Разделителната способност на изображението е броят пиксели или пиксели на инч от площта. Тази опция определя как ще изглежда изображението при печат. Естествено, една снимка, в един инч от които съдържа 72 пиксела, ще бъде по-лошо качество от картината с разделителна способност от 300 точки на инч.

Зависимост на качеството на изображението при разделителна способност в Photoshop

Струва си да се отбележи, че няма да забележите разликата между резолюциите на монитора, а само за печат.

За да избегнем недоразумения, нека дефинираме термините "точка" и "пиксел" , защото вместо стандартната дефиниция "ppi" (пиксели на инч), "dpi" (точки на инч) се използва във Photoshop. "Пикселът" е точка на монитора, а "точката" е това, което поставя принтера на хартия. Ще използваме и двете, тъй като в този случай няма значение.

Резолюция на снимката

Действителният размер на изображението зависи пряко от стойността на разделителната способност, т.е. тези, които получаваме след отпечатването. Например имаме изображение с размер 600х600 пиксела и разделителна способност от 100 точки на инч. Действителният размер ще бъде 6х6 инча.

Зависимост на реалния размер на изображението от резолюцията, когато размерът на снимката се увеличи в Photoshop

Тъй като става въпрос за печатане, трябва да увеличите разделителната способност до 300dpi. След тези стъпки размерът на отпечатаната импресия ще намалее, тъй като се опитваме да "поставим" повече информация в инч. Пиксели имаме ограничен брой и те се вписват в по-малка площ. Съответно, сегашният размер на снимката е 2 инча.

Увеличете разделителната способност на изображението с намаляване на реалния размер, когато увеличите размера на снимката във Photoshop

Променете резолюцията

Ние сме изправени пред задачата да увеличим разделителната способност на снимката, за да я подготвим за печат. Качеството в този случай е приоритетен параметър.

 1. Изтеглете снимката във Photoshop и отворете менюто "Image - Image Size" .

  Елемент от менюто Размер на изображението, когато размерът на снимката се увеличава в Photoshop

 2. В прозореца за настройка на размера ни интересуват два блока: "Размери" и "Размер на отпечатаната импресия" . Първият блок ни показва колко пиксела са в картината, а втората - текущата разделителна способност и съответния реален размер.

  Блокира размера и размера на печат в прозореца за настройките на размера на изображението, когато размерът на снимката се увеличи в Photoshop

  Както можете да видите, размерът на отпечатаното отпечатване е 51.15 х 51.15 см, което е доста, това е приличен размер на плаката.

 3. Нека се опитаме да увеличим разделителната способност до 300 пиксела на инч и да разгледаме резултата.

  Резултатът от увеличаването на резолюцията, когато увеличавате снимката във Photoshop

  Индикаторите за размери са повече от три пъти. Това се дължи на факта, че програмата автоматично записва реалния размер на изображението. На тази основа любимият ни Photoshop също увеличава броя на пикселите в документа и ги "отвежда в главата". Това води до загуба на качество, както при обичайното увеличение на картината.

  Резултатът от увеличаването на резолюцията с увеличаването на размера на изображението във Photoshop

  Тъй като JPEG компресията беше приложена преди това върху снимката, на нея се появиха артефакти, характерни за формата, които са най-забележими за косата. Това изобщо не ни е удобно.

 4. Простото приемане ще ни помогне да избегнем понижаването на качеството. Достатъчно е да запомните първоначалните размери на картината.
  Увеличете резолюцията и след това задайте първоначалните стойности на полетата за величини.

  Променете резолюцията, като запазите размера на изображението в пиксели във Photoshop

  Както виждате, размерът на отпечатаната импресия също се е променил, а сега, когато печатаме, получаваме картина малко над 12x12 см с добро качество.

  Намаляване на размера на печатна импресия, като същевременно се увеличава разделителната способност на изображението, като се запазват размерите в пиксели във Photoshop

Избор на резолюция

Принципът на избор на резолюция е следният: колкото по-близо е наблюдателят към образа, толкова по-голяма е стойността.

За печатните материали (визитки, брошури и т.н.) във всеки случай е необходима резолюция от минимум 300 dpi.

Препоръчителната разделителна способност за печатни продукти е 300 точки на инч във Photoshop

За плакати и плакати, които зрителят ще изглежда от разстояние около 1-1,5 м и повече, не се изискват големи подробности, така че можете да намалите стойността до 200 - 250 пиксела на инч.

Препоръчителната разделителна способност за плакати и плакати е 250 пиксела на инч в Photoshop

Сградите, от които наблюдателят е по-далече, могат да бъдат украсени с изображения с разделителна способност до 150 dpi.

Препоръчителната разделителна способност за магазини е 150 точки на инч във Photoshop

Огромните рекламни банери, които се намират на голямо разстояние от зрителя и ги виждат накратко, ще струват 90 точки на инч.

Препоръчителната резолюция за банерните реклами е 90 пиксела на инч във Photoshop

За изображения, предназначени за регистрация на статии или просто за публикуване в интернет, е достатъчно 72 dpi.

Друга важна точка при избора на резолюция е тежестта на файла. Често дизайнерите неоснователно надценяват съдържанието на пикселите на инч, което води до пропорционално увеличаване на теглото на изображението. Вземете например банер с реални размери 5х7 м и разделителна способност 300 dpi. При такива параметри документът ще бъде приблизително 60000x80000 пиксела и "изтегля" около 13 GB.

Огромен размер на файла с неоправдано преувеличена резолюция на документа в Photoshop

Дори ако хардуерните възможности на вашия компютър ви позволяват да работите с файл с такъв размер, тогава типографията едва ли ще се съгласи да го занесете на работа. Във всеки случай ще е необходимо да се информирате за съответните изисквания.

Това е всичко, което може да се каже за разделителната способност на изображенията, как да се промени и какви проблеми могат да се срещнат. Обърнете специално внимание на това как разделителната способност и качеството на изображенията са свързани с монитора и печат и колко точки на инч ще бъдат достатъчни за различни ситуации.