, предназначени за определен брой потребители. Те се различават значително в звука си и следователно в цената. Има пет основни типа:

  1. Първоначалното ниво . Тези колони са подходящи за обикновени потребители, които трябва да играят звуци от OS. Те имат най-ниска цена и качество. Може да се използва за гледане на видео или за изпълнение на прости задачи на компютъра.
  2. Входните високоговорители

  3. Домашните модели са нещо между всички типове. Повечето модели са в средния ценови сегмент, високоговорителите предлагат сравнително добър звук, някои модели показват качествен звук, докато слушат музика, гледат филми или играят игра.
  4. Начало говорители

  5. Аудио система за игри . Тук се използва 5.1 звук. Благодарение на многоканалния звук се създава съраунд звук, който още повече се влива в атмосферата на играта. Такива модели са в средния и високия ценови сегмент.
  6. Възпроизвеждане на колони

  7. Домашното кино е донякъде подобно на предишния тип високоговорители, но разликата е в леко различна структура на високоговорителите и друга система за възпроизвеждане, по-специално наличието на 7.1 звук. Моделите от този тип са идеални за гледане на филми.
  8. Домашно кино

  9. Портативни (преносими) високоговорители . Те са компактни, малки, имат малка мощност и често са снабдени с вградена батерия, което ви позволява да свържете източника на звук и да отидете например на природата. Може да се използва с компютър, но по-добре да се комбинира с мобилни устройства.

Преносим високоговорител

Брой канали

Броят канали определя наличието на отделни колони. Например, моделите на входно ниво имат само два високоговорителя, а аудио системите за игри и домашно кино имат съответно 5 и 7 високоговорителя. Имайте предвид, че в 5.1 и 7.1 "1" е броят на събуфьорите. Преди да закупите, не забравяйте да проверите компютъра си за поддръжка на многоканален звук, по-специално на дънната платка за наличието на съединители за връзка.

Аудио конектори на дънната платка

Освен това някои дънни платки са оборудвани с цифров оптичен изход, който ви позволява да свържете мултиканална аудио система, използваща аналогов вход. Ако дънната платка няма необходимия брой конектори, ще трябва да закупите външна звукова карта.

Брой говорители на колона

Добавянето на ленти позволява на високоговорителите да възпроизвеждат само определени честоти. Може да има общо три банди, което ще направи звука по-наситен и качествен. Препоръчително е да изберете високоговорители, които имат поне два високоговорителя на един канал.

броя канали в колоната

контроли

Включването, режимите на превключване и управлението на силата на звука най-често се извършват върху самата колона, най-доброто решение е разположението на контролите на предния панел. Когато устройството е свързано с компютър, местоположението на бутоните и превключвателите не оказва никакво влияние върху комфорта.

Контролният панел на колоната

Освен това се произвеждат модели с дистанционно управление. Те имат основните бутони и ключове. Има обаче дистанционни устройства, които не са във всички колони дори на средния ценови сегмент.

Допълнителни функции

В колоните често има вграден USB конектор и четец на карти, който ви позволява да свържете USB флаш устройство и карти с памет. Някои модели имат вграден радио, аларма и цифров дисплей. Такива решения ви позволяват да използвате устройствата не само докато работите на компютъра.

Гаранция за продукта

Повечето модели се продават с гаранция от производителя за една или няколко години. Но това не важи за най-евтините колони, те често могат да се провалят, а понякога ремонтът струва половината от разходите, така че компаниите не им дават гаранция. Препоръчваме да избирате устройства с гаранционен срок от поне една година.

вид

Появата на устройството е личен въпрос за всеки човек. Тук много производители се опитват да подчертаят своя модел, привличат повече внимание към него поради някои декоративни елементи. Касетата може да бъде изработена от пластмаса, дърво или MDF. Цената ще варира в зависимост от използваните материали. В допълнение, моделите се различават по цвят, някои също имат декоративни панели.

Появата на колоната

Аудио системите се купуват не само за възпроизвеждане на звуци от операционната система, възпроизвеждане на видео или възпроизвеждане на музика. Скъпите устройства осигуряват на потребителите по-широка звукова картина поради многоканален звук, наличието на няколко ленти. Препоръчваме първо да определите къде да се използват високоговорителите, за да намерите правилния модел за себе си.