Форматирането на цялото устройство с твърд диск (HDD) не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Всички проблеми се свеждат до факта, че тази процедура не може да се извърши поради инсталираната операционна система. Съответно, използването на неговите инструменти за тези цели няма да работи, така че трябва да използвате други методи. Те са за тях и ще бъдат обсъдени в тази статия.

Напълно форматирайте твърдия диск на компютъра

Има три фундаментално различни начина: използване на специално приложение, изпълняващо се директно от флаш устройство, използване на инструментите на Windows Installer и форматиране през друг компютър. Всичко това ще бъде разгледано по-късно в текста.

Метод 1: AOMEI Помощник за разделяне

AOMEI Помощник за разделяне - Това е програма за работа с твърд диск. По принцип, за да го форматирате, всеки друг ще направи, но с подкрепата на функцията за записване на устройството. Следвайки връзката по-долу, ще намерите списък с такъв софтуер.

Повече подробности: HDD приложения

Както беше казано по-рано, за да форматирате твърдия диск напълно с помощта на AOMEI Partition Assistant, тази програма трябва първо да бъде написана на диск или USB устройство.

 1. Инсталирайте приложението на компютъра си, след което го отворете.
 2. Поставете флаш устройството в USB порта.
 3. Кликнете върху бутона "Извършване на съветник за стартиране на CD", разположен в левия панел.
 4. за да направите bootable cd master в програмата aomei дял асистент

 5. Ако нямате инсталиран софтуерен пакет за комплекта за оценяване и внедряване (ADK), няма да можете да запишете изображението на програмния асистент на AOMEI на USB флаш устройството, така че трябва да го инсталирате. Първо отворете страницата за изтегляне на ADK. Можете да направите това или чрез връзката по-долу, или като кликнете върху връзката, посочена в самия прозорец на програмата.

  Изтегляне на комплекта за оценка и инсталиране на сайта

 6. връзка, за да изтеглите комплекта за оценка и внедряване в асоциацията на дялове aomei

 7. Започнете да изтегляте пакета, като кликнете върху бутона "Изтегляне" .

  за да започнете да изтегляте пакета

  Забележка: Не обръщайте внимание на факта, че на страницата за изтегляне е написано "... за Windows 8", можете да инсталирате както на Windows 7, така и на Windows 10.

 8. Отворете папката, където е инсталирана инсталираната програма, и я стартирайте като администратор.
 9. управлението на комплекта за оценяване и внедряване като администратор

 10. В прозореца на инсталатора поставете превключвателя в позицията "Инсталиране на комплекта за оценяване и разполагане на този компютър" , посочете пътя към директорията, където ще бъде инсталиран софтуерен пакет, и кликнете върху "Напред" .
 11. първата стъпка от инсталирането на комплекта за оценка и инсталиране

 12. Съгласете се или откажете да участвате в подобряването на качеството на софтуера, като поставите превключвателя на избраната позиция и кликнете върху "Напред" .
 13. отказ за участие в програмата за подобряване на качеството на софтуера по време на инсталирането на комплекта за оценка и внедряване

 14. Кликнете върху бутона Приемане, за да потвърдите, че сте прочели условията на лицензионното споразумение и го приемете.
 15. приемане на лицензионно споразумение при инсталиране на комплекта за оценка и инсталиране

 16. Поставете отметки в квадратчетата до елементите, показани на изображението по-долу, и кликнете върху бутона "Инсталиране" .
 17. избор на компоненти, които да бъдат инсталирани в комплекта за оценка и инсталиране на инсталатора

 18. Изчакайте процеса на инсталиране да завърши избраните компоненти на ADK пакета.
 19. процеса на изтегляне и инсталиране на комплекта за оценка и инсталиране

 20. Когато приключите, премахнете отметката от опцията "Стартирайте ръководството за начинаещи" и кликнете върху бутона "Затваряне" .
 21. завършване на инсталирането на комплекта за оценка и инсталиране

 22. Превключете в прозореца AOMEI и отново отворете помощника за Bootable CD.
 23. за да направите bootable cd master в приложението aomei дял асистент

 24. Кликнете върху "Напред" .
 25. winome дискета за създаване на boot диск в aomei дял асистент

 26. Изберете "Записване на CD / DVD", ако искате да направите boot диск или "USB Boot Device", ако стартиращото USB флаш устройство. Изберете съответното устройство от списъка и кликнете върху Go .
 27. изборът на устройство за създаване на диск за зареждане с програмата aomei помощник на дялове

 28. В следващия прозорец кликнете върху "Да". След това ще започне създаването на bootable drive.
 29. потвърждаване на форматирането на флаш устройство за създаване на стартиращо флаш устройство с помощник за разделяне на дялове

