Дошло е времето, когато един твърд диск в компютъра не е достатъчен. Все повече потребители решават да свържат втория твърд диск с компютъра си, но не всички знаят как да го направят сами, за да избегнат грешки. Всъщност процедурата за добавяне на втори диск е проста и не изисква специални умения. Не е необходимо дори да монтирате твърд диск - той може да бъде свързан като външно устройство, ако има свободен USB порт.

Свързване на втория твърд диск с компютър или лаптоп

Опциите за свързване на втория твърд диск са възможно най-прости:

 • Свързване на твърдия диск към системния модул на компютъра.
  Подходящ за собствениците на конвенционални настолни компютри, които не искат да имат външни свързани устройства.
 • Свързване на твърд диск като външно устройство.
  Най-лесният начин да свържете HDD и единственият възможен за собственика на лаптопа.

Опция 1. Инсталиране в системния модул

Определяне на типа твърд диск

Преди да се свържете, трябва да определите типа на интерфейса, с който се използва твърдият диск - SATA или IDE. Почти всички съвременни компютри са оборудвани със SATA интерфейс, съответно най-добре, ако твърдият диск е от същия тип. Автобусът IDE се счита за остарял и може просто да не е на дънната платка. Следователно, при свързването на такъв диск могат да възникнат някои трудности.

Разпознаването на стандарта е най-лесно за контактите. Ето как гледат SATA дискове:

SATA HDD контакти

И така в IDE:

Контакти IDE HDD

Свързване на втори SATA диск в системния модул

Самият процес на свързване на задвижването е много лесен и се осъществява на няколко етапа:

 1. Изключете и изключете системното устройство.
 2. Свалете капака на устройството.
 3. Намерете отделението, където е инсталиран допълнителният твърд диск. В зависимост от начина, по който се намира отделението в системния ви елемент, ще се намира самият твърд диск. Ако е възможно, не инсталирайте втория твърд диск на първия - това ще позволи на всеки твърд диск да се охлади по-добре.

  2 HDD в системния модул

 4. Поставете втория твърд диск в свободния слой и, ако е необходимо, го закрепете с винтове. Препоръчваме ви да го направите, ако планирате да използвате HDD за дълго време.
 5. Вземете SATA кабела и го свържете към твърдия диск. Свържете другата страна на кабела към съответния съединител на дънната платка. Погледнете изображението - червения кабел и има SATA интерфейс, който трябва да свържете с дънната платка.

  Свързване на SATA диск към борда

 6. Вторият кабел също трябва да бъде свързан. Свържете едната страна с твърдия диск, а другата с електрическото захранване. Снимката по-долу показва как група кабели с различни цветове преминават към захранването.

  Свързване на SATA диск към PSU

  Ако захранването има само един щепсел, тогава имате нужда от сплитер.

  Разклонител за захранване

  В случай на несъответствие между порта на захранването и устройството ви, ще ви е необходим кабел за захранващ адаптер.

  Захранващ адаптер

 7. Затворете капака на системния модул и го фиксирайте с винтове.

Приоритет при зареждането на SATA дискове

На дънната платка обикновено има 4 съединителя за свързване на SATA дискове. Те са означени като SATA0 - първият, SATA1 - вторият и т.н. Приоритетът на твърдия диск е пряко свързан с номерирането на конектора. Ако трябва ръчно да зададете приоритет, трябва да влезете в BIOS. В зависимост от вида на BIOS, интерфейсът и управлението ще бъдат различни.

В по-стари версии отидете в секцията Advanced Features BIOS и работете с параметрите на First Boot Device и Second Boot Device . В новите версии на BIOS потърсете секцията Boot или Boot Sequence и опцията 1st / 2nd Boot Priority .

Свързване на втория IDE диск

В редки случаи е необходимо да инсталирате диск с неактуален IDE интерфейс. В този случай процесът на свързване ще бъде малко по-различен.

