Всеки ден в операционната система има огромен брой промени в файловата структура. По време на използването на компютъра файловете се създават, изтриват и преместват както от системата, така и от потребителя. Тези промени обаче не винаги се случват в полза на потребителя, те често са резултат от работата на зловреден софтуер, чиято цел е да навреди на целостта на PC файловата система чрез премахване или криптиране на важни елементи.

Но Microsoft внимателно обмисли и съзнателно съзнава средствата за съпротива срещу нежеланите промени в операционната система Windows. Инструмент, наречен "защита на Windows", ще запомни текущото състояние на компютъра и, ако е необходимо, ще върне всички промени в последната точка за възстановяване, без да променя потребителските данни на всички свързани дискове.

Как да запазите текущото състояние на операционната система Windows 7

Схемата на инструмента е съвсем проста: архивира критичните системни елементи в един голям файл, наречен "точка на възстановяване". Тя има доста голяма тежест (понякога до няколко гигабайта), което гарантира най-точното връщане към предишното състояние.

За да създадете точка за възстановяване, обикновените потребители не трябва да прибягват до софтуера на трета страна, можете да се справите с вътрешните възможности на системата. Единственото изискване, което трябва да се има предвид преди изпълнението на инструкцията, е, че потребителят трябва да бъде администратор на операционната система или да има достатъчно права за достъп до системните ресурси.

 1. Щом трябва да натиснете левия бутон на мишката върху бутона "Старт" (по подразбиране той е на екрана в долния ляв ъгъл), след което ще се отвори малък прозорец със същото име.
 2. Бутон "Старт" в Windows 7

 3. Най-долу в полето за търсене трябва да въведете "Създаване на точка за възстановяване" (можете да копирате и поставяте). В горната част на менюто "Старт" ще видите един резултат, който трябва да натиснете веднъж.
 4. Полето за въвеждане на заявката за търсене в менюто "Старт" в Windows 7

 5. След като кликнете върху елемента в търсенето, менюто "Старт" се затваря, а вместо това се показва малък прозорец със заглавие "Свойства на системата" . По подразбиране ще се активира съответният раздел "Защита на системата" .
 6. Раздел за защита на системата в свойствата на операционната система Windows 7

 7. В долната част на прозореца трябва да намерите надписа "Създаване на точка за възстановяване на дискове със защитна функция на системата" , до него ще бъде бутонът "Създаване" , щракнете върху него веднъж.
 8. Точка на създаване на точка за възстановяване в раздела Защита на системата в свойствата на операционната система Windows 7

 9. Появява се диалогов прозорец, който ви подканва да изберете името за точката за възстановяване, така че лесно да го намерите в списъка, ако е необходимо.
 10. Препоръчва се да въведете име, което съдържа името на контролния момент, преди който е направен. Например - "Инсталирайте браузъра Opera". Времето и датата на създаване се добавят автоматично.

  Посочете името на точката за възстановяване за Windows 7

 11. След като е зададено името на точката за възстановяване, в същия прозорец трябва да кликнете върху бутона "Създаване" . След това критичните системни данни ще бъдат архивирани, което може да отнеме от 1 до 10 минути, понякога повече, в зависимост от производителността на компютъра.
 12. Процесът на създаване на точка за възстановяване на Windows 7

 13. Системата ще ви уведоми за края на операцията със стандартното звуково предупреждение и съответния надпис в работния прозорец.
 14. Уведомление за успешното създаване на точка за възстановяване в операционната система Windows 7

В списъка с точки на компютъра новосъздаденият ще има потребителско име, което ще включва и точната дата и час. Това, ако е необходимо, веднага ще го уточни и ще се върне в предишното състояние.

Когато се възстановява от резервно копие, операционната система връща системни файлове, които са били променени от неопитен потребител или злонамерена програма, и връща първоначалния статус на регистъра. Препоръчваме да създадете точка за възстановяване, преди да инсталирате критични актуализации на операционната система и преди да инсталирате неизвестен софтуер. Също така поне веднъж седмично можете да създадете резервно копие за предотвратяване. Не забравяйте - редовното създаване на точка за възстановяване ще ви помогне да избегнете загубата на важни данни и дестабилизирането на оперативното състояние на операционната система.