Понастоящем всеки потребител може да закупи маршрутизатор, да го свърже, да конфигурира и да създаде собствена безжична мрежа. По подразбиране всеки, който има устройство в обхвата на Wi-Fi сигнал, ще има достъп до него. От гледна точка на сигурността, това не е напълно разумно, така че трябва да зададете или промените паролата за достъп до безжичната мрежа. И за да не развалят настройките на маршрутизатора ви, е важно да промените кода за вход и кода, за да влезете в конфигурацията му. Как може да се направи това на маршрутизатор на TP-Link?

Променете паролата на маршрутизатора на TP-Link

Последните фърмуери на маршрутизаторите на TP-Link често поддържат руски език. Но в английския интерфейс, промяната на параметрите на маршрутизатора няма да причини невъзможни проблеми. Нека се опитаме да променим паролата за достъп до Wi-Fi мрежа и кодовата дума, за да влезем в конфигурацията на устройството.

Опция 1: Промяна на паролата за достъп до Wi-Fi мрежа

Достъпът на неоторизирани лица до вашата безжична мрежа може да има много неприятни последици. Ето защо, в случай на най-малкото подозрение за хакване или изтичане на парола, ние незабавно го променим на по-сложна.

 1. На компютъра или лаптопа, свързани към вашия маршрутизатор по какъвто и да е начин, жични или безжични, отворете браузъра, в адресната лента тип 192.168.1.1 или 192.168.0.1 и натиснете Enter .
 2. Адрес за конфигуриране на маршрутизатора на TP-Link

 3. Появява се малък прозорец за удостоверяване. Стандартът за вход и парола за въвеждане на конфигурацията на рутера: admin . Ако вие или някой друг сте променили настройките на устройството, въведете текущите стойности. В случай на загуба на кодовата дума, трябва да нулирате всички настройки на маршрутизатора до фабричните настройки, като това се прави чрез продължително натискане на бутона "Reset" на гърба на кутията.
 4. Влезте в конфигурацията на маршрутизатора на TP-Link

 5. На началната страница на настройките на рутера в лявата колона намираме параметъра "Безжичен" , от който се нуждаем.
 6. Wireless в настройките на маршрутизатора TP-Link

 7. В блока на безжичната мрежа отидете в раздела "Безжична защита" , т.е. в настройките за защита на Wi-Fi мрежата.
 8. Безжична сигурност на маршрутизатора на TP-Link

 9. Ако все още не сте задали парола, след това на страницата за настройки за защита на безжичната мрежа, първо поставете отметката в полето "WPA / WPA2 Personal" . След това измисляме и в реда "Парола" въвеждаме нова кодова дума. Той може да съдържа малки и големи букви, номера, отчита се състоянието на регистъра. Натиснете бутона "Запазване" и сега Вашата Wi-Fi мрежа има различна парола, която всеки потребител, който се опитва да се свърже с него, трябва да знае. Сега, неканените гости няма да могат да използват рутера ви за сърфиране в интернет и други удоволствия.

Промяна на паролата на маршрутизатора на TP-Link

Опция 2: Променете паролата, за да влезете в конфигурацията на маршрутизатора

Наложително е да промените фабричните настройки за вход и парола, за да въведете настройките на рутера. Ситуация, при която практически всеки може да влезе в конфигурацията на устройството, е неприемлива.

 1. По аналогия с опция 1, въведете страницата за конфигуриране на маршрутизатора. Тук в лявата колона изберете секцията "Системни инструменти" .
 2. Влезте в системните настройки на маршрутизатора на TP-Link

 3. В падащото меню трябва да кликнете върху параметъра "Парола" .
 4. Страница с пароли на маршрутизатора на TP-Link

 5. Разделът, от който се нуждаем, се отваря, въвеждаме в съответните полета старото потребителско име и парола (фабричните настройки са admin ), новото потребителско име и новата кодова дума с повторение. Запазете промените, като кликнете върху бутона "Запазване" .
 6. Променете данните за вход и паролата на маршрутизатора TP-Link

 7. Рутерът изисква удостоверяване с актуализираните данни. Въвеждаме новото потребителско име, паролата и натиснете бутона "OK" .
 8. Удостоверяване с нова парола на маршрутизатора на TP-Link

 9. Началната страница за конфигуриране на маршрутизатора е заредена. Задачата бе завършена успешно. Сега имате само достъп до настройките на рутера, което гарантира достатъчна сигурност и поверителност на интернет връзката.

Така че, както видяхме заедно, можете бързо и лесно да промените паролата на маршрутизатора на TP-Link. Периодично изпълнявайте тази операция и можете да избегнете много от проблемите, които не ви трябват.

Вижте също: Конфигуриране на маршрутизатора TP-LINK TL-WR702N