как да монетизирате канала в YouTube
Много потребители започват своя канал в YouTube видео хостинг в името на доходите. За някои от тях този начин на печелене на пари изглежда лесен - да видим дали е толкова лесно да се правят видеоклипове и как да се стартира.

Видове и характеристики на монетизацията

Основата за генериране на приходи от видеопрегледи, публикувани на определен канал, е рекламата. Съществуват два вида: директно, реализирано или чрез партньорска програма, или чрез медийни мрежи чрез услугата AdSense, или чрез пряко сътрудничество с определена марка, а също и косвено, това е продукт-разположение (значението на този термин ще бъде обсъдено по-късно).

Опция 1. AdSense

Преди да преминем към описанието на монетизацията, считаме, че е необходимо да посочим какви ограничения налага YouTube. Монетизирането е достъпно при следните условия:

  • 1000 абоната и повече в канала плюс повече от 4000 часа (240000 минути) общо прегледи на година;
  • В канала няма видеоклипове с неповторимо съдържание (копие от други канали);
  • В канала няма съдържание, което нарушава указанията за публикуване на YouTube.

Ако каналът отговаря на всички горепосочени условия, можете да се свържете с AdSense. Този вид монетизиране е пряко партньорство с YouTube. От ползите отбелязваме фиксиран процент от дохода, който отива на YouTube - той е равен на 45%. От минусите си струва да се споменат доста строгите изисквания за съдържанието, както и спецификата на ContentID системата, поради което напълно невинно видео може да предизвика блокиране на канал. Този вид монетизиране чрез профила в YouTube е включен - процедурата е доста проста, но ако изпитвате затруднения с нея, можете да използвате връзката по-долу.
Nastroyki-reklamyi-YouTube-1

урок: Как да активирате монетизацията в YouTube

Отбелязваме още един важен нюанс - позволено е да има не повече от един профил в AdSense на човек, но можете да свържете няколко канала към него. Това ви позволява да получите повече приходи, но може да доведе до риск от загуба на всичко, когато забраните този профил.

Вариант 2: Партньорска програма

Много автори на съдържание в YouTube предпочитат да не се ограничават само до AdSense, а да се свързват с партньорска програма на трета страна. Технически това почти не се различава от работата директно с Google, собственици на YouTube, но има няколко функции.

  1. Партньорското споразумение е сключено без участието на YouTube, въпреки че изискванията за свързване към програма обикновено съвпадат с изискванията на услугата.
  2. Условия за свързване с партньорската програма за монетизиране на канала в YouTube

  3. Източникът на доход може да бъде различен - те плащат не само за гледане, но и за кликвания върху рекламна връзка, пълна продажба (процент от продадените стоки се плаща на партньора, който рекламира този продукт) или за посещение на сайта и извършване на определени действия върху него ( регистрация и попълване на формуляра за въпросника).
  4. Процентът на приходите за реклама е различен от прякото сътрудничество с YouTube - партньорските програми осигуряват от 10 до 50%. Трябва да се има предвид, че 45% партньорска програма все още плаща YouTube. Също така има повече възможности за оттегляне на приходите.
  5. Приблизителни плащания към партньорски услуги за канали на канали в YouTube

  6. Партньорската програма предоставя допълнителни услуги, които не са достъпни чрез пряко сътрудничество - например, правна помощ в ситуации, в които каналът получава стачка поради нарушаване на авторски права, техническа поддръжка за развитието на канала и много други.

Партньорска програма за защита на авторските права за осигуряване на приходи от канала в YouTube

Както виждате, партньорската програма има повече предимства, отколкото прякото сътрудничество. Единственият сериозен недостатък е, че можете да се натъкнете на измамници, но е доста лесно да ги разберете.

Вариант 3: Пряко сътрудничество с марката

Много блогъри в YouTube предпочитат да продават времето на екрана директно на марката за парична награда или възможност да купуват безплатно рекламирани продукти. Изискванията в този случай определя марката, а не YouTube, но правилата на услугата в същото време изискват да се посочи наличието във видео директна реклама.
Правила за директна реклама или разположения на продукти за осигуряване на приходи от канал в YouTube
Подвид на спонсорството е позиционирането на продукти - ненатрапчива реклама, когато маркови продукти се появяват в рамката, въпреки че видеото не поставя рекламни цели. Правилата на YouTube позволяват този тип реклама, но подлежат на същите ограничения като директното популяризиране на даден продукт. Също така, в някои страни позиционирането на продукти може да бъде ограничено или забранено, така че преди да използвате този вид реклама, трябва да сте запознати със законите на страната на пребиваване, която е посочена в сметката.

заключение

Можете да осигурявате приходи от канала на YouTube по няколко начина, които предполагат различни нива на доход. Крайният избор си струва да се направи, въз основа на целите.