В допълнение към нормалния режим на работа на операционната система има още един безопасен режим в Windows XP. Тук системата се зарежда само с основните драйвери и програми и приложенията от стартирането не са заредени. Тя може да помогне за решаване на редица грешки в работата на Windows XP, както и по-задълбочено почистване на компютъра с вируси.

Как да заредим Windows XP в безопасен режим

За да стартирате операционната система Windows XP в безопасен режим, съществуват два начина, които сега подробно обсъждаме.

Метод 1: Изберете режима на зареждане

Първият начин да стартирате XP в безопасен режим е най-лесният и, както се казва, винаги под ръка. Така че, нека да започнем.

 1. Включваме компютъра и започваме периодично да натискаме клавиша "F8", докато на екрана се появи меню с допълнителни опции за стартиране на Windows.
 2. Менюто за стартиране на Windows XP

 3. Сега използвайте клавишите "Стрелка нагоре" и "Стрелка надолу", за да изберете "Safe Mode", от което се нуждаем, и потвърдете с клавиша "Enter" . След това остава да изчакате, докато системата бъде напълно заредена.
 4. Windows XP Desktop в безопасен режим

При избора на опция за безопасно стартиране, трябва да обърнете внимание на факта, че има само три от тях. Ако трябва да използвате мрежови връзки, например, за да копирате файлове на сървъра, трябва да изберете режима с натоварените мрежови драйвери. Ако искате да извършите конфигурация или тестване, използвайки командния ред, тук трябва да изберете обувка с поддръжка на командния ред.

Метод 2: Конфигурирайте файла BOOT.INI

Друга възможност да влезете в безопасен режим е да използвате настройките на файла Boot.ini , който определя някои параметри за стартиране на операционната система. За да не нарушаваме нищо във файла, ще използваме стандартната програма.

 1. Отидете в менюто "Старт" и кликнете върху "Стартиране" .
 2. Стартирайте в менюто "Старт" на Windows XP

 3. В прозореца, който се показва, въведете командата:
 4. msconfig Стартиране на приложението MSConfig в Windows XP

 5. Кликнете върху заглавието на раздела "BOOT.INI" .
 6. Разделът Boot.ini в Windows XP

 7. Сега в групата "Boot Options" поставете отметка в квадратчето "/ SAFEBOOT" .
 8. Избиране на Boot в безопасен режим за Windows XP

 9. Натискаме бутона "OK"

  Потвърдете промените в опциите за стартиране на Windows XP

  след това "Рестартирай" .

 10. Рестартирайте Windows XP

Това е, сега е време да изчакате Windows XP да започне.

За да стартирате системата в нормален режим, трябва да изпълните едни и същи действия само в параметрите на зареждането, махнете отметката "/ SAFEBOOT" .

заключение

В тази статия разгледахме два начина за зареждане на операционната система Windows XP в безопасен режим. Най-често опитни потребители използват първото. Ако обаче имате стар компютър и използвате USB клавиатура, не можете да използвате менюто за зареждане, защото по-старите версии на BIOS не поддържат USB клавиатури. В този случай, вторият метод ще ви помогне.