 30. Изчакайте, докато процесът на създаване бъде завършен.
 31. процесът на създаване на стартиращо устройство с програмата aomei дял асистент

 32. По време на инсталационния процес ще се появи съобщение, в което се иска да презаредите свойствата на устройството. За да пишете успешно файлове, отговорете с "да" на него.
 33. Прозорец със съобщение за рестартирането на свойствата на устройството по време на създаването на стартиращо флаш устройство с програмата aomei помощник на дялове

 34. Кликнете върху бутона за край и затворете прозореца на програмата.
 35. за да завършите създаването на стартиращо флаш устройство с програмата aomei помощник на дялове

Сега устройството е готово и можете да стартирате компютъра от него. За да направите това, при стартиране на зареждането натиснете клавишите F9 или F8 (в зависимост от версията на BIOS) и изберете този, от който е записан програмата в списъка с открити дискове.

Повече подробности: Как да стартирате компютъра от стартиращо устройство

След това компютърът ще стартира приложението за форматиране. Ако искате да я донесете на първоначалния си вид, първо трябва да изтриете всички раздели. За това:

 1. Кликнете върху раздела с десния бутон на мишката (щракнете с десния бутон на мишката) и изберете елемента "Изтриване на раздел" в контекстното меню. Между другото, можете да изпълните същото действие, като щракнете върху бутона със същото име в панела "Операции на дяловете" .
 2. изтриване на дял в помощника за дялове aomei

 3. В прозореца, който се показва, изберете "Изтриване на дял и изтриване на всички данни, за да се предотврати възстановяването на данни" и кликнете върху "OK".
 4. пълно премахване на дяла в програмата aomei помощник на дялове

 5. Направете същото с всички останали секции, така че ще останете само един елемент - "Неразпределени" .
 6. диск след изтриването на всички дялове в него в програмата aomei помощник на дялове

 7. Създайте нов дял, като кликнете върху неразпределеното място на RMB и изберете опцията "Създаване на дял" или изпълнете същото действие чрез панела вляво.
 8. създаване на нови дялове в помощника за дялове aomei

 9. В новия прозорец посочете размера на създадения дял, буквата му, както и файловата система. Препоръчва се да изберете NTFS, тъй като се използва от Windows. След всички действия кликнете върху "OK" .

  Създайте нов дял в помощника за дялове aomei

  Забележка: Ако не сте посочили цялото количество памет на твърдия диск при създаването на дяла, изпълнете едни и същи манипулации с останалата неразделна част.

 10. Кликнете върху "Прилагане" .
 11. Приложете бутона, за да запазите всички промени в оформлението на диска в помощника за дялове aomei

След като процесът приключи, всички промени ще влязат в сила, следователно компютърът ще бъде напълно форматиран.

Метод 2: Зареждане на флаш устройство с Windows

Ако предишният метод ви се струваше труден или сте срещнали трудности при внедряването му, може да се почувствате удобно с втория метод, който включва използването на USB флаш устройство с изображение на Windows, написано на него.

Повече подробности: Инструкции за създаване на стартиращо флаш устройство в Windows

Веднага трябва да се каже, че абсолютно всяка версия на операционната система ще направи. Ето какво трябва да направите:

 1. След стартиране на компютъра от USB флаш устройството, на етапа на локализация, изберете руския език и кликнете върху "Next" .
 2. избор на език за инсталиране на Windows

 3. Кликнете върху "Инсталиране" .
 4. инсталирате бутона, когато инсталирате прозорци

 5. Приемете лицензионните условия, като поставите отметка в съответното поле и кликнете върху "Напред".
 6. приемане на лицензионно споразумение в инсталатора на Windows

 7. На етапа на избор на типа инсталация кликнете с левия бутон на мишката (LMB) на елемента "Custom: само за инсталиране на Windows".
 8. избирайки типа инсталация на Windows

 9. Ще се покаже списък с предварително създадени секции. Можете да форматирате всеки отделно, като изберете този, който ви трябва, и натиснете бутона със същото име.

  форматиране на дялове при инсталиране на прозорци

  Но за да приведете твърдия диск в оригинален вид, първо трябва да изтриете всяка секция. Това става чрез натискане на елемента "Изтриване" .

