Продуктите на китайската компания Tenda сравнително наскоро започнаха масово разширяване на международните пазари. Ето защо, в сравнение с други популярни марки, то не е толкова добре известно на вътрешния потребител. Но благодарение на комбинацията от достъпни цени и висока степен на иновации, тя става все по-популярна. Tenda рутери често се намират в дома и малки офис мрежи. Във връзка с това става все по-важен въпросът как да бъдат създадени.

Конфигурирайте маршрутизатора на Tenda

Лесната настройка е друга силна точка на продуктите на Tenda. Единственото неудобство в този процес може да се нарече фактът, че не всички модели маршрутизатори имат интерфейс на руски език. Поради това ще бъдат направени допълнителни обяснения по примера на маршрутизатора Tenda AC10U, където е налице интерфейсът на руски език.

Как да въведете настройките на маршрутизатора

Процедурата за свързване с уеб интерфейса на маршрутизатора Tenda не се различава от начина, по който се извършва в устройства от други производители. Първо трябва да изберете място за маршрутизатора и да го свържете чрез WAN порт към кабела от доставчика и през един от LAN портовете към компютъра. След това:

 1. Проверете дали настройките за мрежова връзка на компютъра са настроени да получават автоматично IP адрес.
  Настройки за мрежова връзка на компютъра
 2. Отворете браузъра и въведете адреса на маршрутизатора. По подразбиране е 192.168.0.1.
  Въведете адреса на маршрутизатора в браузъра
 3. В прозореца за вход въведете admin парола. Стандартното влизане също е admin . Обикновено се регистрира в горния ред.
  Свържете се с уеб интерфейса на маршрутизатора

След това ще има пренасочване към страницата с настройки на маршрутизатора.

Бърза настройка

След като потребителят се свърже с конфигурацията на маршрутизатора, съветникът за бърза настройка автоматично се отваря. Той е много лесен за използване. Първо, препоръчваме да проверите наличието на руския език:
Стартиране на уеб интерфейса на Tend router
Ако този въпрос не е от значение - можете да пропуснете тази стъпка. след това:

 1. Като кликнете върху бутона "Старт" , стартирайте съветника.
  Стартирайте съветника за бърза настройка на маршрутизатора
 2. Изберете вида на интернет връзката според договора с доставчика.
  msgstr "ширина =
 3. В зависимост от избрания тип връзка, направете следното:
  • За PPPoE - въведете потребителското име и паролата, получени от доставчика.
   Въвеждане на параметрите на връзката PPPoE в комбинациите на бързата настройка на Tend рутера
  • За статичен IP адрес попълнете линиите, които се появяват с информация, получена преди това от доставчик на интернет услуги.
   Въвеждане на настройките за статични адреси в съветника за бърза настройка на маршрутизатора на Tend
  • В случай на използване на динамичен IP адрес - просто кликнете върху бутона "Напред" .
   Избор на динамична IP в съветника за бърза настройка на маршрутизатора на Tend

След това ще трябва да конфигурирате основните параметри на Wi-Fi връзката. В същия прозорец е зададена администраторска парола за достъп до уеб интерфейса на рутера.
Настройване на настройките за безжична мрежа в съветника за бърза настройка на маршрутизатора
В горното поле потребителят има възможност да регулира радиуса на покритието на безжичната мрежа, като настрои Wi-Fi предавателя на ниска или висока мощност. Следват стандартните настройки за името на мрежата и паролата за свързване с нея. Ако поставите отметка в квадратчето "Не се изисква" , мрежата ще бъде отворена за достъп на всеки, затова трябва сериозно да обмислите, преди да активирате този параметър.

Последният ред задава администраторската парола, с която можете по-късно да се свържете с конфигурацията на рутера. Също така има клауза за предлагане на настройка на една парола за Wi-Fi и за администратора, както и марка "Не се изисква" , която ви позволява да оставите свободен достъп до уеб интерфейса. Целесъобразността на тези настройки, както и в предишния случай, е много съмнителна и потребителят трябва да е запознат с всички възможни последици, преди да ги използва.

След като зададете параметрите на безжичната мрежа, се отваря крайният екран на съветника за бърза настройка пред потребителя.
Последният прозорец на съветника за бързо инсталиране
С натискането на бутона "Напред" се извършва преход към задаване на допълнителни параметри.

