Услугите за геолокация в Yandex Browser са полезен инструмент, който позволява на сайтовете автоматично да определят местоположението на потребителя. Например, ако отидете в онлайн магазин, той правилно ще посочи града. В случай, че уеб ресурсите не могат да определят вашето местоположение, геолокацията във вашия уеб браузър трябва да бъде активирана.

Как да активирам геолокацията в Yandex Browser

Активирането на местоположението на потребителя се извършва чрез настройките на браузъра, където можете също да определите кои сайтове ще имат достъп до тази информация и кои не.

 1. В горния десен ъгъл на уеб браузъра щракнете върху иконата на менюто и отворете "Настройки".
 2. Настройки в Yandex Browser

 3. Вляво отидете в раздела "Сайтове"... В края на раздела, който се отваря, щракнете върху елемента „Разширени настройки на сайта“.
 4. Разширени настройки на сайта в Yandex Browser

 5. Намерете елемента „Достъп до местоположение“... Тук има няколко параметъра:
  • Позволен. Позволява Ви незабавно автоматично да определите местоположението.
  • Забранен. Съответно, той ограничава достъпа до местоположението.
  • Поискайте разрешение (препоръчително е също да го изберете). Когато отидете на уеб ресурс, Yandex Browser ще покаже изскачащ прозорец с молба да предоставите достъп до геолокация. Ако отговорите с да, вашият регион ще бъде определен от сайта.
 6. Настройки за достъп до местоположение в браузъра Yandex

 7. За да активирате откриването на местоположение в браузъра Yandex, проверете първия или третия елемент.
 8. Когато се съгласите с предоставянето на информация за геолокация на уебсайта или, обратно, забранявате изучаването на тези данни, връзката му автоматично се записва в браузъра. Ако е необходимо, можете да коригирате списъците на предварително разрешени и забранени сайтове. За да направите това, в същото меню използвайте елемента „Настройки на сайта“.
 9. Настройки за геолокация в браузъра Yandex

 10. За да премахнете уеб ресурс от списъка и впоследствие да конфигурирате повторно определянето на местоположението за него, преместете курсора върху неговия адрес и изберете бутона вдясно "Изтрий".
 11. Премахване на настройките за геолокация в Yandex Browser

 12. Когато отидете отново на сайта, ако поставите отметка в квадратчето „Заявка за местоположение“, екранът отново ще изскочи прозорец с искане за разрешение или ограничаване на достъпа до местоположението.

Искане за изпращане на известия в Yandex Browser

Както можете да видите, активирането на дефиницията на региона в интернет браузъра от Yandex е много бързо.