Компютърът се управлява главно от мишката. Всяка година техният асортимент на пазара се допълва със стотици модели от различни производители. Трудно е да избирате нещо, трябва да обърнете внимание дори на малки части, които могат да повлияят на Вашия комфорт по време на работа. Опитахме се да детайлизираме всеки критерий и параметър, така че да можете правилно да определите избора на модела.

Избор на мишката за ежедневни задачи

Повечето потребители купуват мишка, за да извършват основни действия на компютъра. Те просто трябва да преместят курсора около екрана, като кликнат върху необходимите елементи. Тези, които избират такива устройства, на първо място обръщат внимание на външния вид и удобната форма на устройството. Но е необходимо да се вземат предвид и други подробности.

вид

Изгледът на устройството, неговата форма и размери са първото нещо, на което всеки потребител обръща внимание. Повечето компютърни мишки в офиса имат симетрична форма, която позволява удобно хващане за левичари и десните ръце. Размерите варират от най-малките, така наречените лаптоп мишки, до гигантски, идеални за големи длани. Рядко страните са гумирани и по време на производството се използва обичайната пластмаса.

Изглед на офис мишка

При по-скъпите модели има фоново осветление, покритието е направено от мека пластмаса, гумени страни и колело. Производителите на офис мишки са стотици, всеки от тях се опитва да се открои в нещо, най-вече използвайки чипове в дизайна.

Технически спецификации

В ниския и средния ценови диапазон, бутоните на мишката и сензорът обикновено са проектирани от неизвестна китайска компания, което е причината за такава ниска цена. Дори не се опитвайте да намерите информация за ресурса на кликванията или честотата на избиране, най-често това е просто къде да се намери. За потребителите, които купуват такива модели, тази информация просто не се нуждае от нищо - те не се интересуват от скоростта на реакция на бутоните, модела на сензора и височината на разделяне. Скоростта на движение на курсора при такива мишки е фиксирана, може да варира от 400 до 6000 DPI и зависи от конкретния модел. Обърнете внимание на стойността на DPI - колкото по-висока е, толкова по-голяма е скоростта.

Офис мишка вътре

Има офис мишки и във висок ценови диапазон. В повечето случаи те са оборудвани с оптичен сензор, а не с лазерен датчик, който ви позволява да промените стойността на DPI, като използвате настройката на драйвера. Някои производители посочват в характеристиките на модела на сензора и ресурса на пресите на всеки бутон.

Интерфейсна връзка

В момента има пет вида връзки, но мишката с PS / 2 почти не се намери на пазара и ние не препоръчваме да ги купувате. Ето защо ние разглеждаме подробно само четири типа:

  1. USB . Повечето модели се свързват с компютъра по този начин. Кабелната връзка осигурява стабилна работа и висока честота на реагиране. Това не е много важно за офис мишки.
  2. USB връзка с мишката

  3. Безжичен . Този интерфейс понастоящем е най-популярният сред безжичните. Достатъчно е да свържете сигналния приемник към USB конектора, след което мишката ще бъде готова за работа. Недостатъкът на този интерфейс е нуждата от често зареждане на устройството или подмяна на батериите.
  4. Безжична връзка с мишката

  5. Bluetooth . Тук приемникът вече не е необходим, връзката се осъществява чрез Bluetooth сигнал. Мишката трябва да зарежда или да смени батериите. Предимството на този интерфейс е достъпна за връзка с всяко устройство, оборудвано с Bluetooth.
  6. Wi-Fi . Най-новият тип безжична връзка. Използва се в няколко модела и още не е спечелила популярност на пазара.

Струва си да се обърне внимание на някои мишки, които могат да работят или от безжична връзка или Bluetooth, и от USB връзка, благодарение на възможността за свързване на кабела. Това решение се предлага в модели, в които е вградена батерията.

Допълнителни функции

В много редки случаи може да има допълнителни бутони в офис мишката. Конфигурацията им се извършва с помощта на драйвера, където е избран активният профил. Ако такъв софтуер е наличен, трябва да има вътрешна памет, в която се съхраняват запазените промени. Вътрешната памет ви позволява да запазите настройките в самата мишка, след което те автоматично ще се прилагат, когато сте свързани с новото устройство.

Шофьор на мишка за офис

Най-добри производители

Ако търсите нещо от ниския ценови диапазон, препоръчваме да обърнете внимание на фирмите Defender и Genius. Те отличават конкурентите като материали и използвани части. Някои модели служат няколко години без проблеми. Тези мишки са свързани само чрез USB. Нормалната цена за среден представител на евтини офис устройства е 150-250 рубли.

Защитна мишка

Безспорен лидер в средния ценови диапазон е фирмата A4tech. Те произвеждат добър продукт на сравнително малка цена. Представители с безжична връзка се появяват тук, но често има откази поради лошото качество на частите. Цените на тези устройства варират от 250 до 600 рубли.

A4tech мишка

Всички модели над 600 рубли се считат за скъпи. Те се отличават с по-добро качество на изработка, сложни детайли, понякога има допълнителни бутони и осветление. Продават се мишки от всички видове връзки, с изключение на PS 2. Най-добрите производители да изберат трудно, има такива марки като HP, A4tech, Defender, Logitech, Genius и дори Xiaomi.