Ръчна настройка

Можете да въведете ръчния режим на конфигуриране на маршрутизатора само чрез стартиране на съветника за бърза настройка и на етапа на избор на типа връзка, като кликнете върху връзката "Пропусни" .
Превключете на ръчна конфигурация на маршрутизатора за тен
След това ще се отвори прозорецът за настройване на безжичната мрежа и задаването на администраторската парола, което вече е описано по-горе. Като кликнете върху бутона "Напред" , потребителят въвежда основната конфигурационна страница на рутера:
Сложете уеб страницата на рутера за уеб интерфейс
Ако говорим за ръчна настройка на интернет връзката, то за потребителя няма смисъл, защото при преминаването към съответната секция можете да видите точно същите прозорци, които се появяват по време на съветника за бърза настройка:
Ръчна конфигурация на интернет връзката в маршрутизатора Tenda
Единственото изключение е случаят, когато доставчикът работи чрез PPTP или L2TP връзка, например Beeline. Конфигурирането му в режима за бърза настройка няма да работи. За да конфигурирате такава връзка, трябва:

 1. Отидете в раздела "VPN" и кликнете върху иконата "PPTP / L2TP Client" .
  Отидете на настройката на PPTP клиента в маршрутизатора Tenda
 2. Уверете се, че клиентът е включен, изберете тип PPTP или L2TP връзка и въведете адреса на сървъра на VPN, данните за вход и паролата според данните, получени от доставчика.
  Настройване на параметрите на PPTP връзката в търсачката

Разделът за настройките за Wi-Fi връзка има по-богато меню:
Секция за конфигурация за безжична връзка в уеб интерфейса на Tend router
В допълнение към стандартните параметри, налични в съветника за бърза настройка, можете да зададете там:

 • Wi-Fi график, който ви позволява да деактивирате достъпа до безжичната мрежа в определени часове от деня на деня на седмицата;
  Настройте wi-fi в настройките на маршрутизатора
 • Режим на мрежата, номера на канала и честотната лента отделно за мрежите от 2,4 и 5 MHz;
  Задаване на канал и безжична честотна лента в настройките на маршрутизатора за търсачки
 • Режимът на точката за достъп, ако се използва друг маршрутизатор за свързване с интернет, или DSL модем.
  Активиране на режима на точката за достъп в настройките на маршрутизатора на Tend

В разширените настройки на безжичната мрежа има и други интересни функции, набор от които може да се различава в зависимост от модела на рутера. Всички елементи от менюто са снабдени с подробни обяснения, което прави инсталирането на безжична мрежа възможно най-проста.

Допълнителни функции

В допълнение към основните функции, които осигуряват достъп до световната мрежа и разпределението на Wi-Fi, има много допълнителни функции в маршрутизаторите на Tend, които правят работата в мрежата по-сигурна и удобна. Нека се занимаваме с някои от тях.

 1. Гост мрежа . Чрез активирането на тази функция достъпът до Интернет се осигурява на посетителите на офиса, на клиентите и на всички външни лица. Този достъп ще бъде ограничен и гостите няма да могат да се свързват с LAN офиса. Освен това е позволено да се определят ограничения за срока на валидност и скоростта на интернет връзката на мрежата за гости.
  Настройки на мрежата за гости в маршрутизатора на Tenda
 2. Родителски контрол . За тези, които искат да контролират времето на детето на компютъра, достатъчно е да отидете в съответния раздел в уеб интерфейса на рутера и да кликнете върху бутона "Добави" . След това в отворения прозорец въведете MAC адреса на устройството, от което детето се свързва към мрежата, и задайте необходимите ограничения. Те се задават в режима на черно или бяло списък в зависимост от часа и деня от седмицата. Освен това е възможно да включите забрана за посещение на отделни уеб ресурси, като въведете имената им в съответното поле.
  Настройки за родителски контрол в маршрутизатора на Tenda
 3. VPN сървър . Конфигурацията на маршрутизатора в това качество се осъществява в конфигурираща секция със същото име, която вече беше посочена при описанието на конфигурацията на L2TP връзка. За да активирате функцията за VPN сървър, отворете подменюто em> "PPTP Server" и преместете виртуалния плъзгач на позиция "включено". След това, като използвате бутона "Добавяне", трябва да въведете влизанията и паролите на потребителите, на които ще бъде разрешено да използват тази функция, и да запазите промените.
  Настройване на VPN сървър в търсачката
  След това, като кликнете върху връзката "Онлайн потребители на PPTP" , можете да контролирате кои от потребителите са отдалечено свързани към мрежата чрез VPN и продължителността на сесията.
  Преглеждайте отдалечени потребители онлайн в маршрутизатора Tenda

Функциите, описани по-горе, не се ограничават до списъка с допълнителни функции, предоставени от маршрутния маршрутизатор. Отивате в секцията "Разширени настройки" , но все пак можете да направите редица интересни настройки. Те са изключително прости и не изискват допълнителни обяснения. По-подробно можете да се занимавате с функцията на приложението Tenda , което е особена характеристика на компанията.
Прозорец на разширените настройки на маршрутизатора Tend
С активирането на тази функция можете да изтеглите линка, за да инсталирате мобилното приложение Tenda App чрез предоставения QR код. След като инсталирате това мобилно приложение, можете да осъществите достъп до контрола на маршрутизатора от вашия смартфон или таблет, като по този начин го правите без компютър или лаптоп.

Това завършва обзора на конфигурацията на маршрутизатора Tenda. Трябва да се отбележи, че уеб интерфейсът на устройствата Tenda F, FH, Tenda N е малко по-различен от описания по-горе. Но като цяло, това е дори по-лесно и потребителят, който е прочел тази статия, няма да има затруднения при конфигурирането на тези устройства.