Устройството постепенно губи популярността си сред потребителите, но ако решите да инсталирате ново устройство от този тип, в допълнение към това да го свържете със стария, ще трябва да направите специални настройки в BIOS.

Правилната инсталация на устройството

Преди да извършите каквито и да е корекции в BIOS, трябва да проверите правилното свързване на устройството, като обърнете внимание на следните точки:

  • Монтиране на устройството към системния модул. Тя трябва да бъде здраво фиксирана с най-малко 4 винта;
  • Свържете захранващия кабел от захранващото устройство към устройството. Той трябва да бъде здраво фиксиран;
  • Свържете цикъла с дънната платка.

Конфигуриране на устройството в BIOS

За да конфигурирате правилно новосъздадения компонент, използвайте тази инструкция:

  1. Включете компютъра. Без да чакате операционната система да стартира, въведете BIOS, като използвате клавишите F2 до F12 или Delete .
  2. В зависимост от версията и типа на устройството, елементът, от който се нуждаете, може да се нарече "SATA устройство" , "IDE устройство" или "USB устройство" . Търсете този елемент на основната страница (раздела "Основни" , който се отваря по подразбиране) или в разделите "Стандартна CMOS настройка" , "Разширени" , "Разширена функция на BIOS" .
  3. Местоположението на желания елемент зависи от версията на BIOS.

  4. Когато намерите желания елемент, уверете се, че е настроен на "Enable" . Ако има "Disable" там , изберете тази опция, като използвате клавишите със стрелки и натиснете Enter, за да извършите корекции. Понякога, вместо стойността "Enable", трябва да поставите името на устройството си, например "Device 0/1"
  5. SATA-устройство BIOS

  6. Сега излезте от BIOS, като запазите всички настройки с клавиша F10 или като използвате раздела "Запазване и излизане" .

Ако сте свързали правилно устройството и сте направили всички манипулации в BIOS, при стартирането на операционната система трябва да видите свързаното устройство. Ако това не се случи, препоръчваме да проверите правилното свързване на устройството към дънната платка и захранването.