Как да отворите Task Manager на Mac

Потребителите, които току-що са "мигрирали" от Windows към macOS, се задават много въпроси и се опитват да намерят познати в тази операционна система, необходимите програми и инструменти за тяхната работа. Един от тях е Task Manager , а днес ще ви кажем как да го отворите на Apple компютри и лаптопи.

Изпълнение на инструмента за наблюдение на системата на Mac

Аналогът на „Task Manager“ в Mac OS се нарича „Мониторинг на системата“ . Освен представител на конкурентния лагер, той показва подробна информация за потреблението на ресурси и използването на процесора, RAM, консумацията на енергия, твърдия и / или SSD и състоянието на мрежата. Изглежда така

Системният мониторинг успешно стартира на компютър с macOS
Въпреки това, за разлика от решението в Windows , тя не предоставя възможност за принуждаване на завършването на програма - това се прави в друг модул. След това ще говорим за това как да отворите “System Monitoring” и как да спрете работата на висящо или повече неизползвано приложение. Да започнем с първото.

Метод 1: Прожектор

Spotlight е разработен от Apple инструмент за търсене, който осигурява бърз достъп до файлове, данни и програми в средата на операционната система. За да стартирате "Наблюдение на системата" с него, направете следното:

 1. Използвайте клавишите Command + Space (интервал) или кликнете върху иконата с лупа (в горния десен ъгъл на екрана), за да извикате услугата за търсене.
 2. Извикване на търсене в Spotlight с помощта на бързи клавиши на компютър с MacOS

 3. Започнете да въвеждате името на необходимия компонент на операционната система в реда - “Контрол на системата” .
 4. Търсене на система за наблюдение чрез Spotlight в macOS

 5. Веднага след като го видите в изходните резултати, кликнете върху него, за да го стартирате с левия бутон на мишката (или използвайте тракпад), или просто натиснете бутона за връщане (подобно на Enter ), ако сте въвели името напълно и елементът е „подчертан”.
 6. Мониторинг на ресурси на компютър с операционна система macOS

  Това е най-простата, но не и единствената налична опция за стартиране на инструмента за наблюдение на системата .

Метод 2: Старт

Както всяка програма, предварително инсталирана в macOS, System Monitoring има собствено физическо местоположение. Това е папка, която може да бъде достъпна чрез Launchpad, стартер за приложения.

 1. Обадете се на Launchpad, като кликнете върху иконата му (изображения на ракетата) в дока, като използвате специален жест (обединявайки палеца и трите съседни пръста на тракпада) или като насочите курсора на мишката към „Активен ъгъл“ (по подразбиране е горе вдясно) на екрана.
 2. Launchpad чрез системна докинг на MacOS

 3. В прозореца за стартиране, който се появява, намерете папката "Utilities" сред всички представени там елементи (тя може да бъде и папка, наречена "Others" или "Utilities" в английската версия на операционната система) и кликнете върху нея, за да я отворите.
 4. Отворете папката Launchpad, за да стартирате System Monitoring на macOS

 5. Кликнете върху желания компонент на системата, за да го стартирате.
 6. Стартиране на наблюдение на системата чрез папка в Launchbox на macOS

  И двете опции за стартиране на „Мониторинг на системата“, които считахме, са доста прости. Кой от тях да избере зависи от вас, ще ви разкажем за няколко интересни нюанса.
  Мониторинг на системата стартира от папката Launchpad на macOS

Незадължително: Прикачване на етикета на Dock

Ако възнамерявате да влизате в системата за наблюдение поне от време на време и не искате да го търсите през Spotlight или Launchpad всеки път, препоръчваме да фиксирате етикета на този инструмент в докинг станцията. По този начин ще се уверите, че можете да го стартирате възможно най-бързо и удобно.

 1. Изпълнете мониторинг на системата по всеки от двата начина, обсъдени по-горе.
 2. Стартирайте системата за наблюдение, за да я поставите на MacOS

 3. Поставете курсора върху иконата на програмата в док и щракнете с десния бутон върху него (или с два пръста на тракпада).
 4. Икона на инструмента за наблюдение на MacOS док

 5. В контекстното меню, което се отваря, преминете през елементите “Опции” - “Оставете в дока” , т.е. отбележете последния.
 6. Докинг в системния док на инструмента за наблюдение на системата в macOS

  От този момент нататък ще можете да стартирате “System Monitoring” буквално с едно щракване, просто като комуникирате в дока, както се прави с всички често използвани програми.
  Стартиран и обезопасен е системен мониторинг в MacOS док

Принудително прекратяване на програми

Както вече посочихме във въведението, „Мониторингът на ресурсите“ в macOS не е пълен аналог на „Task Manager“ в Windows. Принудително затваряне на висящо или просто по-ненужно приложение с него няма да работи - за това трябва да се обърнете към друг компонент на системата, който се нарича "Принудително прекратяване на програми". Можете да го изпълните по два различни начина.

Метод 1: Клавишна комбинация

Най-лесният начин да направите това е със следните клавишни комбинации:

Command+Option(Alt)+Esc
Повикване означава Принудително прекратяване на програми на компютър с macOS
Изберете програмата, която искате да затворите, като кликнете върху тракпада или щракнете с мишката и използвайте бутона “Готово” .
Принудително прекратяване на програми в операционната система macOS

Метод 2: Прожектор

Очевидно е, че "Принудително прекратяване на програмата" , както всеки друг системен компонент и приложение от трета страна, може да бъде намерено и отворено с Spotlight. Просто започнете да въвеждате името на компонента, който търсите в полето за търсене, след което го стартирайте.
Стартиране на инструмента Затваряне на принудителна програма чрез Spotlight търсене в macOS

заключение

В тази кратка статия научихте как да изпълнявате това, което потребителите на Windows използват, за да извикват Task Manager, инструмента за мониторинг на системата в MacOS и как можете да принудите програма да се изключи.