Работата с текстов документ в Microsoft Office Word поставя определени изисквания за форматиране на текст. Едно от опциите за форматиране е подравняването, което може да бъде както вертикално, така и хоризонтално.

Хоризонталното изравняване на текста определя позицията в листа на левия и десния ръбове на параграфите спрямо лявата и дясната граница. Вертикалното подравняване на текста определя позицията между долната и горната граница на листа в документа. Определени опции за подравняване са зададени в Word за по подразбиране, но могат да се променят и ръчно. Как да направите това и ще разгледате по-долу.

Хоризонтално изравняване на текст в документ

Подравняването на текста хоризонтално в програмата MS Word може да се извърши в четири различни стила:

    • отляво;
    • вдясно;
    • в центъра;
    • по ширината на листа.

За да зададете един от наличните стилове за подравняване за текстовото съдържание на документа, изпълнете следните стъпки:

1. Изберете текстовия фрагмент или целия текст в документа, чието хоризонтално подравняване искате да промените.

Изберете текст в Word

2. На контролния панел в раздела Начална страница в групата " Атрибути " щракнете върху бутона, съответстващ на типа на подреждане, който ви е необходим.

Стилове за подравняване на думи

3. Оформлението на текста в листа ще се промени.

Оправдайте ширината на страницата в Word

Нашият пример показва как можете да приведете текст в Word за ширина. Това, между другото, е стандарт в дизайна на документите. Заслужава обаче да се отбележи, че понякога такова привеждане в съответствие води до появата на големи празнини между думите в последните редове на параграфите. Как да се отървете от тях, можете да прочетете в нашата статия, която е представена на линка по-долу.

Урокът: Как да премахнете големи пространства в MS Word

Вертикално изравняване на текст в документ

Можете да изравнявате вертикално текста с вертикално владение. Можете да прочетете как да го включите и да го използвате в статията на връзката по-долу.

Урокът: Как да включите владетел в Word

Вертикалното изравняване обаче е възможно не само за обикновен текст, но и за надписи, намиращи се в текстовото поле. На нашия сайт можете да намерите статия за това как да работите с такива предмети, тук ще говорим само за това как да подредите надписа вертикално: на горния или долния ръб, както и на центъра.

Урокът: Как да превърнете текста в MS Word

1. Кликнете върху горната граница на етикета, за да активирате режима на работа с него.

2. Отидете в раздела "Форматиране", който се показва, и кликнете върху бутона "Редактиране на подравняването на текст", намиращ се в групата "Етикети" .

3. Изберете подходящата опция за подравняване на етикета.

Това е всичко, сега знаете как да приведете текста в MS Word, което означава, че можете поне да го направите по-разбираем и приятен за окото. Желаем ви висока производителност в работата и обучението си, както и положителни резултати в усвояването на такава прекрасна програма като Microsoft Word.