Рано или късно, в живота на всеки потребител, идва време, когато трябва да стартирате системата в безопасен режим. Това е необходимо, за да може да се отстранят правилно всички проблеми в операционната система, което може да бъде причинено от неправилна работа на софтуера. Windows 8 е доста различен от всичките си предшественици, тъй като мнозина може да имат въпрос за това как да влязат в безопасен режим на тази операционна система.

Ако не можете да стартирате системата

Не винаги потребителят може да стартира Windows 8. Например, ако имате критична грешка или системата е сериозно повредена от вируса. В този случай има няколко прости начина за влизане в безопасен режим без зареждане на системата.

Метод 1: Използвайте комбинацията от клавиши

 1. Най-простият и популярен начин за зареждане на операционната система в безопасен режим е да използвате клавишната комбинация Shift + F8 . Трябва да натиснете тази комбинация, преди системата да започне да се зарежда. Имайте предвид, че този период от време е доста малък, така че за пръв път може да не се получи.

  Клавиатура Shift + F8

 2. Когато преживеете, ще видите екрана "Избор на действие" . Тук трябва да кликнете върху "Диагностика" .

  Избор на действие от Windows 8

 3. Следващата стъпка е да отворите менюто Разширени настройки .

  Windows 8 Диагностика

 4. На екрана, който се показва, изберете "Опции за стартиране" и рестартирайте устройството.

  Windows 8 Разширени опции

 5. След рестартирането ще видите екран, който изброява всички действия, които можете да извършите. Изберете "безопасен режим" (или всяко друго) действие, като използвате клавишите F1-F9 на клавиатурата.

  Опции за изтегляне на Windows 8

Метод 2: Използване на стартиращо USB флаш устройство

 1. Ако имате стартиращо USB флаш устройство 8, можете да го заредите от него. След това изберете езика и кликнете върху бутона "Възстановяване на системата" .

  Windows 8 Възстановяване на системата

 2. На екрана "Избор на действие", който вече ни е познат , намерете елемента "Диагностика" .

  Избор на действие от Windows 8

 3. След това отидете в менюто "Разширени настройки" .

  Windows 8 Диагностика

 4. Ще бъдете отведени до екрана, където трябва да изберете елемента "Команден ред" .

  Windows 8 командния ред

 5. В конзолата, която се отваря, въведете следната команда:

  bcdedit /set {current} safeboot minimal

  И рестартирайте компютъра.

  Windows 8 конзолен безопасен режим

Следващият път, когато стартирате, можете да стартирате системата в безопасен режим.

Ако можете да отидете на Windows 8

В безопасен режим не се изпълняват програми, с изключение на основните драйвери, необходими за работата на системата. По този начин можете да коригирате всички грешки, възникнали в резултат на програмни повреди или влиянието на вируса. Ето защо, ако системата работи, но въобще не искате, прочетете описаните по-долу методи.

Метод 1: Използване на помощната програма "Конфигурация на системата"

 1. Първата стъпка е да изпълните инструмента "Конфигурация на системата" . Можете да направите това с помощта на системния инструмент "Run" , който се нарича чрез клавишната комбинация Win + R. След това въведете командата в отворения прозорец:

  msconfig

  И натиснете Enter или "OK" .

  Windows 8 Run

 2. В прозореца, който виждате, отидете в раздела "Изтегляне", а в квадратчето "Boot Options" поставете отметка в квадратчето "Безопасен режим" . Кликнете върху OK .

  Windows 8 Конфигурация на системата

 3. Ще получите известие, на което ще бъдете подканени да рестартирате устройството незабавно или да отложите, докато ръчно рестартирате системата.

  Уведомление за Windows 8

Следващия път, когато стартирате, системата ще бъде заредена в безопасен режим.

Метод 2: Рестартиране + Shift

 1. Извикайте изскачащото меню "Charms", като използвате комбинацията от клавиши Win + I. В страничната лента, която се показва, намерете иконата за изключване на компютъра. След като кликнете върху него, се появява изскачащо меню. Трябва да задържите клавиша Shift на клавиатурата и да кликнете върху елемента "Рестартиране"

  Windows 8 Рестартиране + Shift

 2. Ще се отвори екранът "Action Selection", който вече ни е познат. Повторете всички действия от първия метод: "Избор на действие" -> "Диагностика" -> "Разширени настройки" -> "Опции за зареждане" .
 3. Избор на действие от Windows 8

Метод 3: Използване на "командния ред"

 1. Обадете се на конзолата като администратор по всякакъв начин, който познавате (Например, използвайте менюто Win + X ).

  Меню на Windows 8

 2. След това въведете следния текст в "Command Line" и натиснете Enter :

  bcdedit /set {current} safeboot minimal .

  Windows 8 конзолен безопасен режим

След като рестартирате устройството, ще можете да включите системата в безопасен режим.

Така че, ние разгледахме как да активираме безопасен режим във всички ситуации: когато системата започне и когато не започне. Надяваме се, че с помощта на тази статия можете да върнете операционната система в системата и да продължите да работите с компютъра. Споделяйте тази информация с приятели и познати, защото никой не знае кога е необходимо да пуснете Windows 8 в безопасен режим.