Мишката за ежедневни задачи не трябва да бъде твърде скъпа поради факта, че сензорите и превключвателите от горния край не се използват в производството. Цената обаче варира в зависимост от вида на връзката и качеството на изграждане. Препоръчваме да обърнете специално внимание на средния ценови диапазон. Напълно е възможно да се намери идеалната възможност за 500 рубли или дори по-ниска. Когато избирате, обърнете внимание на формата и размера на устройството, благодарение на правилния избор да го използвате, ще бъде възможно най-удобно.

Избор на мишка за компютър

Геймърите вдигат перфектното игрално устройство още по-трудно. Цените на пазара са много различни и е важно да се разбере причината за тази разлика. Тук вече е необходимо да се обръща повече внимание на техническите характеристики, ергономията и допълнителните възможности.

Технически спецификации

Има няколко производители на ключове в гейминг мишки. Най-популярни са Омрън и Хуано. Те са се утвърдили като надеждни "бутони", но при някои модели щракването може да е стегнато. Ресурсът на натискане на различни модели ключове варира от 10 до 50 милиона.

Геймърска мишка вътре

По отношение на датчика, можете също да отбележите двамата най-популярни производители - Pixart и Avago. Моделите вече са освободени голям брой, всеки от които има своите предимства и недостатъци. Всички те не са в списъка, затова препоръчваме да проучите информацията за сензора на официалния сайт на производителя на мишката. За геймърите най-важното е липсата на смущения и дрънкане при повдигане на устройството и за съжаление не всички сензори могат да се похвалят с идеалната работа при различни ситуации на всякакви повърхности.

Освен това, си струва да обръщате внимание на често срещаните видове мишки - лазерни, оптични и смесени. Няма значителни предимства за един тип над друг, само оптиката върши малко по-добра работа на цветната повърхност.

вид

На външен вид всичко е почти същото като в офис версиите. Производителите се опитват да разграничат техния модел поради някои подробности, но никой не забравя за ергономичността. Всеки знае, че геймърите прекарват много часове в компютъра, така че е важно да се запази правилната позиция на дланта и ръката. Добрите компании отделят необходимото внимание на това.

Изглед на мишката на играта

Игрите при мишките често са симетрични, но в много модели страничните превключватели са отляво, така че само удобното за хващане на дясната ръка е удобно. Има гумирани вложки, а самото устройство често е изработено от мек пластмасов допир, позволява дори потета ръка да не се плъзга и да държи ръкохватката в оригинално състояние.

Интерфейсна връзка

Стрелците и някои други жанрове изискват бърз отговор от плейъра и бърз отговор от мишката, така че за тези игри препоръчваме да вземете устройство с USB интерфейс. Безжичната връзка все още не е перфектна - не винаги е възможно да намалите честотата на отговор до 1 милисекунда. За останалата част от игрите, независимо от фракциите на секундата, Bluetooth или безжичната връзка ще са достатъчни.

USB мишка за игри

Струва си да се обърне внимание - безжичните мишки са оборудвани с вградена батерия или с вградени батерии. Това ги прави няколко пъти по-тежки от кабелните аналози. Когато избирате такова устройство, бъдете подготвени за това, че ще трябва да направите повече усилия, докато премествате устройството около килима.

Допълнителни функции и оборудване

Често моделите са снабдени с голям брой допълнителни бутони, които ви позволяват да настроите определено действие върху тях. Всички процеси на настройка се извършват в софтуера на драйвера, който се намира във всеки модел на мишката за игри.

Драйвър за мишка за игри

Освен това някои модели имат сгъваем дизайн, комплектът съдържа допълнителни теглителни средства, които са монтирани в корпуса, а има и подвижни крака, в случай че първите са изтрити и плъзгането не е същото.

Допълнителни функции на мишката за игри

Най-добри производители

Големите компании спонсорират професионални играчи, си сътрудничат с екипи и организации, което им позволява да популяризират своите устройства в кръговете на обикновените играчи. Не винаги обаче устройствата заслужават внимание. Това се дължи на надутите цени няколко пъти и дори на възпроизвеждане на по-евтини аналози. Сред достойни производители би било желателно да се отбележи Logitech, SteelSeries, Roccat и A4tech. Все още има голям брой компании, ние просто дадем пример за разнообразни.

Logitech предлага висококачествено оборудване на достъпна цена.

Мишка Logitech

SteelSeries се фокусира върху eSports, като същевременно не силно надува цената.
SteelSeries Мишка

В Roccat винаги са най-добрите сензори и ключове, обаче, цената е подходяща.

Мишка Рокат

A4tech стана известен със своя неразрушим модел X7 и също така предлага прилични устройства в ниска ценова категория.

Геймърска мишка A4tech X7

Тук можете да включите и Razer, Tesoro, HyperX и други големи производители.

Най-добрият избор за eSports

Не можем да препоръчваме нещо конкретно за професионалните играчи, тъй като на пазара присъстват стотици прилични модели с различни форми и размери. Тук трябва да обърнете внимание на жанра на играта, а след това въз основа на това изберете идеалната мишка. Препоръчваме ви да не обръщате внимание на тежки мишки, безжични опции и твърде евтини. Следете средния и високия ценови диапазон, там определено ще изберете перфектната опция.

Избор на мишката за eSports

Подхождайте избора на мишката отговорно, особено ако сте геймър. Правилният избор ще направи работата или играта много комфортна, самото устройство ще продължи много години. Изберете най-основните характеристики и въз основа на тях изберете правилното устройство. Препоръчваме ви да отидете в магазина и да се почувствате свободни да опитате всяка мишка да докосва, тъй като тя се намира в дланта на ръката ви, независимо дали се вписва в размер.