Изборът на принтер е въпрос, който не може да бъде ограничен само до предпочитанията на потребителя. Такава техника е толкова различна, че за повечето хора е трудно да решат какво да търсят. И докато търговците предлагат на потребителите невероятно качество на печат, трябва да го разберете съвсем различно.

Мастиленоструен или лазерен принтер

Не е тайна, че основната разлика между принтерите е начина на печат. Но какво стои зад определенията за "мастиленоструйни" и "лазерни"? Кое е по-добре? Необходимо е да се разбере това по-подробно, отколкото просто да се оценят готовите материали, отпечатани от устройството.

Цел на употреба

Първият и най-важен фактор при избора на тази техника е определянето на нейната цел. Важно е с първата мисъл за закупуване на принтер да разберете защо ще бъде необходима в бъдеще. Ако това е домакинска употреба, където е предназначена за постоянно отпечатване на семейни снимки или други цветни материали, тогава определено трябва да закупите мастилено-струйна версия. При производството на цветни материали те не могат да бъдат равни.

Между другото, вкъщи, както и в печатащия център, най-добре е да закупите не само принтер, но и MFP, така че скенерът и принтерът да могат да се комбинират на едно устройство. Това е оправдано от факта, че е необходимо да се правят копия на документи през цялото време. Защо да плащате за тях, ако къщата разполага със собствена екипировка?

Многофункционално устройство

Ако принтерът се изисква само за печат на курсова работа, резюмета или други документи, възможността за цветно устройство просто не се изисква и следователно е безсмислено да се харчат пари за тях. Това състояние на ситуацията може да бъде от значение както за домашна употреба, така и за работници в офиса, където снимките за печат явно не са включени в общия списък от случаи в дневния ред.

Ако все пак се изисква само черно-бял печат, не могат да бъдат намерени мастиленоструйни принтери от този тип. Само лазерни аналози, които, между другото, не са по-лоши по отношение на яснотата и качеството на получения материал. Сравнително лесно устройство от всички механизми казва, че такова устройство ще работи дълго време и собственикът му ще забрави къде да отпечата следващия файл.

Средства за обслужване

Ако след като прочетете първия параграф, всичко стана ясно за вас и решихте да закупите скъп цветен принтер за мастиленоструйни принтери, след което може би този параметър ще ви успокои малко. Работата е, че мастиленоструйните принтери, по принцип, не са толкова скъпи. Доста евтини опции могат да дадат картина, сравнима с тази, която може да се получи в салоните за фото печат. Но да го обслужваш е много скъпо.

Първо, мастиленият принтер се нуждае от постоянна употреба, тъй като мастилото изсъхва, което води до доста сложни счупвания, които не могат да бъдат коригирани дори при многократното стартиране на специална програма. И това вече води до повишено потребление на този материал. Това означава "на второ място". Мастилата за мастиленоструйни принтери са много скъпи, защото производителят може да каже, че съществува само върху тях. Понякога цветните и черни касети могат да струват толкова, колкото и цялото устройство. Не е евтино забавление и презареждане на тези колби.

Мастило за принтер

Лазерният принтер е доста лесен за поддръжка. Тъй като този тип устройство най-често се счита за опция за черно-бял печат, пълненето на една касета значително намалява разходите за използване на цялото устройство. В допълнение, прахът, наричан по друг начин тонер, не изсъхва. Не е необходимо да се използва постоянно, така че не трябва да коригирате дефекти по-късно. Цената на тонера, между другото, също е по-ниска от тази на мастилото. И изпълнете го сам не е трудно нито за начинаещия, нито за професионалиста.

Скорост на печат

Лазерният принтер печели в такъв индикатор като "скоростта на отпечатване", практически във всеки модел на мастилено-струйния аналогов аналогов апарат. Работата е, че технологията за нанасяне на тонер върху хартия се различава от тази с мастилото. Очевидно е, че всичко това е от значение само за офисите, тъй като в дома, такъв процес може да продължи дълго време и производителността на труда няма да пострада от това.

Принципи на работа

Ако всички по-горе са за вас параметри, които не са определящи, тогава може би трябва да знаете повече за разликата в работата на такива устройства. За това ние ще разберем поотделно както мастиленоструйния, така и лазерния принтер.

Лазерен принтер, ако е кратък, е устройство, в което съдържанието на касетата се влива в течно състояние само след директното начало на отпечатването. Магнитният вал причинява тонера да бъде приложен към барабана, който го придвижва към листа, където по-късно той се придържа към хартията под влияние на печката. Всичко това се случва достатъчно бързо дори при най-бавните принтери.

Лазерен принтер

Мастиленият принтер няма тонер, а касетите му се пълнят с течно мастило, което чрез специални дюзи пада точно до мястото, където трябва да се отпечата изображението. Скоростта тук е малко по-ниска, но качеството е много по-високо.

Мастиленоструен принтер

Окончателно сравнение

Има индикатори, които ви позволяват допълнително да сравнявате лазерния и мастиленоструйният принтер. Да се ​​обърне внимание на тях е само, когато всички предишни елементи вече са прочетени и остават да бъдат изяснени само малки подробности.

Лазерен принтер:

  • Лесна употреба;
  • Високоскоростен печат;
  • Възможност за двустранен печат;
  • Дълъг експлоатационен живот;
  • Ниска цена на печат.

Мастиленоструен принтер:

  • Висококачествен цветен печат;
  • Ниско ниво на шум;
  • Икономическа консумация на енергия;
  • Относително бюджетна стойност на самия принтер.

В резултат на това може да се каже, че изборът на принтер е много индивидуален въпрос. Офисът не трябва да бъде бавен и скъп за поддържане на "джет", но у дома той често е по-приоритетен от лазера.