IOS


Рециклираният iPhone е чудесна възможност да станете собственик на ябълково устройство на много по-ниска цена. Купувачът на такава притурка може да бъде сигурен в пълното гаранционно обслужване, наличието на нови аксесоари, корпус и батерия. Но, за съжаление, неговите „вътрешности“ остават стари, което означава, че ново приспособление не може да бъде наречено ново. Затова днес ще разгледаме как да различим новия iPhone от възстановения.

Разграничаваме новия iPhone от възстановения

В възстановения iPhone няма абсолютно нищо лошо. Ако говорим за устройства, възстановени от самата Apple, не е възможно да ги разграничим от нови чрез външни знаци. Въпреки това, безскрупулните продавачи могат лесно да дават вече използвани приспособления, за да бъдат напълно чисти, което означава, че цената им се увеличава. Ето защо, преди да купуват от ръцете или в малки магазини трябва да проверите всичко.

Има няколко знака, които ще ви позволят ясно да проверите дали устройството е ново или възстановено.

Симптом 1: Кутия

Преди всичко, ако си купите свеж iPhone, продавачът трябва да го предостави в запечатана кутия. Тя е върху опаковката и можете да разберете какъв вид устройство пред вас.

Ако говорим за официално възстановени iPhones, тогава тези устройства се доставят в кутии, които не съдържат образа на самия смартфон: като правило, опаковката се съхранява в бял цвят и върху него е посочен само моделът на устройството. За сравнение: на снимката по-долу вляво може да видите пример за кутия на възстановения iPhone, а в дясно - нов телефон.

Възстановени и нови кутии за iPhone

Симптом 2: Модел на устройството

Ако продавачът ви даде възможност да изследвате устройството малко повече, не забравяйте да погледнете името на модела в настройките.

 1. Отворете настройките на телефона и преминете към раздела "Основни" .
 2. Основни настройки на iPhone

 3. Изберете „За това устройство“. Обърнете внимание на линията "Модел" . Първата буква в набора от символи трябва да ви даде изчерпателна информация за смартфона:
  • M - напълно нов смартфон;
  • F - възстановеният модел, последният ремонт и процесът на подмяна на части в Apple;
  • N - устройство, предназначено да замени гаранцията;
  • P - гравирана версия на смартфона.
 4. Намиране на точния модел на iPhone

 5. Сравнете модела от настройките с номера, показан на кутията - тези данни трябва да бъдат еднакви.

Симптом 3: Отбележете върху кутията

Обърнете внимание на стикера на кутията от смартфона. Преди името на модела на притурката трябва да се интересувате от съкращението "RFB" (което означава "Реставриран" , т.е. "Възстановен" или "Като нов" ). Ако има такова намаление, тогава имате възстановен смартфон.

Идентифицирайте преработени iPhone от кутията

Симптом 4: Проверка IMEI

В настройките на смартфона (и на кутията) има специален уникален идентификатор, който съдържа информация за модела на устройството, размера и цвета на паметта. Проверка на IMEI, разбира се, няма да даде категоричен отговор, дали смартфонът е възстановен (ако не става въпрос за официален ремонт). Но, като правило, когато се извършва възстановяване извън Apple, майсторите рядко се опитват да поддържат IMEI коректност, и следователно, когато проверяват информацията по телефона ще бъде различна от реалната.

Проверка на iPhone от IMEI

Не забравяйте да проверите вашия смартфон от IMEI - ако данните не съвпадат (например, IMEI казва, че цветът на сребърен случай, въпреки че имате Space Gray на ръцете си), е по-добре да откажете да закупите такова устройство.

Още подробности: Как да проверите iPhone от IMEI

Проверете Apple iPhone от IMEI

Трябва отново да се припомни, че закупуването на смартфон от ръце или от неформални магазини често носи големи рискове. И ако решите да предприемете такава стъпка, например, поради значителни спестявания на пари, опитайте се да отделите време за проверка на устройството - като правило, това отнема не повече от пет минути.