Рано или късно, в живота на всеки компютър, времето на неизбежното ъпгрейд идва. Това означава, че е имало нужда да се заменят старите компоненти с по-нови, по-модерни.

Много потребители се страхуват от самозалепването на желязото. В тази статия ще покажем, например, изключването на видеокартата от дънната платка, че няма нищо ужасно в това.

Демонтиране на видеокартата

Извличането на видеокартата от системния модул се извършва на няколко етапа: изключване на компютъра и изключване на кабела на монитора, изключване на допълнителното захранване на GPU, ако е осигурено, сваляне на крепежни елементи (винтове) и изваждане на адаптера от съединителя PCI-E .

 1. Първата стъпка е да изключите кабела от кабела за BP и монитора от контакта на картата. Това се прави на гърба на системника. Не забравяйте предварително да извадите щепселите от контактите.

  Изключване на захранването и кабела на монитора, когато изваждате видеокартата от компютъра

 2. На снимката по-долу виждате пример за видеокарта с допълнително захранване. Също така винтовете отляво са видими.

  Допълнителни захранващи и фиксиращи винтове на видеокартата в системния модул на компютъра

  Първо изваждаме съединителите за захранване и след това отвийте крепежните елементи.

  Серийно изключване на допълнителното захранване и отстраняване на крепежни елементи при изваждане на видеокартата от компютъра

 3. Слотовете PCI-E са оборудвани със специална ключалка за фиксиране на устройството.

  Заключване за фиксиране на видеокартата в слота PCI-E на дънната платка

  Заключенията могат да изглеждат по различен начин, но имат една цел: да "се придържат към специален перваз на видеокартата".

  Проток за заключване на PCI-E конектора на видеокартата

  Нашата задача е да освободим този ръб, като кликнем върху ключалката. Ако адаптерът излезе от слота, тогава постигнахме нашата цел.

  Освобождаването на видеокартата от предпазителя на слота за PCI-E

 4. Внимателно изваждайте устройството от съединителя. Готово!

  Премахване на видеокарта от слота за PCI-E

Както можете да видите, няма нищо трудно да премахнете видеокартата от компютър. Основното е да се следват прости правила и да се действа внимателно, за да не се повредят скъпо оборудване.