 10. изтриване на дял на твърдия диск при инсталиране на прозорци

 11. След като всички дялове бъдат изтрити, създайте нов, като изберете "Неразпределено дисково пространство" и кликнете върху "Създаване".
 12. за да създадете нов дял, когато инсталирате прозорци

 13. В полето "Размер", което се показва , посочете размера на паметта, която създаваният дял ще заема, след което кликнете върху бутона "Прилагане" .
 14. създаване на нов дял в инсталатора на Windows

 15. В прозореца, който се показва, кликнете върху бутона "OK", така че Windows създава допълнителни дялове за системните файлове, необходими за правилната работа на операционната система.
 16. съгласие за създаване на допълнителни дялове на системата при инсталиране на прозорци

 17. След това ще бъдат създадени нови секции. Ако не сте посочили цялото количество памет, изпълнете същите действия с неразпределеното място, както в параграфи 6 и 7.

След това целият твърд диск ще бъде напълно форматиран. По желание можете да продължите инсталирането на операционната система, като кликнете върху "Напред" . Ако имате нужда от форматиране за други цели, извадете USB флаш устройството от USB порта и затворете прозореца на инсталатора.

Метод 3: Форматиране чрез друг компютър

Ако предишните методи за форматиране с пълен HDD не ви харесват, можете да извършите тази операция през друг компютър. За да направите това, първо трябва да получите твърдия диск от устройството си. Струва си да се каже, че това може да се извърши само с персонален компютър. Ако имате лаптоп, по-добре е да използвате горните методи, тъй като техните устройства имат различен форм фактор.

 1. Изключете захранването от контакта, за да го изключите.
 2. Отстранете двете странични капаци от системния модул, които са прикрепени към болтовете в задната част на кутията.
 3. болтове, които държат капака на компютърната система

 4. Намерете специалното поле, където са инсталирани твърдите дискове.
 5. твърд диск в системния модул

 6. Изключете кабелите от устройството, което води до дънната платка и захранването.
 7. кабели за твърди дискове

 8. Извадете винтовете, които закрепват твърдия диск към стените на кутията, и внимателно го извадете от системния модул.
 9. винтове, които държат твърдия диск в кутията в системния модул

Сега трябва да го поставите в друг системен блок, да го свържете към дънната платка и захранването. Според резултатите, секциите на твърдия ви диск трябва да се показват на втория компютър, можете да го проверите, като отворите "Explorer" и изберете секцията "Този компютър" в него .

раздели този компютър в explorer

Ако в секцията "Устройства и дискове" се появи допълнителна секция, можете да продължите към пълното форматиране на вашия твърд диск.

 1. Отворете прозореца "Управление на дискове" . За да направите това, кликнете върху Win + R, за да стартирате прозореца "Изпълни", а в него въведете diskmgmt.msc и кликнете върху OK .
 2. стартирайте управлението на диска през прозореца

 3. След това ще трябва да идентифицирате поставения диск и неговите дялове. Най-лесният начин да направите това въз основа на файловата система и използваната памет. На изображението по-долу е използвано като пример за свързан твърд диск флаш устройство с три дяла, създадени върху него.
 4. Можете да форматирате всеки раздел на свой ред, като отворите контекстното му меню и изберете "Форматиране" .

  форматиране на дял на твърдия диск, използвайки помощната програма за управление на дискове

  След това в прозореца, който се отваря, трябва да изберете името на новия обем, файловата система и размера на клъстера. Накрая кликнете върху "OK" .

 5. Въведете параметрите на форматирания дял в помощната програма за управление на компютъра

 6. Ако искате да донесете твърдия диск в оригиналната му форма, всички дялове трябва да бъдат изтрити. Това може да се направи от контекстното меню, като изберете елемента "Изтриване на тома" .

  изтриване на дял в помощната програма за управление на компютъра

  След като кликнете, трябва да потвърдите действията си, като кликнете върху бутона "Да" .

 7. потвърждение за изтриване на дял в помощната програма за управление на дискове

 8. След като всички секции са изтрити, трябва да създадете нов. За да направите това, изберете елемента от менюто "Създаване на прост звук".

  създаване на нов дял чрез съветника за създаване на прост том

  В съветника за създаване, който ще се отвори, трябва да кликнете върху "Напред" , да определите обема на дяла, да определите буквата и директно файловата система. След това натиснете "Finish" .

 9. последния етап от създаването на нов дял в помощника за създаване на прости звуци

След като изпълните всички тези стъпки, напълно форматирате твърдия си диск, връщайки го на първоначалния му вид.

заключение

В резултат на това има три начина за пълно форматиране на устройството на компютъра. Струва си да се отбележи, че универсалният за персонален компютър и лаптоп са първите две, което означава използването на стартиращи флаш устройства. Третият метод е по-подходящ за собствениците на компютри, тъй като демонтирането на твърдия диск няма да доведе до големи проблеми. Но определено е възможно да се каже само едно - те всички ви позволяват да се справите със задачата и как да го използвате зависи от вас.