Как да свържете устройство към компютър

В момента все по-малко потребители се нуждаят от инсталирано в компютъра устройство, тъй като цялата информация се предава по мрежата или се съхранява на по-удобни носители (твърди дискове или флаш устройства). Въпреки това, старите CD / DVD дискове са все още актуални, например производителите на компоненти и периферни устройства в комплекта доставят диск с драйвери и спомагателен софтуер за техните продукти. Освен това може да искате да прочетете записаната по-рано информация, съхранявана на такъв диск. Затова някои се чудят как да свържат устройството към компютъра. На следващо място, ние описваме изпълнението на тази процедура, като вземаме предвид всички налични методи.

Свързваме устройството към компютъра

Повечето потребители са свикнали с факта, че устройството е монтирано в корпус за компютър или е вградено в лаптоп. Първоначално това е независим компонент, който може да бъде свързан отделно, като се използват специални адаптери или допълнителни инструменти. Затова ви предлагаме да се запознаете с всички методи за свързване, за да изберете най-подходящия за себе си.

Метод 1: Свържете се с дънната платка

Най-стандартният начин е да прикачите устройство към дънната платка. За да направите това, не е необходимо да имате подходящ слот в калъфа, тъй като кабелите, идващи от компонента към конектора на системната платка, могат да бъдат изведени извън кутията, като поставите устройството до него. Успешната връзка изисква от потребителя да има не само самото устройство, но и безплатен SATA или IDE конектор на платката, както и специални кабели. Предлагаме да прочетете повече за този метод в нашия отделен материал от друг автор, като кликнете върху връзката по-долу.

Свързване на устройство към дънната платка на компютъра

Повече подробности: Свързване на устройство към дънната платка

Тази опция обаче не е възможна за собствениците на лаптопи или тези, които нямат подходящ конектор на дънната платка. В този случай препоръчваме да обърнете внимание на следните два алтернативни метода.

Метод 2: Използване на адаптери

Със сигурност сте чували за методите за свързване на твърди дискове с помощта на специални адаптери, например SATA-USB. Тази опция ви позволява да направите външно устройство от всяко вътрешно устройство. Приблизително същата схема работи с оптични устройства. Структурата на адаптера е доста проста - от една страна той е свързан към устройството, а от другата има USB изход за свързване към компютър. На изображението по-долу виждате пример за появата на такъв кабел.

Появата на SATA-USB адаптер за свързване на устройство към компютър

След свързването устройството веднага ще се появи в операционната система, но ако това не се случи, ще трябва да потърсите решение на този проблем, за който ще напишем по-подробно по-долу.

Сега много дискове все още имат остарял IDE интерфейс, което прави невъзможно свързването с помощта на SATA адаптер. Ако имате такова устройство, ще трябва да положите малко повече усилия, тъй като IDE-USB работи малко по-различно. Подобен адаптер се доставя с захранване, което се включва към съответния порт на оптичното устройство. Наблизо вече има кабел към IDE. След това захранващият кабел се вкарва в контакта 220 Volt и устройството започва. Обикновено тези адаптери са много по-скъпи от SATA-USB, тъй като имат сложен монтаж. Дори неопитен потребител може да се справи с връзката, така че няма смисъл да описва подробно тази процедура. Ще покажем само как изглежда такъв пакет на примера на твърд диск (той има точно същата външна връзка като устройството).

Външен вид IDE-USB адаптер за свързване на устройство към компютър

Метод 3: Закупуване на външно DVD устройство

Ако сега имате само дискове на склад и има въпрос относно закупуването на устройство с по-нататъшното му монтиране в компютър, съветваме ви да обърнете внимание на специални външни модели. Те заемат много по-малко място, тъй като почти всички модели са по-тънки от стандартното задвижване и не изискват закупуване на допълнителни кабели с захранване. Кутията изглежда спретнато и е включен необходимия USB кабел. Просто го поставете в порта на вашия компютър и устройството веднага е готово за употреба.

Външно устройство за четене на CD DVD дискове на компютър

Въпреки това може да се наложи допълнителна инсталация на драйвери. Повече подробности за това са написани в инструкциите на устройството или на страницата на производителя на модела. Обикновено такава инсталация е бърза и лесна - изтеглете EXE файла от официалния уебсайт, стартирайте го и следвайте инструкциите, които се появяват.

Когато избирате такива модели, обърнете внимание на техническите спецификации, тъй като някои от тях могат да четат само диска, те не записват или презаписват.

Дисплей за отстраняване на неизправности на свързано устройство

Връзката с устройството не винаги е успешна. Когато използвате външни устройства, се препоръчва на първо място да проверите надеждността на закрепването на проводниците в съединителите, както и да проверите работоспособността на самото устройство и кабела отделно. Всички допълнителни действия са описани възможно най-подробно в нашата отделна статия. Там ще намерите причините за проблемите и опциите за тяхното отстраняване.

Прочетете също: Решаваме проблема с липсата на устройство в Windows

Като част от тази статия се опитахме да поговорим подробно за всички известни начини за свързване на устройство към компютър. Както можете да видите, опциите са доста разнообразни, така че всеки потребител ще намери най-добрия и може да започне работа с DVD устройство.