RAM е един от основните хардуерни компоненти на компютъра. Нейните задължения включват съхраняване и подготовка на данни, които след това се прехвърлят към централния процесор. Колкото по-висока е честотата на RAM, толкова по-бързо се осъществява този процес. След това ще говорим за това как да се установи с каква скорост работят модулите на паметта, инсталирани в компютъра.

Определяне на честотата на RAM

Честотата на RAM се измерва в мегагерци (MHz или MHz) и показва броя на трансферите на данни за секунда. Например, модул с заявена скорост от 2400 MHz е в състояние да предава и приема информация 24 милиарда пъти през този период от време. Тук си струва да се отбележи, че действителната стойност в този случай ще бъде 1200 мегагерца, а получената цифра е два пъти по-голяма от ефективната честота. Счита се, че това е така, защото чиповете могат да изпълняват две действия наведнъж в един тактов цикъл.

Има само два начина за определяне на този параметър на RAM: използването на програми на трети страни, които ви позволяват да получите необходимата информация за системата или инструмент, вграден в Windows. След това разглеждаме платен и свободен софтуер, както и работата в "Command Line" .

Метод 1: Програми на трети лица

Както казахме по-горе, има и платен и свободен софтуер за определяне на честотата на паметта. Първата група днес ще бъде представена от AIDA64, а втората - от CPU-Z.

AIDA64

Тази програма е истински комбайн за получаване на системни данни - хардуер и софтуер. Той също така включва помощни програми за тестване на различни компоненти, включително RAM, които също ще бъдат полезни за нас днес. Има няколко опции за проверка.

Изтеглете AIDA64

 • Стартирайте програмата, отворете клона „Компютър“ и кликнете върху раздела „DMI“ . В дясната част се търси блок „Памет“ и също така го отваряме. Всички модули, инсталирани в дънната платка, са изброени тук. Ако кликнете върху някой от тях, Аида ще ви даде необходимата информация.

  Намиране на информация за честотата на RAM в раздела DMI в програмата AIDA64

 • В същия клон можете да отидете в раздела “Овърклок” и да получите данни от там. Това е ефективната честота (800 MHz).

  Търсете информация за честотата на RAM в секцията за овърклок в програмата AIDA64

 • Следващата опция е клонът на дънната платка и секцията “SPD” .

  Търсете информация за честотата на RAM в секцията SPD на програмата AIDA64

Всички горепосочени методи ни показват номиналната честота на модулите. Ако се извърши овърклок, тогава можете точно да определите стойността на този параметър, използвайки помощната програма за тестване на кеша и RAM.

 1. Отидете в менюто "Service" и изберете подходящия тест.

  Преходът към тестване на скоростта на кеша и RAM в програмата AIDA64

 2. Кликнете върху "Стартиране на бенчмарка" и изчакайте, докато програмата даде резултатите. Това показва пропускателната способност на паметта и кеша на процесора, както и данните, които ни интересуват. Номерът, който виждате, трябва да се умножи по 2, за да се получи ефективната честота.

  Получаване на честотата на RAM по време на тестване на скоростта в програмата AIDA64

CPU-Z

Този софтуер се различава от предишния, тъй като се разпространява безплатно, като същевременно разполага само с най-необходимата функционалност. Като цяло, CPU-Z е проектиран да получава информация за централния процесор, но има и отделен раздел за RAM.

Изтеглете CPU-Z

След стартиране на програмата отидете в раздела “Памет” или в руската локализация “Памет” и погледнете полето “DRAM Frequency” . Посочената стойност ще бъде честотата на RAM. Ефективният показател се получава, като се умножи по 2.

Получаване на стойността на честотата на модулите памет в програмата CPU-Z

Метод 2: System Tool

Windows има системна програма WMIC.EXE, която работи изключително в "Command Prompt " . Това е инструмент за управление на операционната система и позволява, наред с други неща, да получават информация за хардуерните компоненти.

 1. Стартираме конзолата от името на акаунта на администратора. Можете да направите това в менюто Старт .

  Стартирайте системната конзола като администратор от менюто Старт в Windows 7

 2. Още подробности: Обадете се на "командния ред" в Windows 7

 3. Обадете се на помощната програма и „помолете“ я да покаже честотата на RAM. Командата е както следва:

  wmic memorychip get speed

  Въвеждане на команда за получаване на честотата на RAM в командния ред в Windows 7

  След натискане на ENTER, помощната програма ще ни покаже честотата на отделните модули. Тоест, в нашия случай има две от тях, всяка на 800 MHz.

  Получаване на информация за честотата на RAM модулите в командния ред в Windows 7

 4. Ако трябва да систематизирате информацията по някакъв начин, например, за да разберете в кой слот се намира лентата с тези параметри, можете да добавите “devicelocator” към командата (разделени със запетая и без интервали):

  wmic memorychip get speed,devicelocator

  Въвеждане на команда за получаване на честотата и местоположението на модулите памет в командния ред в Windows 7

заключение

Както виждате, определянето на честотата на RAM модулите е доста лесно, тъй като разработчиците са създали всички необходими инструменти за това. Бързо и безплатно може да се направи от “Command Line”, а платеният софтуер ще предостави по-пълна информация.