Най-често необходимостта от включване на втора видеокарта се получава от собствениците на лаптопи. За потребителите на настолни компютри такива проблеми са редки, тъй като настолните компютри са в състояние да определят кой графичен адаптер се използва в даден момент. Справедливо е да се отбележи, че потребителите на компютри могат да срещнат ситуации, при които е необходимо ръчно да стартирате дискретна графична карта.

Свързване на дискретна видеокарта

Една мощна графична карта, за разлика от вградената графична карта, е необходима за работа в приложения, които активно използват графичното ядро ​​(програми за редактиране на видео и обработка на изображения, 3D пакети) и за изпълнение на взискателни игри.

Предимствата на отделни графични карти са очевидни:

 1. Значително увеличение на изчислителната мощност, което дава възможност да работите в ресурсно интензивни приложения и да играете съвременни игри.
 2. Възпроизвеждане на "тежко" съдържание, например видео в 4K с висока скорост.
 3. Използвайте повече от един монитор.
 4. Възможност за надстройване до по-мощен модел.

От недостатъците могат да бъдат разпределени високи разходи и значително увеличение на енергийното потребление на системата като цяло. За лаптоп това означава по-висока топлина.

След това нека да поговорим за това как да активираме втората видеокарта, като използваме примера на адаптери AMD и NVIDIA.

NVIDIA

"Зелената" графична карта може да бъде включена с помощта на софтуера, включен в пакета на драйвера. Тя се нарича Контролен панел на NVIDIA и се намира в контролния панел на Windows.

Достъп до контролния панел на NVIDIA от контролния панел на Windows, за да активирате втората видеокарта в лаптопа

 1. За да активирате отделна графична карта, трябва да конфигурирате съответния глобален параметър. Отворете раздела "Управление на 3D настройките".

  Елемент Управлявайте 3D настройките в контролния панел на NVIDIA, за да активирате втората видеокарта в лаптопа

 2. В падащия списък "Предпочитани графични процеси" изберете "Високоефективен процесор NVIDIA" и кликнете върху бутона "Прилагане" в долната част на прозореца.

  Избиране на опцията Високоефективен процесор NVIDIA в контролния панел, за да активирате втората видеокарта в лаптопа

Сега всички приложения, които работят с видеокартата, ще използват само дискретен адаптер.

AMD

Една мощна видеокарта от "червеното" също е включена в собствения софтуер на AMD Catalyst Control Center. Тук трябва да отидете в раздела "Power" и да изберете "GPU с висока производителност" в блока "Превключваеми графични адаптери" .

Включването на втората видеокарта в преносимия компютър в превключващите се графични адаптери на AMD Catalyst Control Center

Резултатът ще бъде същият като при NVIDIA.

Горните препоръки ще работят само ако няма прекъсвания или неизправности. Доста често дискретна графична карта остава неизползвана поради опцията за деактивиране в BIOS на дънната платка или липса на драйвер.

Инсталиране на драйвер

Първата стъпка след свързването на видеокартата към дънната платка е инсталирането на драйвера, което е необходимо за пълната работа на адаптера. Универсална рецепта, подходяща в повечето ситуации, е:

 1. Отидете в контролния панел на Windows и отидете в "Device Manager" .

  Достъп до диспечера на устройства от контролния панел на Windows, за да активирате втората видеокарта в лаптопа

 2. След това отворете раздела "Видео адаптери" и изберете отделна графична карта. Натиснете PKM на видеокартата и изберете елемента от менюто "Update drivers" .

  Извикване на функцията за актуализиране на драйвера в диспечера на устройствата, за да активирате втората видеокарта в лаптопа

 3. След това в прозореца за актуализиране на драйвера, който се показва, изберете автоматично търсене на актуализирания софтуер.

  Автоматично търсене на актуализирани драйвери в Device Manager за активиране на втората видеокарта в лаптопа

 4. Самата операционна система ще намери необходимите файлове в мрежата и ще ги инсталира на компютъра. След рестартирането можете да използвате мощен графичен процесор.

Прочетете още: Причини и решения на проблема с неспособността да инсталирате драйвера на графична карта

BIOS

Ако видео картата е деактивирана в BIOS, всички наши опити да я открием и използваме в Windows няма да доведе до желания резултат.

 1. BIOS може да бъде достъпен по време на рестартиране на компютъра. Когато се появи логото на производителя, трябва да натиснете няколко пъти бутона DELETE . В някои случаи този метод може да не работи, прочетете ръководството за употреба на устройството. Може би в лаптопа ви се използва друг бутон или комбинация от клавиши.
 2. След това трябва да включите режима за разширени настройки. Това става, като кликнете върху бутона "Разширени" .

  Активиране на разширения режим на конфигуриране в BIOS, за да активирате втората видеокарта в лаптопа

 3. В секцията "Разширени" откриваме блока, наречен "Конфигурация на системния агент" .

  Раздел Конфигуриране на системния агент в BIOS, за да активирате втората видеокарта в лаптопа

 4. Тук се интересуваме от елемента "Графични опции" или подобни.

  Опции Графични опции в секцията Конфигуриране на BIOS системния агент, за да активирате втората видеокарта в лаптопа

 5. В този раздел трябва да зададете параметъра "PCIE" за "Основен дисплей" .

  Активиране на опцията PCIE в настройките на BIOS, за да активирате втората видеокарта в лаптопа

 6. Без неуспех, трябва да запазите настройките, като натиснете F10 .

  Съхраняване на параметри в BIOS, когато включите втората видеокарта в лаптопа

В по-старите BIOSes, като AMI, трябва да намерите секция с име, подобно на "Разширени функции на BIOS" и да зададете стойността "PCI-E" за "Adapter на основния график " .

Настройване на параметъра PCI-E за първичния графичен адаптер, когато включите втората видеокарта в лаптопа в BIOS AMI

Сега знаете как можете да включите втората видеокарта, като по този начин осигурите стабилна работа на приложения и игри. Използването на дискретен видео адаптер значително разширява хоризонтите на използване на компютър, от редактирането на видео до създаването на 3D изображения.