Клавиатурата е неразделна част от персонален компютър, който изпълнява функцията за въвеждане на информация. Когато купувате това устройство от някои потребители, възниква въпросът как да го свържете правилно. Тази статия ще помогне да го разбера.

Свързване на клавиатура към компютър

Начинът за свързване на клавиатурата зависи от вида интерфейс. Има четири от тях: PS / 2, USB, USB приемник и Bluetooth. По-долу заедно с подробно ръководство ще бъдат представени и изображения, които ще ви помогнат да определите желания конектор.

Опция 1: USB порт

Тази опция е най-разпространената, причината за това е проста - всеки модерен компютър има няколко USB порта. В свободния конектор трябва да свържете кабела от клавиатурата.

Свързване на кабела от клавиатурата към USB конектора

Windows ще инсталира необходимите драйвери и след това ще покаже съобщение, че устройството е готово за употреба. В противен случай операционната система ще издаде сигнал, че устройството не е готово за работа, което се случва много рядко.

Вариант 2: PS / 2

Преди да свържете клавиатурата към PS / 2 конектора, трябва да се отбележи, че има два подобни конектора, които се различават само по цвят: едната е лилава и другата е зелена. В този случай, ние се интересуваме от първата, тъй като именно тя е предназначена за клавиатурата (втората е необходима за свързване на компютърна мишка). За да свържете клавиатура с кабел към PS / 2 съединителя, трябва да направите следното:

Свързване на клавиатурата към PS2 конектора

На гърба на системния модул трябва да намерите PS / 2 съединителя - кръгъл отвор с шест малки отвора и ключалка, където трябва да поставите кабела от клавиатурата.

Опция 3: USB приемник

Ако клавиатурата е безжична, трябва да има специален приемник. Обикновено това е малко устройство с USB конектор. Алгоритъмът за свързване на клавиатурата с този адаптер е както следва:

USB приемник

Трябва само да поставите този адаптер в USB порта на компютъра. Успешният светодиод трябва да показва светещ светодиод (но не винаги) или уведомление от операционната система.

Опция 4: Bluetooth

Ако компютърът и клавиатурата са оборудвани с Bluetooth модул, а след това да се свържете, трябва да активирате този тип свързване на компютъра по всякакъв възможен начин (статиите в линковете по-долу съдържат указания как да активирате тази функция) и да го активирате на клавиатурата чрез натискане на бутона за захранване или на един от краищата на устройството). Те се свързват, след което ще можете да използвате устройството си.

Включете Bluetooth модула с помощта на компютър

Вижте също:
Инсталиране на Bluetooth модул на компютър
Включете Bluetooth на компютъра си

Заслужава да се отбележи, че много персонални компютри не са оборудвани с Bluetooth модул, за да свържете клавиатурата, първо трябва да закупите такова устройство и да го поставите в USB конектора, след което следвайте описаните по-горе стъпки.

заключение

Статията разгледа възможностите за свързване на различни видове клавиатури към персонален компютър. Съветваме ви да инсталирате и официални драйвери за това входно устройство, което можете да намерите на уебсайтовете на производителите.