Има много различни услуги за проверка на правописа, в този преглед са събрани най-популярните и удобни. Самият процес на потвърждаване може да се извърши по много начини - има възможност за автоматична корекция на грешките или корекция на ръката. Също така интерфейсът и начинът на фиксиране варират в зависимост от услугата. След като прочетете този преглед, ще можете да изберете правилната опция за тестване на грамотността.

Методи за проверка

Повечето сайтове за коригиране на правописни грешки работят в свободен режим и без никакви ограничения, но някои, които имат огромни възможности, се плащат или изискват регистрация. Нека започнем преглед с най-напредналите и постепенно стигнете до по-прости.

Метод 1: Ортограма

Ортограмата има най-обширните функции и е в състояние да показва правила за всяка от грешките в текста. След като прочетете показаната информация, можете да я разберете и помните, за да избегнете повтарянето на грешките.

Уеб приложението проверява и коригира не само правописа, но и граматиката с пунктуация. Услугата е много удобна и полезна, тъй като включва образователния компонент, но за съжаление се плаща. В момента Orthogram ви позволява да проверявате безплатно 6000 знака, но само след регистрацията.

Отидете на услугата Orfogrammka

За да проверите текста за грешки, трябва да направите следното:

  1. На страницата на уеб приложението кликнете върху бутона "Потвърждаване на текст" .
  2. Отворете личен офис Онлайн услуга Orfogrammka

    Ако не сте регистрирани на сайта, трябва да направите тази операция или просто да влезете в профила си в социални мрежи.

  3. След това поставете текста си в съответното поле и кликнете върху бутона "Проверка" .

Стартирайте проверката на онлайн услугата Orthogram

Ортограмите ще открият грешки и ще предложат опции за корекция. За да коригирате текста, ще ви трябва:

  1. Кликнете върху грешката.
  2. Кликнете върху предложената замяна в реда "Съвет" .

Проверка на правописа онлайн ортограм

Услугата автоматично ще промени погрешно написаната дума в правилната й версия.

Метод 2: Text.ru

Този сайт предлага корекция на правописа, заедно с функция за проверка на уникалността на текста. Самият процес се осъществява доста бързо, се проверяват пунктуационните и граматичните грешки.

Отидете на Text.ru

На отворената страница поставете текста и кликнете върху бутона "Стартиране на валидацията" в раздела "Проверка на правописа" .

Изпълни теста Онлайн услуга text.ru

Text.ru ще подчертае грешките в червено. Редактирането на текст е доста удобно - като кликнете върху маркираните думи, можете да изберете опция за замяна от списъка.

Проверете правописа онлайн text.ru

Метод 3: Yandex Speller

Тази услуга от фирма Yandex проверка на правописа в стила на известната програма на Microsoft Word.

Отидете на услугата Yandex Speller

На отворената страница поставете текста си и кликнете върху бутона "Проверка на текст".

Тестване на онлайн услуга Yandex Speller

Появява се отделен диалогов прозорец, в който можете да видите опциите за подмяна и извършване на корекции. Също така можете да добавите думите, които ви трябва, в речника на уеб приложението, така че услугата да не обръща повече внимание на тях, когато проверявате повторно. Има възможност да се заменят всички повтарящи се грешки, ако има такива, в текста, които ще са удобни при работа с голяма сила на звука.

Проверка на правописа онлайн Yandex Speller

Освен руснака, Yandex Speller може да проверява текстове на английски и украински език. Има допълнителни настройки, в които можете да "поискате" услугата да прескача думи с главни букви, думи с цифри, връзки и имена на файлове. Уеб приложението може да бъде конфигурирано така, че да подчертава повтарящите се фрагменти в текста.

Метод 4: LanguageTool

Тази услуга подчертава грешките в червено и предлага опции за тяхното коригиране. Възможно е да добавите дума към речника или просто да го пренебрегнете.

Отидете на LanguageTool

  1. На отворената страница поставете текста за корекция и кликнете върху бутона "Проверка" .
  2. Извършване на тест Онлайн услуга

  3. Коригирайте текста, като кликнете върху думите с грешки и изберете необходимите корекции от падащото меню.

Проверка на правописа онлайн

Характерна особеност на LanguageTool е, че при проверката на руския текст това не означава думи, написани на латиница, като грешки, но ги разпределя в различен шрифт, така че да е забележим, дори и при по-къс поглед.

Избиране на английски думи с различен шрифт

Услугата може да проверява правописа на различни езици. Това включва английски, немски, испански, френски, италиански и много други, включително дори китайски и малко известни езици.

Метод 5: ORFO

Orfo е добре известен пакет за корекция на правописа, който освен използването онлайн може да бъде инсталиран и на компютър.

Отидете на услугата ORFO

На отворената страница поставете желания текст и кликнете върху бутона "Проверка" .

Изпълнете онлайн услугата ORFO за проверка

Уеб приложението настройва текста под формата на просто подчертаване на неправилни думи, когато кликнете върху него, което показва меню с възможни варианти за замяна.

Проверка на правописа на онлайн ORFO

Orfo има стандартни допълнителни настройки за игнориране на думи с цифри и тези, които са написани изцяло с главни букви. Има уеб приложение със следните езици: руски, украински, английски, френски, немски, испански, италиански, португалски и бразилски.

Метод 6: Онлайн корекция.rf

Този сайт няма специални допълнителни настройки и проверява текста, като подчертава думите с грешки в червено.

Отидете на услугата Online-fix.rf

За да започнете теста, поставете текста си на отворената страница и кликнете върху бутона "Изпращане" .

Стартирайте онлайн проверката fix.rf

Менюто за корекции предлага опции за замяна и, което е отличителен белег на услугата, се извършва с по-голям шрифт в сравнение с други подобни услуги. Това е много удобно, ако ви е трудно да прочетете текст, написан на малки разпечатки.

Онлайн корекция на правописа.

Онлайн fix.rf е един от Onlinecorrection.com онлайн сайтове за проверка на правописа, които също предоставят възможност за отстраняване на бъгове на повечето европейски езици. Има възможност за автоматично регулиране.

Метод 7: PerevodSpell

Службата PerevodSpell предлага различен подход към правописа: той автоматично коригира грешките и след това предлага да отмените неправилно извършените действия. Този подход може да бъде напълно оправдан и удобен при тестване на голям брой текстове.

Отидете на услугата на PerevodSpell

За да започнете корекцията, поставете текста и кликнете върху бутона "Проверка на правописа".

Стартирайте онлайн услугата за чекове Perevodspell.ru

Самата услуга ще определи всички открити грешки и ще предложи да се отменят ненужните корекции.

Проверка на правописа онлайн Perevodspell.ru

Проверката на правописа се извършва на руски, украински и английски език. Няма допълнителни настройки за тази услуга.

Като обобщим прегледа, можем да заключим, че когато се вгледате внимателно в услугите, те имат доста различни различия. Някои от тях може да имат широка функционалност, но в същото време имат доста неудобна или несъвършена система за корекция.

Този преглед ще служи добре за първоначалното, общо запознаване с възможностите на услугите за проверка на правописа. За да направите окончателна присъда, ще трябва да изпробвате всеки от тях в процеса на работа и след това да направите пълен личен избор.