Смята се, че колкото по-модерна е операционната система, толкова по-гъвкава и функционална е тя. Въпреки това потребителите често се сблъскват с различни проблемни ситуации, когато стартират стари приложни програми или приложения за игри на по-нови операционни системи. Нека да разберем как да стартирате остарели игри на вашия компютър с Windows 7.

Вижте също: Защо игрите на Windows 7 не са стартирани

Начини за започване на стари игри

Специфичният начин за стартиране на старата игра в Windows 7 зависи от това как това приложение е остаряло и за коя платформа е било първоначално предназначено. След това ще разгледаме възможностите за действие в зависимост от горните фактори.

Метод 1: Стартирайте през емулатора

Ако играта е много стара и е била предназначена да работи на MS DOS платформа, тогава в този случай единствената възможност да я играете на Windows 7 е да инсталирате емулатор. Най-популярната програма от този клас е DosBox. На нейния пример разглеждаме стартирането на игрални приложения.

Изтеглете DosBox от официалния сайт.

 1. Стартирайте изтегления файл за инсталиране на емулатор. Първият екран на съветника за инсталиране показва лицензионното споразумение на английски език. С натискане на бутона " Напред " се съгласявате с него.
 2. Лицензионно споразумение в съветника за инсталиране на DosBox в Windows 7

 3. След това се отваря прозорец, в който можете да изберете компонентите на програмата, които ще бъдат инсталирани. По подразбиране се избират и двата налични елемента: "Core files" и "Desktop Shortcut" . Съветваме ви да не променяте тези настройки, а просто кликнете върху „Напред“ .
 4. Избор на компоненти за инсталиране в съветника за инсталиране на DosBox в Windows 7

 5. В следващия прозорец е възможно да се определи инсталационната директория на емулатора. По подразбиране програмата ще бъде инсталирана в папката “Program files” . Ако нямате основателна причина за това, не променяйте тази стойност. За да започнете инсталационната процедура, просто натиснете “Install” .
 6. Изпълнение на инсталация на емулатор в съветника за инсталиране на DosBox в Windows 7

 7. Процесът на инсталиране на емулатор на компютъра ще бъде активиран.
 8. Процедурата за инсталиране на емулатора в съветника за инсталиране на DosBox в Windows 7

 9. След завършването му бутонът „Затваряне“ ще стане активен. Щракнете върху този елемент, за да излезете от съветника за настройка .
 10. Завършване на инсталирането на емулатора и излизане от инсталационния съветник на DosBox в Windows 7

 11. Сега трябва да отворите "Explorer" , да го минимизирате до прозореца на "Desktop" и да влезете в директорията, съдържаща изпълним файл на приложението за игра, което искате да стартирате. Най-често на този обект се присвоява разширение EXE и то съдържа името на играта в нейното име. Кликнете върху него с левия бутон на мишката ( LMB ) и, без да го отпускате, плъзнете този файл в DosBox пряк път.
 12. Плъзнете и пуснете изпълнимия файл на играта от Windows Explorer в DosBox емулатор на работния плот в Windows 7

 13. Ще се покаже интерфейсът на емулатор, където командата за стартиране на преместения файл ще бъде изпълнена автоматично.
 14. Интерфейс на DosBox емулатор в Windows 7

 15. След това, тя ще стартира играта, която искате, като правило, без да е необходимо да се извършват допълнителни действия.

Играта се изпълнява в DosBox емулатор на работния плот в Windows 7

Метод 2: Режим на съвместимост

Ако играта беше пусната на по-ранни версии на операционната система Windows, но не искаше да бъде включена в Windows 7, тогава има смисъл да се опитате да го активирате в режим на съвместимост без инсталиране на допълнителен софтуер.

 1. Отидете в "Explorer" в директорията, където изпълним файл на проблемната игра. Кликнете с него с десния бутон на мишката и спрете избора в менюто, което се появява в опцията "Свойства" .
 2. Отидете на свойствата на изпълнимия файл на играта в Windows Explorer в Windows 7

 3. В прозореца, който се показва, отворете секцията Съвместимост .
 4. Отворете раздела Съвместимост в прозореца със свойства на изпълнимия файл на играта в Windows 7

 5. Поставете отметка в квадратчето до името на параметъра "Изпълни програмата ..." . След това падащият списък под този елемент ще стане активен. Кликнете върху него.
 6. Отидете в списъка с версиите на операционната система в прозореца със свойства на изпълнимия файл на играта в Windows 7

 7. От списъка, който се показва, изберете версията на операционната система Windows, за която първоначално е била предназначена проблемната игра.
 8. Избор на версията на операционната система в прозореца за свойства на изпълнимия файл на играта в Windows 7

 9. След това можете също да активирате допълнителни параметри, като маркирате съответните елементи, за да изпълните следните действия:
  • изключете визуалния дизайн;
  • използвайте разделителна способност на екрана 640 х 480;
  • използване на 256 цвята;
  • изключете композицията на "Desktop" ;
  • деактивиране на мащаба.

  Тези параметри е желателно да се активират за особено стари игри. Например, предназначен за Windows 95. Ако не активирате тези настройки, дори ако приложението се стартира, графичните елементи няма да се показват правилно.

  Активиране на допълнителни опции за съвместимост в прозореца със свойства на изпълнимия файл на играта в Windows 7

  Но когато се изпълняват игри, предназначени за Windows XP или Vista, в повечето случаи тези параметри не трябва да се активират.

 10. Допълнителни опции за съвместимост не са активирани в прозореца за свойства на изпълнимия файл на играта в Windows 7

 11. След като в раздела "Съвместимост" се зададат всички необходими настройки, щракнете върху "Приложи" и "ОК" .
 12. Запазване на промените, направени в прозореца със свойства на изпълнимия файл на играта в Windows 7

 13. След като изпълните тези стъпки, можете да стартирате игралното приложение по обичайния начин, като кликнете два пъти върху неговия изпълним файл в прозореца Explorer .

Стартирайте изпълнимия файл на играта в Windows Explorer в Windows 7

Както виждате, макар старите игри на Windows 7 да не се изпълняват по обичайния начин, с някои манипулации все още можете да разрешите този проблем. За игрални приложения, които първоначално са били предназначени за MS DOS, е наложително да инсталирате емулатор на тази операционна система. За същите игри, които успешно функционират на по-ранни версии на Windows, достатъчно е да активирате и конфигурирате режима на съвместимост.