Филтрите са микропрограми или модули, които прилагат различни ефекти върху изображения (слоеве). Филтрите се използват за ретуширане на снимки, за създаване на различни художествени имитации, светлинни ефекти, изкривяване или замъгляване.

Всички филтри се съдържат в съответното програмно меню ( "Филтър" ). Филтрите, предоставени от програмисти от трети страни, се поставят в отделен блок в едно и също меню.

Филтърът в менюто на Photoshop

Инсталиране на филтри

Повечето филтри се съдържат в инсталираната програмна папка в подпапката " Приставки" .

Папката за приставки на Photoshop

Някои филтри, които са сложни добавки, които имат собствен интерфейс и имат широка функционалност (например Nik Collection), могат да бъдат инсталирани в отделна папка на твърдия диск. Такива филтри са най-вече платени и често консумират много системни ресурси.

След търсенето и изтеглянето на филтъра можем да получим два вида файлове: директно филтърния файл във формат 8bf или инсталационния exe файл. Последният може да се окаже редовен архив, който в началото е просто разопакован на определеното място, но повече за това по-късно.

Типове приставки в Photoshop

Файлът 8bf трябва да бъде поставен в папката Plug-ins и да рестартира Photoshop, ако е стартиран.

Поставяне на файл в папката на плъгин в Photoshop

Инсталационният файл се стартира по обичайния начин, след което трябва да следвате указанията на инсталатора. В повечето случаи можете да изберете местоположението на филтъра.

Избиране на място за инсталиране на приставката в Photoshop

Инсталираните филтри се появяват в менюто "Филтър", след като програмата отново стартира.

Нов филтър в менюто във Photoshop

Ако филтърът не е в менюто, възможно е той да не е съвместим с вашата версия на Photoshop. Освен това, някои приставки, доставени като инсталатор, трябва да бъдат прехвърлени ръчно в папката Plug-ins след инсталирането. Това е така, защото, както вече споменахме по-горе, инсталаторът е прост архив, съдържащ филтриращ файл и някои допълнителни файлове (езикови пакети, конфигурации, деинсталатори, ръчни).

Прехвърлете приставката в папката с плъгини в Photoshop

Това поставя всички филтри във Photoshop.

Не забравяйте, че при изтегляне на филтри, особено във формата на exe , е възможно да се вдигне някаква инфекция под формата на вирус или рекламен софтуер. Не изтегляйте файлове от съмнителни ресурси и не изхвърляйте Photoshop с ненужни филтри. Няма гаранции, че те няма да са в конфликт помежду си, причинявайки различни неизправности.