Общата производителност на системата зависи от броя на сърцевините в централния процесор, особено в режим на многозадачност. Можете да разберете количеството им както с помощта на софтуера на трети страни, така и със стандартните методи на Windows.

Обща информация

Повечето процесори вече са 2-4 ядрени, но има скъпи модели за игрални компютри и центрове за данни за 6 или дори 8 ядра. По-рано, когато централният процесор имаше само едно ядро, цялото изпълнение беше на честота и работата с няколко програми едновременно можеше да "окачи" операционната система.

Определете броя на сърцевините, както и да погледнете качеството на тяхната работа, можете да използвате решения, вградени в самия Windows или програми на трети страни (статията ще разгледа най-популярната от тях).

Метод 1: AIDA64

AIDA64 Е популярна програма за мониторинг на работата на компютъра и извършване на различни тестове. Софтуерът е платен, но има период на тестване, който е достатъчен, за да се знае броят на сърцевините в процесора. Интерфейсът AIDA64 е напълно преведен на руски език.

Инструкцията е, както следва:

 1. Отворете програмата и отидете в "Mainboard" в главния прозорец. Можете да направите прехода, като използвате лявото меню или иконата в главния прозорец.
 2. След това отидете на "CP" . Оформлението е подобно.
 3. Сега отидете до дъното на прозореца. Броят на сърцевините може да се види в разделите "Много процесор" и "Зареждане на процесора" . Ядките са номерирани и имат име "CPU # 1" или "CPU 1 / Kernel 1" (в зависимост от това, откъде гледате информацията).
 4. AIDA64

Метод 2: CPU-Z

CPU-Z - безплатна програма, която ви позволява да получите цялата основна информация за хардуера на компютъра. Той има прост интерфейс, който се превежда на руски език.

За да разберете броя на ядрото, използвайки този софтуер, достатъчно е само да го стартирате. В основния прозорец намерете елемента "Ядки" най-отдолу, от дясната страна. За разлика от него ще бъде написан броят на сърцевините.

CPU информация в CPU-Z

Метод 3: Мениджър на задачите

Този метод е подходящ само за потребители на Windows 8, 8.1 и 10. Изпълнете следните стъпки, за да намерите броя на сървърите по следния начин:

 1. Отворете диспечера на задачите . За целта можете да използвате системното търсене или комбинацията от клавиши Ctrl + Shift + Esc .
 2. Сега отидете в раздела "Performance" . В долния десен ъгъл намерете елемента "Ядки" , срещу който ще бъде написан броят ядра.
 3. Управление на задачите

Метод 4: Управление на устройства

Този метод е подходящ за всички версии на Windows. Използвайки го, трябва да се помни, че на някои процесори от Intel информацията може да се подаде неправилно. Фактът е, че процесорът от Intel използва технология Hyper-Threading, която разделя едно ядро ​​на процесора на няколко нишки, като по този начин увеличава производителността. Но по този начин "Device Manager" може да вижда различни нишки на едно ядро ​​като няколко отделни ядра.

Инструкцията стъпка по стъпка изглежда така:

 1. Отворете "Диспечер на устройства" . Можете да направите това чрез "Контролен панел" , където трябва да зададете режима "Малки икони" в секцията "Преглед" (намираща се в горната дясна част). Сега в общия списък намерете "Device Manager" .
 2. Контролен панел

 3. В "Диспечера на устройства" намерете раздела "Процесори" и го разгънете. Броят на елементите, които ще бъдат в него, е равен на броя ядра в процесора.
 4. Мениджър на устройства

Не е трудно самостоятелно да се знае броят на сърцевините в централния процесор. Също така можете просто да разгледате спецификациите в документацията за вашия компютър / лаптоп, ако имате под ръка. Или "google" моделът на процесора, ако го знаете.