 1. Следвайте стъпки 1-3 от инструкциите по-горе.
 2. На контактите на самия HDD задайте джъмпера в желаното положение. IDE дисковете имат два режима: Master и Slave . Като правило в главния режим основният твърд диск работи, който вече е инсталиран на компютъра и от който се стартира операционната система. Следователно, за втория диск, режим Slave трябва да бъде зададен с помощта на джъмпер.

  IDE скок

  Инструкции за настройка на джъмпер (джъмпер) търсят стикер на вашия твърд диск. На снимката - пример за инструкции за превключване на джъмпера.

  Инструкция за джъмпърен IDE

 3. Поставете диска в празно отделение и го закрепете с винтове, ако планирате да го използвате дълго време.
 4. Кабелът IDE има 3 щекера. Първият син щепсел е свързан към дънната платка. Вторият бял щекер (в средата на цикъла) е свързан към Slave-диска. Третият черен щекер е свързан към главния диск. Slave е подчинен (зависим) диск, а Master е главният (основният диск с инсталирана на него операционна система). По този начин само белият кабел трябва да бъде свързан към втория твърд IDE диск, тъй като другите два вече са в дънната платка и в главния диск.

  IDE Loop

  Ако в контурите са включени други цветове, вижте дължината на лентата между тях. Щепселите, които са по-близо една до друга, са предназначени за режими на диска. Щепселът, който е в средата на лентата, винаги е Slave, най-близкият щепсел е Master. Втората крайна щепсела, която е по-отдалечена от средната, е свързана към дънната платка.

 5. Свържете устройството към електрозахранването, като използвате подходящия проводник.
 6. Остава да затвори калъфа на системния модул.

Свързване на втория IDE диск към първия SATA диск

Когато трябва да свържете IDE диск към вече работещ SATA HDD, използвайте специален IDE-SATA адаптер.

SATA към IDE адаптер

Схемата за свързване е, както следва:

 1. Джойстикът на адаптера е зададен в режим Главен.
 2. Щепселът за IDE е включен в самия твърд диск.
 3. Червеният SATA кабел е свързан от едната страна към адаптера, а вторият - към дънната платка.
 4. Захранващият кабел е свързан от едната страна към адаптера, а другият към захранващия кабел.

Може да се наложи да закупите адаптер от 4-пинов (4-пинов) захранващ конектор към SATA.

Инициализиране на диска в операционната система

И в двата случая, след свързване, системата може да не вижда свързаното устройство. Това не означава, че сте направили нещо нередно, напротив, това е нормално, когато новият твърд диск не се вижда в системата. За да го използвате, трябва да инициализирате твърдия диск. За това как се прави това, прочетете в другата ни статия.

Прочетете повече: Защо компютърът не вижда твърдия диск

Опция 2. Свързване на външен твърд диск

Често потребителите избират външна HDD връзка. Много по-лесно и по-удобно е, ако някои файлове, съхранени на диска, понякога са необходими извън дома. И в ситуацията с лаптопите, този метод ще бъде особено подходящ, тъй като няма отделен слот за втория твърд диск.

Външният твърд диск е свързан чрез USB по същия начин като другото устройство със същия интерфейс (USB флаш памет, мишка, клавиатура).

Външен твърд диск

Твърдият диск, предназначен за инсталиране в системния модул, също може да бъде свързан чрез USB. За да направите това, трябва да използвате адаптер / адаптер или специално външно тяло за твърдия диск. Същността на работата на подобни устройства е подобна - чрез адаптера на HDD се осигурява необходимото напрежение, а връзката с компютъра е чрез USB. За твърди дискове с различни формовъчни фактори има кабели, така че при покупка винаги трябва да обърнете внимание на стандарта, уточняващ общите размери на вашия твърд диск.

Външен адаптер за HDD-1

Външен адаптер за HDD-2

Ако решите да свържете диска по втория начин, следвайте две правила: не пренебрегвайте безопасното изваждане на устройството и не изключвайте диска, докато работите с компютъра, за да избегнете грешки.

Говорихме за това как да свързваме втория твърд диск с компютър или лаптоп. Както можете да видите, в тази процедура няма нищо сложно и абсолютно не е необходимо да се използват услугите на компютърните майстори.